Odgovori na 10 najčešće postavljanih pitanja

1. Varala sam. Šta dalje?

 • Svakom se desi da bar jedan put prekrši dijetu. Šta da radite ako na skrobni dan pojedete parče kolača? Nemojte se obeshrabriti, sutradan nastavite dijetom sa danom koji Vam je po redu a ne iz početka ili kako neki preporučuju da sutradan bude vodeni dan, pa sledeći proteinski – skrobni – ugljenohidratni – voćni – i tako dalje, jer se svim tim preporukama remeti utvrđeni period dijete koji traje 91 dan gde je svaki dan baš tu gde treba.

2. Voćni dan – da li smeju konzumirati semenke bundeve, kikiriki, badem…?

 • Da. „Četvrti ili „vitaminski dan“ je rezerviran za voće, sveže povrće, sokove i kompote bez šećera, pečeno voće, suvo voće, orašaste plodove i semenke. “ – citirano iz knjge UN. ALI PAZITE da ne preterate. Maksimalna količina ovih namirnica ne sme da pređe 100gr, jer su jako kalorične i podeljeno u više obroka. Takođe, možete da jedete i suvo voće, ali takođe u manjoj količini zbog svoje visoke nutritivne vrednosti. Kandirano voće NIJE DOZVOLJENO!!!

3. Voćni dan – da li moram samo da imam tri obroka ili mogu da grickam voće više puta na dan?

 • Pauza između obroka je minimum 2h. Količine voća i povrća (sirovog) nisu ograničene, ali na banane i drugo voće bogato šećerom trebalo bi obratiti pažnju (da se ne pretera). Npr. dozvoljene su samo 2 banane.

4. Može li se na skrobni dan jesti kuvani kupus i drugo povrće koje nije skrobno?

 • Da, može svo povrće. Takođe, u jelovniku mogu biti zastupljeni heljda, ječam, proso ili neka druga vrsta žitarica u zrnu.

5. Navodno se sa UN dijetom skida 18-25 kg, ali kako sam čitao/la većina njih je za mesec ili dva skinula 2 – 4 kg. Od čega zavisi koliko kilograma će se skinuti?

Zavisi od mnogo faktora:

 • Od toga koliko kilograma imamo viška – što je veći višak, lakše se skida u početnom periodu,
 • Od fizičke aktivnosti i učestalosti upražnjavanja iste,
 • Od reakcije organizma na ugljene hidrate. UN dijeta ima mnogo ugljenih hidrata, a relativno malo proteina. Nekima to odgovara, a nekima ne, pa se teže skidaju dobijeni kilogrami,
 • Od kršenja dijete. Mnogi krše često dijetu, pa se žale na njenu neefikasnost. Naravno, ako jednom prekršite dijetu nije smak sveta, ali ako ni jedan krug dijete ne možete da izdržite, onda ne možete tvrditi da je dijeta neefikasna.

6. U koji dan spada gibanica ili pita sa sirom?

 • Gibanica ili pita sa sirom po svom sastavu (kore – testo, sir, jaja) spada u proteinski dan. Mada su kore ugljeni hidrat… dakle, jedite gibanicu bez kora :-).

7. Da li smem na proteinski dan sa mesom da jedem mlečne proizvode, kao što su mleko, jogurt, sir?

 • U principu ne bi trebalo. U knjizi je naglašeno: „Ne kombinujte različite vrste proteina (meso i mlečene proizvode, meso i jaja ili jaja i mlečne proizvode.“

8. Da li može da se za ručak jede meso, a za večeru riba?

 • Ne, vrste proteina se ne mešaju ni u obroku pa ni u jednom danu, ako je jedna vrsta proteina bila za ručak ista je vrsta i za večeru.

9. Da li se može na proteinski dan jesti umesto junetine ili belog mesa po parče jagnjetine ili prasetine koji su već spremljeni u pekarama na ražnju?

 • Da može, ali u knjizi je naglašeno da za proteinski ručak ide kuvano ili dinstano meso. Međutim, jednom ili dva puta u toku dijete moguće je pojesti pečeno meso bez posledica.

10. Da li smem da pijem alkohol i gazirane napitke?

 • Alkohol i gazirani napitci su zabranjeni. Razlog – usporavaju postupak mršavljenja.