Ok… trenutak istine: leto i toplo vreme je stiglo, višak kilograma je kao i obično prisutan, a letnja garderoba u koju ne možemo da se uvučemo – govori samo jedno: Vreme je da POD HITNO nešto preduzmemo i u narednih mesec dana skinemo dovoljno kilograma da se i ove godine „provučemo“ i na letovanje odemo sa koliko-toliko pristojnom težinom. Ah, da, nemojte da zaboravite: dotična težina će morati da „istrpi“ i lokalne specijalitete, pa zato nije na odmet stegnuti zube i… skinuti koji kilogram više. Ili će ovo biti trenutak kada ćemo se pogledati u ogledalo i reći – E, SADA JE DOSTA! – i krenuti sa promenom kompletnog životnog stila, počevši, naravno, od hrane. Dakle, pravi je trenutak da LETNJA DIJETA stupi na scenu!

Kako izgleda Letnja dijeta?

Odgovor na gornje pitanja je jednostavan: BILO KOJA DIJETA koja će dati rezultate u narednih mesec dana i pomoći da skinete deo kilograma ili sav višak (ukoliko planirate promenu životnog stila) je Letnja dijeta! Jednostavo, zar ne?

Zato ćemo brzinski „prošetati“ kroz najpopularnije i najzastupljenije dijete tokom prethodne godine da bi vam pomogli da odaberete baš onu pravu za vas, jer, kao i sve drugo – nije ni svaka dijeta za svakoga. A i nemamo vremena za gubljenje!

Napomena: Zastupljene su samo naučno validirane dijete – znači nema dijeta 3 puta po 2 jaja dnevno i tako 15 dana dok se ne izvrnete na sred ulice! Ovde pričamo i o zdravstvenim aspektima dijeta koji su itekako bitni. Dobro, poslednja dijeta koju NE predlažemo je upravo pokazatelj kako se uspešno ugrožava zdravlje.

Pa da počnemo…

1. Dijeta sirovom hranom

Dijeta sirovom hranom se fokusira na sirovu i neprerađenu hranu. Namirnice ne bi trebale da budu podvrgnute obradi, ne bi trebale biti rafinisane, pasterizovane ili tretirane pesticidima. Umesto toga, dijeta dozvoljava nekoliko drugih alternativnih metoda pripreme, poput ceđenja ili blendiranja.

U osnovi, ova dijeta sadrži mnogo svežeg voća i povrća. Nutricionisti dodaju još i da se ovakva dijeta, koja se sastoji uglavnom od neprerađenog voća, povrća, orašastih plodova i semenki ima svoje prednosti, ali i i mane. Sirovo voće i povrće imaju visok sadržaj vlakana i minerala koji pozitivno utiču na zdravlje, regulisanje telesne težine i ograničenje unosa prerađene i džank hrane koja je glavni uzrok dijabetesa i drugih oboljenja. Međutim, kuvana hrana olakšava varenje i ako previše konzumiramo samo sirovu hranu možemo prouzrokovati probleme poput nadimanja.

Za ovu dijetu za može reći da je i „prava“ Letnja dijeta jer se gotovo sve voće i povrće može naći na pijacama i u prodavnicama jer mu je sada sezona. Nije skupa i u toplim danima nećete ni osetiti da ste na dijeti, a kilogrami će odlaziti.

2. Ketogena dijeta – da, i ona može biti Letnja dijeta!

A sada za one disciplinovanije, one koji planiraju da dijetu drže i za vreme odmora a ljubitelji su masne hrane:

Ketogena ili Keto dijeta se bazira na prostoj činjenici da organizam ima tačno određen redosled kojim koristi izvore energije. Dakle, prvo se troše ugljeni hidrati, nakon toga se troše masti pa tek na kraju se troše rezervne masne materije tj. salo. Da bi se koristilo salo kao gorivo, organizam prvo treba da ga razgradi na sitnije čestice, odnosno ketone.
Princip po kome ketogena dijeta funkcioniše je jednostavan, izbacuju se ugljeni hidrati iz ishrane i zamenjuju se namirnicama bogatim mastima. Na taj način je jetra primorana da koristi mast kao izvor energije i svojim radom “razbija” salo i pretvara ga u ketone.

Dijeta se sprovodi postepenim uvođenjem tokom par nedelja, a u isto vreme uvode se visokomasne proteinske namirnice, i uz njih male količine namirnica koje sadrže složene ugljene hidrate i koje se nalaze uglavnom u zelenom nadzemnom povrću. Period u kome se vrši ova zamena traje nekoliko nedelja i naziva se period privikavanja na nov režim ishrane i ulaska u ketozu. Mnoge poznate ličnosti poput Hali Beri i Kortni Kardašijan sledile su ovu dijetu, a rezultati nisu izostali.

Određen broj ljudi doživljava ovu dijetu kao veoma laku i ni malo tešku za držanje. Ako ste među njima, pa ste skrenuli sa „pravog puta“ ohrabrujemo vas da se vratite na pravi, tj. Keto put…

3. Atkinskonova dijeta

Ova dijeta se sastoji od unosa namirnica koje sadrže veliku količinu proteina sa jedva primetnim procentom ugljenih hidrata. Dijeta se sastoji iz tri faze, a takođe postoji i četvrta faza koja zapravo predstavlja održavanja postignutog.

