U vrtlogu raznoraznih ludorija koje su protutnjale internetom jedna se do dana današnjem održala a to je: Cimet izazov. U pitanju je forma takmičenja (prvi put viđena na netu sada već davne 2001. godine) gde osoba pokušava da pojede ili proguta kašiku mlevenog cimeta za vremenski period kraći od 60 sekundi, a sve to bez ispijanja tečnosti, i naravno da nakon toga okači snimak na net. Ovaj izazov je izuzetno težak, jer cimet brzo isušuje usta, što otežava gutanje.

Bezbednost kod cimet izazova

Postoji puno protivnika ovog „trika“, budući da postoji mogućnost da dođe do gušenja cimetom, ili inhaliranja istog. Zbog prisustva umereno toksične komponente koja se zove kumarin i može oštetiti jetru, evropske zdravstvene službe upozorile su da ne treba da se konzumiraju velike količine cimeta. Naravno, pod tim „velike“ nisu naveli koja je to gornja granica u gramima za bezbedno konzumiranje.

Uobičajan rezultat ovog „trika“ ili izazova je kašljanje, gušenje i oblaci cimeta koji ostavljaju ljude bez vazduha. Povraćanje je takođe jedan od ishoda ove „igrice“. Obavezno je prisutna i flašica vode koja služi da po završetku izazova povrati „izazivača“ u život tj. nadoknadi vlažnost u ustima i grlu koju je cimet ekspresnom brzinom pokupio.

Međutim, rizici mogu biti i gori. Brucoš visoke škole u Mičigenu proveo je četiri dana u bolnici sa infekcijom i problema sa plućima. Rizik je veći jer cimet lako može da uđe u pluća i blokira dotok vazduha, izazivajući lokalno zapaljenje i infekciju. Time je cimet izazov (cinnamon challenge) postao opasna zabava.

Zato, cimet koristite samo kao začin – u malim količinama – a ovakve eksperimente – kao na donjem klipu – ostavite drugima…

DODATAK: U međuvremenu, pojavile su se i domaće mlade snage u besmislenoj disciplini: cimet izazov. Pa pogledajmo jednu od njih koja baš obećava 🙂

DODATAK 2: Ovo može da bude inspiracija i za uvođenje nekih lokalnih izazova sličnog tipa. Ako imate neku ideju, „bacite“ je ispod teksta – razmotrićemo je i ako „pije vodu“ napraviti takmičenje.