Pogled u prošlost

Sećate se Zelene kafe? Revolucija u mršavljenju – piješ posebnu vrstu kafe i mršaviš… Kad ono… međutim…

Prilikom prerade zelene kafe, dodavane su joj supstance koje ZAISTA pomažu skidanju kilograma ali i ZAISTA narušavaju zdravlje.

Jedna od supstanci prisutnih u dotičnoj kafi bila je i „sibutramin“ – pre desetak godina veoma popularan lek za skidanje kilograma. Sjajna supstanca koja brzo redukuje težinu, ubija glad ali i ponekog konzumenta: Zabeleženo je nekoliko stotina slučajeva smrtnih ishoda onih koji su ga koristili. Zabranjen na globalnom nivou. Tačka.

E nije tačka, nego zarez…

Neko pametan se dosetio da sibutramin doda u „prirodne“ namirnice i biljne preparate i tako na „prirodan način“ pomogne prirodi da bude ono što je na tržištu traženo a to su: „Prirodni“ sagorevači masti i „prirodni“ supresori gladi. I eto sibutramina u Zelenoj kafi.

Posao je lepo išao, tražnja je bila velika – sve do trenutka dok nisu urađene analize kafe od strane nadležnih institucija i pronađena gore spomenuta supstanca.  „Provaljena“ je i ideja kreatora čitavog koncepta: Narod pije kafu. Dosta je gojaznih. Spojićemo lepo i korisno (i dodati malo sibutramina) i svi će biti zadovljni, a poneko i bogat. Poneko će možda… ali ne, o tome se ne razmišlja kada su ovakvi „biznis“ planovi na stolu.

Posle ove analize, skandala, povlačenja ove kafe sa tržišta, pa ponovnog pokušaja da se zavrti kampanja sa zelenom kafom (bez sibutramina) – konzumenti su jednostavno rekli – nije to to… Ne mršavimo, a i kafa vam nije neka. I tako, lagano, zelena kafa se preselila na margine šarenog sveta preparata za mršavljenje a njeno mesto su zauzele nove „zvezde“.

Idemo još jednom… ali malo drugačije

Pošto se istorija ponavlja, a zakoni tržišta su neumoljivi, realno je bilo očekivati da se pojave novi slučajevi namirnica i preparata na „prirodnoj“ bazi koji u sebi sadrže neko farmakološko sredstvo (valjda da istaknu notu „prirodnosti“).

Imamo nov slučaj, ali dok se zvanične institucije ne oglase saopštenjem – neću da imenujem koji preparat je u pitanju jer, svi smo nevini dok se ne dokaže suprotno. Ili tako nekako – loše stojim sa pravnom terminologijom.

Nova zvezda je rođena

Vodićemo ovu priču pod kategoriju „trač“. A isti kaže da se u jednom od popularnih sredstava za mršavljenje nalazi ni manje ni više nego – Prozak. Neću da stavim znak uzvika da ne bude da se bavim senzacionalizmom…

Dakle, na mestu gde ne bi nikako trebao da bude – nalazi se dobri, stari Prozak – lek koji se već desetinama godina manje-više uspešno „bori“ protiv pošasti savremenog društva – depresije. Prozak koji je pomogao armiji ljudi da nekako prođu kroz teške zdravstvene krize i nastave normalan život. A sada, eto njega i među drugim supstancama u preparatima za skidanje kilograma. Nagrada za životno delo? Ne. Jednostavno, Prozak smanjuje osećaj gladi i eto radosti za naše domišljate preduzetnike.

I tako, dobismo opet jedan „prirodan“ preparat koji zaista „radi“ (a može i da „uradi“). Dotični preparat je ispunio sva očekivanja koja, poput dobre muzike, miluju uši gojazne osobe: brzo, prirodno, sagoreva masnoće, nema osećaja gladi, nema vežbanja, kilogrami se ne vraćaju…  Sreća, sreća, radost ili kako već…

Naravno, s pravom ćete se upitati: Nije li ovo prevara potrošača? Nije li ovo nebriga za zdravlje istih? Nije li ovo utrpavanje ozbiljnog leka onima koji nemaju razloga za korišćenje istog? Međutim, ma koliko bili u pravu – logika kapitala i brze zarade ovde je odnela prevagu.

U iščekivanju hepi enda ili kakvog god enda…

Sada se čeka rasplet cele ove priče koju ću, naravno, pomno pratiti. Analize su urađene od strane zvaničnih organa, Prozak je prisutan  i sada se čeka saopštenje za široke narodne mase. Škakljivo je i to što ovaj proizvod ima i urednu zvaničnu dokumentaciju da je ispravan, zakonski čist, bla, bla, bla… Sve je ok a ništa nije ok…

Interesuje me reakcija proizvođača dotičnog sredstva za mršavljenje. Opravdanje. Izvinjenje. Bilo šta… Lično, najviše volim „vađenje“. U ovom slučaju, moglo bi da se proba recimo sa:

„Ne bi mi to nikada – mi smo poznati po tim i tim dobrim delima…“;
„Smestila nam konkurencija“;
„Neko otvorio vrata i prozore u proizvodnoj hali, pa promaja donela čestice prozaka koji su pali baš na taj uzorak“;
„Radnica koja se bavi direktnom proizvodnjom pije Prozak jer je ostavio dečko, mora da je njoj greškom ispao…“ itd …ima još dosta kreativnih mogućnosti…

A možda će odgovor biti: „Odgovorićemo na sva pitanja, samo tetki da odnesemo lek…“ i uzdati se u pouzdanost narodne poslovice: „Svako čudo za tri dana…“

Šta nam je činiti

Iako je post pisan u opuštenijem tonu – saveti za preživljavanje tržišne borbe moraju da budu u nešto drugačijem.

Pa, pre svega, povisite stepen pažnje i informisanosti. Otvorite četvore oči ukoliko (evenutalno) želite da se upustite u neku priču sa ovakvim preparatima. Ili sa nekim sistemom ishrane. Nije bitno. Konsultujte se sa ljudima iz struke – nisu uzalud učili škole tolike godine i još u praksi se susretali sa sličnim problemima kao što je vaš.

Najbitnije: Ne određujte sami sebi dijagnozu i ne prepisujte sebi terapiju. Da, ovde mislim i na gojaznost. I Facebook i generalno net NIJE baš mesto gde možete verovati SVIM podacima. Niti svim ljudima – ma koliko dobronamerni bili.

Istražujte, učite, interesujte se za SEBE – udaljeni od anegdotskih priča da je tamo neko za par meseci smršao toliko i toliko. Ne zaboravite: vi ste JEDINSTVENI – mrzim da se ponavljam ali ovog podsećanja nikada dosta. Nadam se da ste i dovoljno DRAGOCENI sebi i da dovoljno VOLITE sebe i da vam sve gore spomenuto neće biti problem.

. . .

I za kraj… budući da se u ovom postu sve vrti oko novca… odgovarajući klip iz kultnog filma „Kabare“…