Kembridž dijeta spada u radikalne dijete čiji su efekti uglavnom kratkoročni. Osmišljena je u Velikoj Britaniji 1970. – te godine na Univerzitetu Cambrigde, zbog čega je i dobila naziv koji nosi, a omislio je dr Alan Howard.

Kembridž dijeta osnovni principi

Glavni cilj ove dijete je ektremno mali unos kalorija. Taj raspon je u količina 440 – 1500 kcal. Povećava se unos vitamina, minerala i zdravih masti i time se smanjuje gubitak nutrijenata koji je tipičan za restrikcijske dijete.

Ovoj ishrani smeju da se podvrgavaju samo odrasle osobe i osobe koje imaju više od 16 godina.

Suština ove ishrane je da se izazove blaga ketoza. To je stanje u koje organizam ulazi nakon određenog vremena i ishrane koja se uglavnom bazira na belančevinama i mastima. Kad telo uđe u stanje ketoze, umesto šećera kao glavni izvor energije koristi masti. Do ovoga će doći samo onda kad organizam duži period dobija male količine ugljenih hidrata.

Kada se počne sa keto načinom ishrane, telo će proći kroz čak 6 faza promene a one za posledicu imaju ubrzano mršavljenje. Kembridž dijeta se sastoji iz 6 faza.

Ne morate nužno proći kroz sve faze. Ako smatrate da je vaše telo spremno, možete odmah početi sa fazom 2.

Prva faza podrazumeva da osoba koja je na dijeti postepeno smanjuje ukupni unos kalorija. U ovoj početnoj fazi unos bi trebao biti veći od 500 kalorija dnevno, u drugoj 790, trećoj 1000, četvrtoj 1200, petoj 1500 a u šestoj 1500 kalorija dnevno.

Od pića je dozvoljeno konzumirati kafu, čaj i kiselu vodu. Zabranjeni su sokovi, kafa i čaj sa mlekom, alkohol i sva pića koja sadrže šećer.

Ovu fazu morate pratiti najmanje nedelju dana a najduže 12 nedelja. Koriste se Kembridž dijetetski proizvodi koji uključuju supe,kaše, šejkove. Dozvoljena je kombinacija Kembridž proizvoda sa jednim normalnim obrokom, s tim da taj jedan normalan obrok ne bi trebalo da sadrži više od 200 kalorija.

Ova faza je možda najvažnija za osobe koje puno sede ispred kompjutera, i koje nemaju nikakvu fizičku aktivnost tokom dana.

Druge faze morate da se držite najmanje 1 nedelju a najviše tri nedelje.

U drugoj fazi se jede nemasno meso peradi i nešto od povrća, ali se najviše ipak konzumiraju Kembridž preparati. Hrana treba da je što više bogata proteinima i telo mora da dobija 810 kalorija svakog dana. Od ove faze se polako povećava kalorijski unos pa se i pojačava metabolička aktivnost vašeg organizma, i dovodi se sve više u normalu.

Treća faza traje tri nedelje. Nastavlja se postepeno unošenje većeg broja kalorija i taj broj je sada 1000 kalorija dnevno. U ovoj fazi imate tri obroka dnevno i ovde u ishranu ubacujete mleko i salate, a polako počinjete sa izbacivanjem dijetetskih suplemenata.

Četvrta faza nema neki određeni period trajanja. Za vreme ove faze uzimate dva normalna obroka koja sadrže mleko i 2 obroka Kembridž suplemenata. Kalorije se ovde ne broje a vaše telo se sve više vraća u normalu.

U petoj fazi unosite u organizam svaki dan 1500 kalorija. Dozvoljeno je kombinovati Kembridž suplemente sa doručkom, ručkom i večerom. Morate brojati kalorije i držati ih pod kontrolom.

Šesta faza je finalna i u njoj možete da se zadržite koliko želite. Do ove faze ste izgubili dovoljno kilograma i možete početi polako da balansirate ishranu.

Za koga nije Kembridž dijeta

Pre nego što očnete primenjivati ovu dijetu obavezno se posavetujte sa lekarom.

Dijeta nije preporučljiva za osobe koje imaju problema sa bubrezima i koje pate od bolesne jetre. Isto tako, nije za tinejdžere, sportiste i ostale osobe koje su vrlo fizički aktivne.

Ni trudnice a ni dojilje ne trebaju da se podvrgavaju ovoj dijeti.

Ukoliko imate snažnu volju i uspete da izdržite dijetu sa brojanjem kalorija, sigurno ćete smršati. Njena prednost je u tome što je fleksibilna i ne morate da se odrekete svih jela koja volite.

Kembridž dijeta je malo sporija pa sporije dolaze rezultati ali je efikasna. Kad jednom postignete željenu težinu, potrebno je samo da se malo potrudite i održite je na tom nivou.

. . .

(source: Cambridge Diet)