Od malena slušate: Ne jedi ovo uveče, ne jedi ono uveče… gledaj da poslednji obrok bude bar dva sata pre spavanja i slično. Koliko u ovim savetima ima istine i šta jesti uveče?

Ovaj članak je prvenstveno namenjen onima koji zbog prirode posla nisu stigli da večeraju u neko pristojnije vreme ili za one druge koji su večerali previše rano pa su primetili negde oko 9 da su ponovo gladni ali nisu voljni da imaju košmarnu noć.

Pre svega treba naglasiti: Preporuka da se ne jede najmanje dva sata pre odlaska u krevet (još bolje tri) je potpuno na mestu i treba je poštovati! A kako… Pa… Počnimo obrnutim redom:

Šta ne treba jesti uveče (a i zašto)

Nećete nikako pogrešiti ako izbegavate:

Hranu koja sadrži previše masnoća

Dakle, čvarci, slanina, masna mesa (većina crvenih) svakako nisu za večernji obrok. Masnoća jednostavno usporava varenje i često ostane u želucu par sati duže nego što je noću potrebno. Rezultat: Loše spavanje, pojava gorušice, san u fronclama…

Brzu hranu

Brza hrana bi trebala, kao što joj ime kaže da je brza. Hambureg i pomfrit, pica, čizburger (plus neko gazirano piće uz sve to)… jesu brzi na pripremi ali ne i kada je večernje varenje u pitanju. Pored dosta masnoće koje sadrže, tu su još neki dodaci koji ne samo da će vam pokvariti noć već omogućiti živopisne snove – dušu dalo za ljubitelje horora uživo.

Većina voća i povrća i sve mahunarke

Iako je voće i povrće zdravo – uneseno u pogrešno vreme tj. uveče – uticaće negativno na san jer je veče/noć vreme kada se i voće i povrće (o mahunarkama ne treba trošiti reči) teže i sporije vari (za neverovati) i ono što možete očekivati – ako ste imali obrok bogat gore spomenutim – je krkljanje i pretakanje u stomaku celu noć.

Začinjena hrana

Iritira tokom noći sluznicu želuca, podiže telesnu temperaturu, pojačava sekreciju želudačnih sokova i kiseline a rezultat – jutro ćete dočekati kao da vas je neko celu noć tukao jastukom.

Za teške i bizarne snove u najvećem broju slučajeva su odgovorni neadekvatna večera i neregulisani stres.

Procesirane žitarice

To su one fino upakovane žitne pahuljice divnog ukusa koji se, naravno, dobija dodavanjem veće količine šećera i aditiva. Rezultat konzumiranja žitarica uveče: Par sati ćete verovatno vileneti dok vam se ne stabilizuje nivo šećera u krvi.

Šta jesti uveče

Banane

Banana uveče fino će vas zasititi, a pored toga unećete kalijum i magnezijum – prirodna sredstva za opuštanje mišića. Bogate ugljenim hidratima, sa visokim GI-om, banane imaju čudesno svojstvo da posle njih zaspite kao novorođenče i osećate konstantnu sitost – sve do jutra. Banane su i prirodni antidepresivi, pa će se vaši snovi odigravati na nekoj cvetnoj livadi naravno sa dugom koja visi sa plavog neba bez oblačka, naravno. Bravo za banane!

Kokice

Sjajna zamena za čips, smoki i druge grickalice koje se obično konzumiraju uveče. Iskokane bez ulja (tada ih treba prekriti sa krpom i najlon kesom par minuta da ne izgube vlagu) – one su kompletan obrok koji će vam napuniti stomak i omogućiti lagan i ugodan san. Naravno, ne preterivati sa soljenjem kokica – inače noću ćete ustajati da bi pili vodu pa piškili pa opet pili vodu… pa…

Integralne žitne pahuljice

Za razliku od procesiranih, ove pahuljice ne sadrže dodati šećer i sjajne su kao kasnovečernji obrok. Sa dodatkom mleka (ko voli) i sasvim malo cimeta – daće vam osećaj sitosti i miran san.

Crna čokolada

Iako generalno čokolada nije za večernju užinu zbog šećera, pa kofeina, pa ovoga i onoga – kocka-dve crne čokolade (preko 70% kakaoa) se preporučuje jer je siromašna šećerom ali bogata kakaom koji je opet bogat antioksidansima koji će vam pomoći da reparirate organizam posle napornog dana. Da podsetim: rekao sam crna čokolada, ne više od dve kockice i zaboravite na običnu čokoladu uveče.

Grčki jogurt

Ova vrsta mlečnih proizvoda pogodna je za večernji obrok jer ima odličan odnos mlečnih masnoća i visokokvalitetnih proteina koji imaju blago sedativno dejstvo koji omogućavaju mirnu noć. Ne savetuju se slatke kombinacije, pa one sa voćem i druge ludorije…

Bela mesa

Šta jesti uveče od mesa? Parče belog mesa ili recimo pileća prsa su dobar izbor za kasnu večeru. Ćureća prsa imaju i antidepresivno svojstvo, pa ih uključite u večernji obrok ako ste imali stresan dan.

Umesto zaključka

Gornje preporuke će odgovarati najvećem delu populacije. Ako ste jedan od onih koji može i „kamenje da vari“ i preko dana a i noću – nemojte previše da me hejtujete, a ja ću za uzvrat da smanjim stepen zavisti i ljubomore što imate takve stomake. Ipak, nadam se da će većina čitalaca naći odgovor šta jesti uveče i da će ove preporuke prijati.

. . .

I za kraj – podsećanje na sada već davnu 2011. godinu… i pogađanje šta ima za večeru: