Vegetarijanska dijeta nije samo novi-stari trend. Ona je više od toga: stil života, odnos prema ličnom zdravlju, način razmišljanja, briga o životinjama… Oni koji se pridržavaju ove dijete –vegetarijanci – su uglavnom vitkiji i boljeg opšteg zdravlja.

Pitate se šta je vegetarijanska dijeta?

Sigurno ste se susretali sa osobama iz okruženja koje se deklarišu kao vegetarijanci. Možda ste i gledali na njih kao na čudake, sa skrivenom mišlju: vidi ove „zaluđenike“ – ne jedu ćevape i pljeskavice, pa od čega li žive?

I ja sam dugo imala takav pristup. A onda sam počela da se družim sa Majom. Ona je vegetarijanac već godinama. Ne samo ona – već cela njena porodica. Maja me je podstakla da čitam i istražujem više na ovu temu. Na kraju sam, pod njenim uticajem, i probala ovu dijetu i mogu vam reći da sam veoma zadovoljna.

Svaki početak je težak (ako ne znaš u čemu je štos)

Moje bazično razmišljanje o vegetarijancima je bilo: To su „oni“ što ne jedu meso. Kraj definicije. Međutim, kada sam ušla dublje u priču, saznala sam da se dele u dve osnovne grupe. Prva grupa su vegani. Oni su i najrigorozniji po pitanju ishrane. Ne jedu meso, ali ni namirnice životinjskog porekla poput mleka i jaja. Samo veganstvo i nije samo dijeta ili način ishrane, ono je vrlo često i životna filozofija. Vegani uglavnom ne kupuju i ne nose odeću i obuću koja ima materijale životinjskog porekla. Dakle, Animal-friendly dijeta i generalno životni stil.

Za razliku od veganske ishrane, lakto-vegeterijanska ishrana ima dve grupe pristalica: jedni ne jedu meso i jaja, dok drugi ne jedu samo meso, a jaja i mleko su ok. Mlečni proizvodi su generalno „siva zona“ i ima zagovornika koji ga odbacuju kao životinjski produkt (isto kao i med), dok drugi smatraju da se dobija prirodnim putem: Recimo čitave nacije (npr. Indusi) veruju da je mleko poklon od krava i sa zahvalnoću ga uvršćuju u svoju vegetarijansku ishranu.

Vegetarijanska dijeta i mršavljenje

Pored Maje, imam još jednu drugaricu koja se zanimala za vegetarijansku dijetu. Probala je, bila istrajna, ali nije smršala. Znate li zašto? Nije nikad pažljivo poslušala ili pročitala kako se ZAISTA ova dijeta drži. „Ja ne jedem meso“ – bila je njena mantra i cela priča oko vegetarijanstva. Ja joj verujem da nije jela meso i da je iskreno želela da bude vegetarijanac (ali bez previše „cimanja“).

Dotična drugarica je konzumirala slatkiše u velikim količinama. Iako svi slatkiši i sokovi ne sadrže meso, oni zapravo nisu preporučljivi za konzumiranje – krcati šećerom i raznoraznim aditivima – oni su samo gomila praznih kalorija.

I zato evo namirnica na kojima se bazira vegetarijanska ishrana, a i onih koje treba zaobilaziti u širokom luku. Pažljivo pročitajte spisak ukoliko želite da držite ovu dijetu ili da se samo informišete o ovoj dijeti.

Vegetarijanska dijeta – Namirnice

Za redovnu upotrebu

Dole se nalazi spisak namirnica koje možete da koristite u jednoj pristojnoj vegetarijanskoj dijeti. Ako želite rigorozniji pristup izbacite mleko i mlečne proizvode, izbacite jaja… Ako želite još strožiji pristup izbacite i med i otvorite četvoro očiju kada jedete voće: možda u nekoj voćki čuči zlosrećni crv koji može da vam naruši koncept vege ishrane. Šalu na stranu, donja lista je sasvim dovoljna za pristojan start vegetarijanske dijete.

  • Voće i povrće je kao što verovatno znate, bogato je mineralima i vitaminima, niskokalorično je, a vlakna iz povrća pored osećaja sitosti regulišu probavu.
  • Integralne žitarice, zdravije su od prerađenih, sadrže prirodne antioksidante, izvor su gvožđa i vlakana.
  • Orašasti plodovi i kikiriki bogati su zdravi mastima koje su neophodne za pravilan rad srca. Ono što je karakteristično za orašaste plodove (a i kikiriki) je da sadrže veliki broj kalorija, te izbegavajte konzumiranje u velikim količinama.
  • Soja je odlična zamena za meso. Ne samo što se od nje mogu praviti ćufte i pljeskavice, već je ona biljni izvor proteina. Mahunarke poput graška, pasulja i sočiva su takođe izvori proteina, obiluju vlaknima, gvožđem i cinkom.
  • Jaja i mlečni proizvodi su izvor kalcijuma neophodnog za kosti i zube. Takođe su odličan izvor proteina.

