U pitanju je popularna i “skromna” dijeta čije desetine varijacija kruže internetom. Dijeta sa jajima jednostavno se drži, a to je doprinelo da se ponekad nekritički primenjuje, ne vodeći računa o mogućim neželjenim efektima.

Dakle, dijeta sa jajima je postala veoma popularna kada je par slavnih ličnosti uz pomoć dotične dijete uspelo da za kratko vreme skine veći broj kilograma. Ima navoda da su pojedinci gubili i do 30 kilograma za 3 meseca a da je i glumac Adrian Brodi izgubio 15 kilograma pripremajući se za ulogu u fenomenalnom filmu “Pijanist”. On je čak i objasnio da je pratio određenu varijaciju ove dijete gde se jaja jedu za doručak, manje parče grilovane piletine za ručak i parče ribe sa parenim povrćem za večeru.

Dijeta sa jajima – osnove i saveti

Kao što je gore navedeno, na internetu se mogu naći na desetine različitih verzija ove dijete. Ipak, ovde smo se odlučili za najpoplarniju koja se ne sastoji od dosadnog jedenja jedne te iste namirnice tj. jaja već uključuje i druge namirnice.

Praktično, može se reći da je ovo jedna od varijacija dijete dr Etkinsona (Atkinosova dijeta) gde je fokus na značajnom smanjenju unosa ugljenih hidrata. U ovoj verziji dijete jedu se dva ili više jaja za doručak, a uz njih i povrće sa malim sadržajem ugljenih hidrata ili neko mršavo meso, kao i grejpfrut.

Ručak i večera uključuju ili još jednu porciju jaja ili male porcije mršavog mesa (piletina i riba). Salate i povrće sa malo ugljenih hidrata su dozvoljeni, dok je voće ograničeno na jedno-dva komada dnevno. Drugi ugljeni hidrati kao što su hleb, testenina i krompir su strogo zabranjeni.

Sledeća verzija pod nazivom: “Jaja i grejpfrut dijeta” uključuje jedenje pola grejpfruta sa svakim obrokom. Ostatak dijetnog plana je veoma sličan gore navedenoj verziji.

Najekstremnija verzije ove dijete uključuje konzumiranje jedino tvrdo kuvanih jaja i pijenje vode (što je, naravno, verzija za samoubice ili one koji baš ne vole sebe, svoje zdravlje i svoj organizam).

Dodatni saveti

Doručak je obavezan i nikako ga nemojte preskakati, a najbolje efekte ćete postiću ako doručkujete najmanje pola sata nakon buđenja. Za što bolje rezultate bitno je da jedete na otprilike 3 sata i nikako da pravite pauze između obroka duže od 5 sati. Za užinu uvek možete pojesti jednu jabuku ili pomorandžu. Sigurno znate da je loše jesti tik pred spavanje, a dok ste na ovoj dijeti poslednji obrok treba da Vam bude 3 sata pre spavanja.

Uvek tokom dana pijte dovoljno vode, jer ona je Vaš najbolji saveznik u borbi protiv masnih naslaga. Ako ne znate koliko dnevno pijete vode i inače ne obraćate na to pažnju, tokom ove dijete obavežite se da tokom dana popijete minimalno 8 čaša vode.

Dijeta sa jajima – preporuke namirnica

Jaja, mršavo meso, povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, biljni čajevi bez šećera i voda.

Primer dijetnog plana

Dan I

Doručak

• 2 kuvana jaja
• 1/2 grejpfruta

Ručak

• pečena piletina bez kožice
• zelena salata

Večera

• omlet od 2 jajeta sa spanaćem i paradajzom

Dan II

Doručak

• 2 kuvana jaja
• paradajz

Ručak

• omlet od 2 jaja sa brokolijem

Večera

• dva kuvana jaja
• konzerva tunjevine
• zelena salata

Preporuke za vežbanje

Ne postoje preporuke za vežbanje kod ove dijete.

Dijeta sa jajima – zašto je praktikovati

• visokoproteinske dijete sa malo ugljenih hidrata pomažu redukovanju apetita.
• visokoproteinske dijete ubrzavaju sagorevanje kalorija.
• jaja su dobar izvor proteina i vitamina.
• studije su pokazale da jedenje jaja za doručak povećava gubitak težine.

