Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta na našim prostorima (a i šire). Karakteriše je jednostavnost u pripremi i efikasnost u rezultatima. U većini slučajeva organizam dobro reaguje čak i ako se ova dijeta sprovodi par dana i tada možemo da govorimo da se radi o blagom čišćenju organizma.

Kupus dijeta recept

Skuvati supu od sledećeg povrća:

  • 5 velikih glavica luka
  • 2 zelene paprike
  • 1 ili 2 konzerve celog paradajza (ili 1 – 2 veća sveža paradajza ili 2 dl kuvanog paradajza – domaćeg ili kupovnog)
  • svežanj celera
  • 1 srednja šargarepa
  • velika glavica kupusa (slatkog, svežeg)
  • po 1 kašika sledećih žitarica i mahunarki: sočivo, pšenica, ječam i suvi grašak

Posoliti, pobiberiti, staviti peršun i po želji može i ljute papričice. Zaliti vodom da ogrezne i kuvati dok povrće ne omekša.

Način upotrebe

Ova supa se može jesti kad god osećate glad i koliko god želite. Neki pobornici dijete sa kupus supom kažu: ŠTO VIŠE JEDEŠ VIŠE ĆEŠ DA SMRŠAŠ. Uz ovu supu ide i sledeći raspored ostalih obroka po danima:

Prvi dan

Svo voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jede se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan

Svo povrće – količina nije ograničena – bitno da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz itd. Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. NE JEDITE VOĆE. Ne zaboravite da jedete i supu. Minimum jednom dnevno.

Treći dan

Jedite supu, voće i povrće koliko želite. NEMOJTE JESTI PEČENI KROMPIR. Ako ste se pridržavali gornjih uputstava za ova tri dana trebalo bi da ste 2 – 3 kg lakši.

Četvrti dan

Pojedite do 3 banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, a mleko neophodnog kalcijuma. SUPA I DALJE OBAVEZNA.

Peti dan

Govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 grama govedine i do 6 paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana u cilju ispiranja viška mokraćne kiseline iz organizma. OBAVEZNO BAR 1 TANJIR SUPE!

Šesti dan

Kupus dijeta šestog dana izgleda ovako: Govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno i SUPU.

Sedmi dan

Integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Obavezno SUPU.

. . .

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva izgubićete 4,5-7 kilograma. Ako ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte sa dijetom sedam do deset dana pre nego počnete ponovo ispočetka. Ova sedmodnevna kupus dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite. Osećaj lakoće i dodatne energije dobar je razlog da se proba sa ovom dijetom. Inače, jako slična dijeta ovoj dijeti je GM dijeta.

Iskustva sa kupus dijetom

-Sa kupus dijetom sam smšala 4 kg za sedam dana. Nisam se baš svega pridržavala (ne volim govedinu pa sam jela piletinu, a i za voćni dan sam jela dosta banana), ipak sam prezadovoljna. Kupus dijeta će mi ostati kao dijeta broj 1 svaki put kada se pojavi višak kilograma.

Desa, BGD

-Kupus dijeta je moja omiljena dijeta jer pored nje ne moram da brinem šta jedem i koliko jedem. Jednostavno, ako vaga kaže da sam preterala a naravno i odeća  🙂 – eto mene sedam dana na supi od kupusa i – moja linija je za kratko vreme upravo onakva kakva treba da bude.

Slavica 

-Recept za supu od kupusa dobila sam od prijateljice pre par godina uz napomenu da će mi rešiti problem viška težine koji je nastao posle porođaja. Moram da priznam da sam bila malo skeptična, ali kupus dijeta se pokazala kao pun pogodak Svih 16 kilograma viška su jednostavno nestali posle 4 ciklusa ove dijete i konačno sam bila ona stara! Topla preporuka za kupus dijetu!

Renata, NL

-Radila sam kao novinar u redakciji i taj posao je zahtevao sate i sate sedenja, rada na računaru, telefoniranja. Posle posla sam uglavnom bila slomljena bez energije za bilo kakvo vežbanje. A kilogrami su se samo lepili tako da sam sa 26 godina stigla do brojke od 90 što je previše na moju visinu od 164 cm.

Onda je koleginica počela da drži dijetu sa kupusom i pozvala me je da joj se pridružim. Kako ono kažu – nisam imala šta da izgubim osim kilograma pa sam prihvatila poziv. Prvi ciklus me je oduševio: Izgubila sam 7 kilograma! Onda smo napravile pauzu nedelju dana i za to vreme se vratilo nekih dva kilograma a onda ponovo. Posle 6 ciklusa moja težina je bila 62 kilograma a ja srećna i zadovoljna i najzad sam mogla da vežbam! Kupus dijeta je za mene napravila čudo i uvek joj se vraćam posle perioda preterivanja sa hranom.

Radmila M.

-Ne volim nešto baš kupus, ali kada sam video koliko je moj brat smršao na kupus dijeti – i ja sam mu se pridružio. Imao sam 20 kila viška i sve je to otišlo za dva meseca. Kupus dijeta je zakon!

Nenad, Bg

-Kupus dijeta je prva dijeta koju preporučujem prijateljicama kada me pitaju za savet kako da smršaju. Mršavljenje sa ovom dijetom je brzo i jednostavno, a posle nje se čovek oseća lako.

Marijana, N. Sad

Kako uopšte radi kupus dijeta

Pre svega mora se reći da je kupus prava riznica vitamina i minerala. Obiluje vitaminom K,  zatim vitaminom C, vitaminom A, B1, B2… a od minerala magnezijumom, kalcijumom, fosforom i cinkom. Ipak, svi botaničari izdvajaju vitamin K kao nosioc najvećih zdravstvenih blagodeti ovog povrća. Naime, ovaj vitamin učestvuje u zgrušavanju krvi i razvoju kostiju i jako je bitan za pravilan rast i razvoj. Dakle, ako je kupus dijeta vaš izbor – imaćete i bolju krvnu sliku a i kosti :).

Još jedna bitna stvar je što kupus pomaže i kod problema sa crevima i varenjem. Ali u ovom slučaju kupus dijeta neće pomoći već svež sok od kupusa koji se određeni vremenski period – ali nije zgodno da sami eksperimentišete već potražite savet naturopate.

No, vratimo se na to kako “radi” kupus dijeta: Budući da kupus ima malo kalorija – kao i ostali sastojci supe od kupusa, a da je bogat balansnim materijama i veoma zasitan – način mršavljenja je skoro pa jasan: Značajno manji unos kalorija i osećaj sitosti naprosto tera organizam da sagoreva višak toksina i masnoća a diuretički efekat (efekat izbacivanja vode) pomaže da se telo oslobodi i viška zadržane tečnosti. Sjajan detoks koji pruža kupus dijeta!

Kupus dijeta: Na šta treba obratiti pažnju

Jedine dve stvari na koje treba obratiti pažnju su:

  • supu kuvati TAČNO po receptu i paziti da se kupus ne prekuva… jer onda možete reći ćao hranljivim materijama (ipak, kupus dijeta neće trpeti zbog ove greške) i
  • posle jednog ciklusa, obavezno napravite pauzu sedam do deset dana.

I ne brinite, ma koliko izgledala ova dijeta skromno – više je nego zasitna a da ne pričamo o rezultatima zbog kojih će kupus dijeta postati i vaša omiljena dijeta!