Za izbegavanje

Određene namirnice treba izbegavati, bez obzira da li ste na vegetarijanskoj dijeti ili ne. One negativno utiču na vaš izgled i vaše zdravlje. Pre svega ovo se odnosi na gazirane sokove, ali i druge kupovne sokove. Ako ste ljubitelji sokova, cedite sveže voće i povrće – dobićete prave vitaminske, osvežavajuće bombe i vaš organizam će vam biti veoma zahvalan.

Izbegavajte i sve namirnice na bazi belog brašna poput hleba i drugih peciva. Izbegvajte čokoladu i druge slatkiše kao i industrijski prerađenu hranu.

Vegetarijanska dijeta i zdravlje

Iz preporučenih i onih zabranjenih namirnica mogli ste prepoznati da se u ovoj dijeti daje akcenat na zdravim namirnicama koje ne opterećuju organizam već ga snabdevaju korisnim nutritivima, pa otuda i velika korist od ove ishrane po opšte zdravlja. Najveće prednosti ove dijete su smanjenje rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i nekih oblika raka. Ova ishrana reguliše nivo šećera, snižava holesterol i pozitivno utiče na visok pritisak.

Vegetarijanska dijeta – iskustva

Ja sam na ovoj dijeti svega nekoliko nedelja. Neću vam pričati o broju kilograma koje sam izgubila – još nije vreme :). Ako se pridružite vegetarijanskoj priči – budite uvereni da će do smanjenja kilaže svakako doći.

Izneću vam kako se osećam otkako sam na ovoj dijeti. Imam više energije i osećam se lakša i manje naduta. Pokretnija sam i sa više lakoće obavljam svoje svakodnevne obaveze. To je ono što me fascinira kod ove dijete – upravo ta lakoća. Većina dijeta ako ih se strogo pridržavate, pomoći će vam da skinute određen broj kilograma. Ono što izdvaja vegetarijansku dijetu u moru drugih, je što se bolje osećate, a kilograme skidate zdravo i poboljšavate svoje opšte zdravlje.

Verovatno su mnogi od vas skeptični kada im neko kaže da je izgubio kilograme na ovaj ili onaj način. Ipak, okrenite se oko sebe. Pogledajte ljude za koje znate da su vegetarijanci. Sigurna sam de ćete uočiti da je većina njih vitka. To je i mene podstaklo da krenem sa ovom dijetom. Posmatrala sam svoju drugaricu Maju, koju sam vam već spomenula. Ne samo nju i celu njenu porodicu i svi su vitki. Šta više oni su uvek i dobro raspoloženi. Ne znam da li raspoloženje ima veze sa ishranom ili je to njihov pravilan pogled kako na hranu, tako i na život. Ono što je sigurno: kada god odem kod njih, osećam  se prijatno.

Vegetarijanska dijeta – jelovnik

Jelovnik možete sastavljati i sami kombinujući gore navedene namirnice. Nije teško. Znate šta smete  i to na tanjir. Znate šte ne smete i to ni ne gledate.

Daću vam primer kako izgleda jedan moj dan na vegetarijanskoj dijeti.

Dan započinjem sa šoljom zelenog čaja bez šećera. Pijem ga oko sat vremena pre doručka. Poslednje nedelje praktikujem da popijem i dve kašičice jabukovog sirćeta 20 minuta pre doručka. Vrlo je efikasno u skidanju suvišnih kilograma, a možete ga piti za vreme ove dijete. Za doručak su mi neizostavne ovsene pahuljice.  Jedna manja činija pahuljica sa mlekom, mi daje energiju tokom prepodneva. A za ručak – pa, recimo, čorba od mahunarki i dve palačinke od bundeve. Za užinu uzimam jabuku ili sok od sveže ceđenog povrća. Za večeru biljni paprikaš, integralni pirinač a tu je i kruška.

Ono o čemu trebate voditi računa pri sastavljanju svog jelovnika jesu kalorije. Trebali bi se bazirati na 2.000 kalorija dnevno i ako je vaš cilj vitka figura, uspeh je zagarantovan. Ako ste gladni između obroka pijte vodu ili sokove od sveže ceđenog povrća. Redovna fizička aktivnost će zasigurno poboljšati rezultate. Ako vam je potrebna baš dobra vegetarijanska dijeta za značajno poboljšanje zdravlja – razmislite o Orniševoj dijeti – ona je i naučno potvrđena i laka za držanje a rezultati u poboljšanju zdravlja su odlični!

Dragana,
tvojakuvarica.com