Pozdrav raja! Moje ime je Edin Bjelopoljak, iz Kaknja sam, BiH. Svoju priču želim podijeliti sa svima vama, da prenesete moje iskustvo koje mi je praktično spasilo život.

Kao porodičan čovjek, suprug i otac dvoje malih blizanaca, u svakodnevnim poslovnim obavezama, priznajem da nisam baš mario za svojim izgledom, bilo mi je važno da sam „drag“ i „mio“ supruzi, a djeca su me ionako zvala tata Shrek! 🙂

Edinovo iskustvo sa UN dijetom 1

Nisam imao neki preveliki kompleks gojaznosti, uvijek sam „mislio“ da sam malo puniji, ali uvijek u pokretu.

Jednog dana, tačnije prije 90 dana, odlučio sam da sam potražim neki vid prehrane koji će mi pomoći da skinem barem pet kilograma. To je bilo neki moj cilj. Znao sam da ne mogu bez hrane, jer sam „preko noći“ postao jaka i velika „mašina“. Znate kako ide – jesam razuman, ali hrana i glad su bili jači od mene.

Prvo što sam uradio, otišao sam na internet – ukucao „dijeta“ i dobio sam stranicu www.dijeta.net i to ću svakome preporučiti. Poslao sam email urednicima sa objašnjenjem ko sam, koje su mi dnevne aktivnosti, kilaža, visina, itd. Preporuka je bila UN dijeta. Ja sam negdje u magli čuo za tu dijetu.

Pročitao sam upute, otvorio UN savjetnik i počeo prvi dan UN dijete. Imao sam na prvom vaganju 143,7 kg! Da vam ne dužim sa detaljima, moj život, moje navike su iz dana u dan postajale sve drugačije.

Edinovo iskustvo sa UN dijetom 2

Doručak

Ustajanje u 7h, doručak dvije jabuke, dvije naranče ili ponekad jedna banana. Nisam ništa „izmišljao“, samo sam pratio program i upute, sada već prijatelja, koji su napravili odlične rezultate.

Sačekam jedan sat i počinjem sa pijuckanjem vode – to je odprilike jedan litar do ručka. Posao nisam mijenjao – sve je ostalo isto samo što mi je program hranjenja bio novi.

Ručak 13h

  • Proteinski dan – obično piletina „lešo“ kuhana, sa dosta povrća – prokulica, kelj, karfiol, paprika. Dosta svježe salate – paradajz, kupus, krastavci. Jedna šnita hljeba.
  • Škrobni dan – kuhana mahuna ili grah – opet sa dosta salate. Jedna šnita hljeba.
  • Ugljikohidratski dan – većinom tjestenina sa pelat paradajzom ili sa šampinjonima.
  • Vitaminski dan – Voćna salata – jabuke, naranče, kivi, banana – po želji – da se oboji tanjir i ponekad koja grožđica ili badem – kao što su upute govorile.

Edinovo iskustvo sa UN dijetom 3

Večera 18h

Sve nabrojano – samo pola porcije bez hljeba. Ja sam jeo obilnije porcije u početku pošto mi je organizam tražio. Jeo sam da se najedem, a ne prejedem. To je lako nama muškarcima – supruga i mama su znale šta trebaju da kuhaju i koliko – tako da nije bilo „repete“. 🙂

Edinovo iskustvo sa UN dijetom 4

Vodeni dan – to je dugo iščekivani dan! Moji su me zvali na telefon po 50 puta da vide jesam li dobar! 🙂 Naravno, već sam se „ufurao“ u sve to tako da mi je više bilo zanimljivije kako kile spadaju, nego koji je dan. Poslije vodenog, spavao sam „ubrzano“ da dođe doručak i one dvije jabuke! 🙂

Na ugljenohidratnom danu, jedva se čekalo to parče torte! To je moja kćerkica od 2.5 godine pravila! 🙂

Taj dan je bio kao mali praznik za mene! 🙂

Vježba

Od prvog dana dijete sam „prohodao“! To je važno za one slične meni. Uveo sam svaku večer oko 21h hodanje (poslije sam mjerio) oko 4km. Obučem vjetrovku, stare patike, trenerku i polako. Moja porodica je u to vrijeme znala mobilisati sve raspoložive članove porodice da mi „šta ne bude“. Naravno, kao bivši playmaker u košarci znao sam neke osnovne elemente – zagrijavanje, disanje i istezanje. To sada svi znaju.

Zašto mi je važna vježba – jer tačno u vrijeme kada bi me kriza počela hvatati – nije bilo lako jer naši mališani njopaju razne slatkarije, kolačiće itd. Tada – tačno u 21h ide Edo na „hodanje“ i vratim se za jedan sat – tuširanje i od umora nisam mogao ni da mislim na hranu – odmah u krevet. To mi je pomoglo da pobijedim onaj moj „razum“. 🙂

Edinovo iskustvo sa UN dijetom 5

UN savjetnik

Ova super stvar mi je pomogla da svaki dan budem u toku zbivanja. Razni komentari – novosti i dobre priče su mi pomogle da imam onaj „svoj svijet“ dijete, jer sam znao da nisam sam.

Poslije 90 dana sam se vagao, sa 143,7 kg smršao sam na 109,8 kg i osjećam se super dobro! Preporučio bih svima koji su „moja kategorija“ da se priključe ovoj super pozitivnoj priči koju radi www.dijeta.net.

Edinovo iskustvo sa UN dijetom 6

PS. Same suze krenu kada obučem odijelo koje sam nosio prije 8 godina.

Svako dobro!

Edin Bjelopoljak sa porodicom