Velika mana mnogih dijeta jeste preterana, čak ekstremna restrikcija i potpuno ukidanje i eliminacija određenih namirnica. Opet, svaka grupa namirnica ima svoju svrhu i ulogu kojom daje svoj doprinos našem organizmu, te nije preporučljivo da se one u potpunosti odstrane sa našeg menija, čak i zarad vitke i dopadljive linije tela.

Zato je dijeta koja sledi u blagu ruku neobična jer spaja gotovo nespojivo: dijetu sa dosta mesa sa veganstvom (!), i kreira poseban režim ishrane od dva potupno različita sistema a rezultat je – peganska dijeta.

Praktično, ova dijeta predstavlja kombinaciju dva popularna i dobro poznata sistema ishrane, a to su paleo dijeta i veganski režim ishrane. Kako smo malopre pomenuli, kombinacija je jako iznenađujuća, budući na to koje namirnice preovladavaju u okviru ove dve dijete. Dok paleo ishrana obiluje jelima od mesa,u veganskom načinu ishrane isključujemo sve životinjske proizvode.

Prema autorima ove dijete, uključujući doktora Marka Himana, koji je svoje pretpostavke predstavio još 2015., peganizam uzima najbolje od veganske i paleo ishrane, eliminišući ozbiljnu manu obe dijete, a to je malopre pomenuta ekstremna restriktivnost i time uspešno dovodi do pronalaska njihovog zajedništva i simbioze.

Peganska dijeta – šta može a šta ne…

Pravila peganske dijete su jednostavna: izbegava se sva rafinisana hrana i šećeri a što veći akcenat daje prirodnoj, organskoj hrani:

Povrće i voće: Sve povrće osim skrobnog (krompir, bundeva, repa) je ok i treba ga jesti u što većoj količini; Što se voća tiče – obratite pažnju da glikemijski indeks nije previsok;

Pasulj i ostale mahunarke (soja, naut i sl….) – nisu poželjni na tanjiru!

Mleko i mlečni proizvodi – Ufff… teška srca ovo pišem, ali kada je peganska dijeta u pitanju, nisu preporučeni! To ne važi za proizvode od ovčijeg i kozjeg mlega – tu se već povremeno može uzeti po malo;

Žitarice – Jedu se SVE žitarice osim onih koje sadrže gluten (pšenica, ovas i ječam). Naravno, ni testenine od pšenice nisu poželjne!

Koliko čega?

Pre svega, važni elementi ove ishrane su povrće i voće i oni pokrivaju najmanje 75% dnevnih kalorija. Jaja su takođe veoma važan element ishrane, dok se meso i riba retko jedu i tretiraju kao dodatak ishrani. Životinjski proteini ne treba da prelaze 25% unetih namirnica, a meso bi trebalo da bude organsko, odnosno od biljojeda koji se hrane isključivo prirodno.

Glavni izvori masti su orasi, seme, riba, avokado i biljno ulje. Možete takođe jesti mlečne proizvode od kozjeg ili ovčijeg mleka, ali vrlo malo. Pegani izbegavaju mlečne proizvode i pored toga, u potpunosti eliminišu žitarice koje sadrže gluten, prerađene proizvode i rafinisani šećer iz menija.

Takođe ne preporučuje soju, iako je ona gotovo obavezna na veganskom jelovniku. Brojne studije pokazale su da ona zaista ima uticaj na rad hormona – uglavnom loš. Osim toga, često je genetski modifikovana.

Peganska ishrana i zdravlje

Prema istraživanjima do sada, peganska ishrana ima blagotvorno dejstvo na naše zdravlje. Sprečava nastanak upala u telu i podržava pravilno funkcionisanje creva. Svi obroci koji se nalaze u okviru peganske ishrane su skromni u kalorijama, što olakšava držanje vitke figure.

Zbog korišćenja zdravih biljaka i povrća, peganska dijeta može delovati i antioksidantima i smanjiti rizik od razvoja mnogih teških bolesti. Nutricionisti tvrde da ona, osim što čini da se kilogrami tope, spušta nivo holesterola, umanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja.

I paleo i veganska dijeta slažu se u tome da prerađena hrana nije dobra za savremenog čoveka, jer se od pećinskog pretka u našem organizmu nije mnogo toga promenilo, pa nam varenje prerađene hrane i dalje teško pada. Sa tim se ne slažu svi nutricionisti, ali ako želite da se pridržavate pravila na kojima se zasniva peganska dijeta, svakako zaboravite na mlečne proizvode (onima koji ne mogu bez teksture mleka savetujemo mleka od orašastih plodova ili kokosovo mleko).