Dijeta sa jajima – zašto je NE praktikovati

• ova dijeta nije ni zdrav ni balansiran prisutup ishrani.
• čitave grupe namirnica kao i dosta povrća je isključeno iz ishrane.
• manjak ugljenih hidrata može otežati fizičku aktivnost.
• mnogi ljudi su doživeli osećaj zamora za vreme prvih dana držanja ove dijete dok se organizam nije privikao na smanjeni unos ugljenih hidrata.
• jedenje veće količine jaja može izazvati zatvor, pojavu gasova i lošeg daha.
• monotonost dijete može značajno smanjiti entuzijazam za njeno držanje.
• nije prikladno kao zdravi životni stil ishrane.
• postoji velika mogućnost da se težina vrati kada se pređe na normalnu ishranu.

Zaključak

Dijeta sa jajima je u suštini brza dijeta, naročito verzija u kojoj nije dozvoljena nutritivna raznolikost. Iako ćete najverovatnije brzo izgubiti kilograme, velika verovatnoća je da će se vratiti veoma brzo po povratku na staru ishranu. Iskustva onih koji su bili na ovoj dijeti (ili je povremeno koriste) – govori da je zgodna za neke posebne prilike kada za kratko vreme treba da se rešite par kilograma i tu… stanete!

Očigledno, jedenje samih jaja nije zdrav način gubitka težine a ekstremna verzija ove dijete može biti opasna po zdravlje! Rizik se odnosi na kompletno zdravlje i ova dijeta NIJE za preporuku.
Ukoliko se odlučite za “bogatiju” verziju ove dijete svakako se konsultujte sa svojim izabranim lekarom ili nutricionistom, jer će Vas oni najbolje posavetovati da li je ova dijeta dobra za Vas ili ne.

. . .

Dijeta sa jajima iskustvo

Volim jaja, ali sam dugo godina jela samo 3-4 komada nedeljno. Na dijetu sa jajima nisam ni pomišljala jer sam mislila da su puna holesterola i da mi neće prijati nikako. Onda se sve promenilo: novine su počele da pišu, pojavili su se tekstovi na internetu – da cela ta priča oko holesterola nije tačna i ja sam se usudila da krenem sa dijetom sa jajima. Bila sam pet dana na ovoj dijeti i skinula 3 kilograma. Pre toga, bila sam na dijeti sa jabukama ali bez nekog većeg uspeha. Kod dijete sa jajima sam se super osećala i sada je ponovim bar jednom u dva meseca da održim kilažu.

Pozrav od Katarine

Dijeta sa jajima je moja omiljena dijeta kada treba na brzinu da smršam i uvučem se u neki komad garderobe. Preporučujem je svima jer je jednostavna za držanje, a i jeftina.

Sanela

Prošle godine mi se udavala sestra, a ja nisam uopšte razmišljala o tome šta ću obući za svadbu. Tek dve nedelje pre svadbe sam krenula u kupovinu. Kada sam shvatila da one haljine koje mi se sviđaju ne mogu da obučem, a da one koje mogu da obučem mi loše stoje i užasno izgledam u njima, jako sam se uplašila. Ipak ja kao mladina sestra treba dobro da izgledam. Krenula sam da tražim po internetu dijete i naišla na ovu, a pošto su iskustva većinom bila pozitivna odlučila sam se da je isprobam, jer sam stvarno bila očajna. Ispostavilo se da je ovo odlična dijeta ako treba brzo da izgubite kilograme. Ja sam izgubila 4 kilograma za 7 dana, taman onoliko koliko mi je bilo potrebno da uđem u idealnu haljinu.

Marija

Već tri godine u ovom periodu pred praznike držim ovu dijetu. Mnogo volim da jedem i oko praznika uvek nabacim koji kilogram više. Zato jedno 10 dana pred doček Nove godine ja držim ovu dijetu, dođem do željene kilaže i svake godine izgledam savršeno u svojoj haljini za doček. Ako ste u istom problemu kao i ja ova dijeta je idealna da zablistate na proslavi Nove godine.

Ivana iz Beograda