Pre svega zašto ovaj tekst. Pa, nakupilo se dosta pošte poslednjih nedelja sa raznoraznim pitanjima, a najveći broj se odnosi na hrono dijetu. Ne mogu da napišem hrono ishranu – jer takva kvalifikacija ipak podrazumeva veću količinu znanja i iskustva onoga ko je primenjuje. I odgovornosti prema sebi. Ali, o tome nešto kasnije i tada ćemo utvrditi da li je hrono ishrana zdrava ili ne.

Praktično, ovaj tekst služi da ne moram da radim copy/paste i stalno ponavljam iste stvari u mejlovima (ili na FB-u) – jer će na jednostavan način pojasniti i možda najveću grešku napravljenu  kada je ova SJAJNA dijeti u pitanju, a to je NEDOSTATAK PRAVIH informacija. Da, i to je moguće u ovo doba hiperprodukcije informacija – da vam baš ona NAJBITNIJA promakne.

Žalbe i jadikovke

Na šta se praktikanti dotične dijete najviše žale? Na sve i svašta – zavisno od osobe do osobe: pad energije, zatvor, loš miris tela i zadah, problemi sa ciklusom, nadimanje, povećanje holesterola i vrednosti šećera…

Ima tu još pritužbi na zdravstvene probleme, ali da ne davim – spisak je prilično dug. Dosta ima komentara i na namirnice tipa: „smučilo mi se mesište“, „ogadilo ovo ili ono…“, „dokle više sir – nisam miš…“ Sve u svemu, lepa zbirka jadikovki.

Pitanje i (uobičajni) odgovori

Na pitanje: Da li su prijavili ove zdravstvene probleme hrono ekspertu tj. osobi koja je odradila pregled i konsultacije i prepisala način ishrane – UVEK – dobijem sličan odgovor, nešto tipa:
A, ne… ja sam pročitala knjigu tu i tu, čitala puno po netu, ja sam član tih i tih grupa na Facebook-u/blogu, gde sve znaju o hrono… Nisam bila na pregledu, a i šta ću… šta imaju da mi kažu kada znam šta treba da jedem – sve sam ja to pročitala i sve su mi rekli moji prijatelji sa neta. Eto… a i nešto sam zaista i oslabila, ali mi se zubi klate, vučem se po kući kao prebijena mačka a i kupila sam senu… pa će možda i zatvor da prođe. Prijatelji sa foruma/grupe/bloga… kažu mi da treba samo izdržati i sve će biti ok ali… čisto onako i vas da pitam da li je hrono ishrana zdrava?

Kraj citata. Naravno, malo sam karikirao. Ali, sve u svemu – ovako izgleda moja komunikacija. I ovako izgleda „ubijanje“ jednog dobrog sistema ishrane 🙁 .

Odgovor zašto vam je loše na hrono ishrani

Vi ste JEDINSTVENI i POSEBNI i ništa ne znači što je vaša prijateljica smršala na hrono dijeti – to i dalje niste VI! Preporuke koje su za nju dobre – vama možda nisu od koristi. Ili su – čak i štetne. Sistem koji ona primenjuje (možda takođe pokupljen sa neta) i koji joj odgovara i daje rezultate (srećnica!) – možda direktno utiče na stanje vašeg zdravlja. I to loše. Iz dana u dan.

Dakle, prestanite da igrate ruski rulet i ako želite da se hranite hrono: smršate i poboljšate zdravlje (da, sa pravilnim praktikovanjem to je relativno lako ostvarljivo) – poslušajte PRVO PRAVILO ovog sistema ishrane a to je: Konsultacija sa stručnim licem! Mislite o sebi kao o najdragocenijoj osobi i tako se ponašajte. Odradite pregled i biće vam apsolutno jasno i šta i kada i kako i zašto treba da jedete a da gubite kilograme i poboljšavate zdravlje. I da se uz sve to i dobro osećate i fizički i psihički.

Zašto je potrebna konsultacija

Ovaj sistem ishrane je stvaran decenijama. Proveravan. Ispitivan na različitim osobama – velikom broju ljudi – na mladima, starima, bolesnima, zdravima… Postoje studije rađene mnogo godina, naučno proverene i ispitane. Da li zaista mislite da jedan (ili više) sajt/blog/grupa/knjiga ili šta već može sve to da vam „sažvaće“ bez sagledavanja vas kao osobe, vaših prehrambenih navika, osnovnog zdravstvenog pregleda i dodatnih analiza??? Pa naravno da ne može!

Naoružajte se zdravom dozom skepticizma i ovaj put krenite na drugačiji način u hrono avanturu – videćete – isplatiće se. Na svu sreću pa imamo pristojan broj kvalitetnih lekara hrono eksperata. Čak nije bitno za koji se hrono pravac odlučite jer je poenta u tome da dobijete INDIVIDUALNU tj. VAŠU dijetu – sa kojom ćete brzo i lako dostići željene ciljeve. A vaše prijatelje sa FB-a koji vas hrabre koji su takođe puni „znanja“… pa pozdravite… šta drugo drugo da napišem…

I na kraju… Da li je hrono ishrana zdrava

Eto, ovde bih završio priču. I, da, ostao sam dužan za odgovor na dva pitanja sa početka teksta:
1. Da li je hrono ishrana zdrava – Da, ako se sprovodi po jasno definisanom protokolu – sve ostalo je lutrija.
2. Da li je hrono ishrana ili hrono dijeta – Dijeta je sve do trenutka dok sami eksperimentišete. Kao sa bilo kojom brzom ili nešto sporijom dijetom kojom želite da skinete nešto kilograma. Ima ih brdo i sami znate koje su… Hrono ishrana postaje onog trenutka kada dobijete jasno definisanu listu namirnica i preporuka i kada počnete da razumete i sebe i svoj organizam i njegova ograničenje i njegove potrebe…

Toliko od mene. Ako nekome trebam – znate gde ćete me naći.