U prvoj fazi, koja traje dve sedmice, ograničava se unos ugljenih hidrata na svega dvadeset grama dnevno. U drugoj fazi dolazi do laganog uvođenja ugljenih hidrata, naročito kroz povrće, dok se u trećoj fazi određuje optimalna količina ugljenih hidrata koju bi osoba mogla da unosi duži period a da nema problema sa težinom.

Osobama koje su držale ovu dijetu savetuje se da i nakon postizanja željene težine nastave s ograničenim unosom ugljenih hidrata, i to je ta četvrta faza ove dijete.

Da li Atkinsonova dijeta može da bude Letnja dijeta? Može, ako niste ljubitelj slatkiša, sladoleda, grickalica i ostalih ugljenih hidrata. Jedna od mana ove dijete je što – zbog poveće količine proteina koji se unosi – telesni miris se menja i… ma dobro, tu je često tuširanje.

4. Mediteranska dijeta

Jedna je od najomiljenijih i najneagresivnijih. U moru dijeta stručnjaci će vam uvek savetovati da izaberete onu koja skida kilograme postepeno, a da pritom unosite sve neophodne hranljive sastojke. Zato, ako želite da smršate zdravo, mediteranska dijeta je pravi izbor za vas.

Mediteranska kuhinja je bazirana na namirnicama koje imaju mali procenat zasićenih masti i proteina, a neizostavni su voće, povrće, žitarice i mahunarke. Dosta se konzumiraju sir i jogurt, a ono što je prva asocijacija na ovo podneblje je svakako maslinovo ulje. Jaja, riba ili meso se jedu jednom ili dva puta nedeljno, dok se dosta koristi i začinsko bilje. Lepota ove dijete je i to, što je uz večeru čaša vina gotovo neizostavna!

Zgodna dijeta za one koji idu na more jer – praktično – tamo mogu da nastave sa njenim držanjem (sveža riba, povrće, maslinovo ulje, vino… mmm… primamljivo!)

5. Paleo dijeta

Paleo dijeta je rezultat istraživanja profesora Lorena Kordejna, a sama dijeta se zasniva na proučavanju moguće ishrane naših predaka iz perioda paleolita (Paleolit ili starije kameno doba). Iako su prve asocijacije na ovu dijetu velike količine mesa, to ipak ne znači da treba da jedemo sirovo meso i korenje. Izbegavanje žitarica, šećera i raznih prerađevina može da učini čuda, po doktoru Kordejnu.

Meso, uključujući i morske plodove, kao i jaja su možda najvažnije komponente ove dijete. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Pečurke su takođe dozvoljene. Voće, orašasto voće i semenke, osim kikirikija, može se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama, a dozvoljena su i neka ulja, poput maslinovog, lanenog ili ulja kanole.

Takođe se preporučuje uzimanje ribljeg ulje u kapsulama, a od pića dozvoljeni su voda i čaj, ali i sveže ceđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Među poznatim ličnostima koje su sledile ovu dijetu su i Džesika Bil, Majli Sajrus i Megan Foks.

Inače, postoji i vege varijanta ove dijete, ali rezultati nisu toliko ni sjajni ni bajni.

6. Noom dijeta

Imate mobilini zar ne? Zašto ga onda ne iskoristiti i u svrhu skidanja kilograma Kako? Pa tu je Noom dijeta!

Noom dijeta je zasnovana na aplikaciji koja pokušava da promeni navike ishrane kod pojedinaca. Po svoj prilici ostaće pravi hit i ove godine. Dijeta se započinje malim testom u vezi ciljeva i omiljenih metoda mršavljenja. Pored toga, svaki pojedinac dobije poseban plan ishrane na osnovu godina, pola, nivoa aktivnosti, itd.
Namirnice čiji je sadržaj kalorija nizak su označene zelenom bojom, i pretpostavlja se da će biti glavne u ishrani. Namirnice označene žutom bojom bi trebale da se unose u manjoj količini, dok bi se namirnice označene crvenom bojom trebale biti smanjene na minimum.

S ovom aplikacijom dobijate i ličnog trenera koji vas savetuje u vezi ishrane i vežbanja. Njihov zadatak je da kontrolišu vaše navike u ishrani i da otkriju zašto unosite određene namirnice u određenom periodu, kao i uticaj psiholoških faktora na vaš način ishrane. Da biste dobili što bolji rezultat, počnite sa malim svakodnevnim promenama.

Uz ovu dijetu osobe se obrazuju o svom načinu i kulturi ishrane, što znači da jednom kada prestanu da koriste aplikaciju neće povratiti izgubljene kilograme, barem ne tako lako.

7. Dijeta s vatom (samo se šalimo – nikako nije Letnja dijeta!)

Uprkos brojnim kampanjama koje promovišu zdravu i uravnoteženu ishranu, adolescenti su ipak spremni na ekstremne postupke kako bi ispunili ideal vitke linije. Zato nećemo propustiti priliku da podsetimo na ideju koja je još krajem sada već daleke 2013. godine počela da se širi internetom, a to je takozvana dijeta s vatom. Naime, to je praksa gutanja tufera od vate natopljenih sokom od pomorandže, koji navodno mogu da utole glad, a da se pritom ne gojite.

Nutricionisti tvrde da ovakva pojava ni tada nije bila nova i da se među manekenkama često spominjalo kao rešenje za napade gladi, ali zabrinjavajuća činjenica je bila to što su se tih poslednjih nekoliko meseci umnožavali klipovi na internetu koji promovišu ovaj vid dijete i to sa veoma mladim devojkama. Zato apelujemo da se pored interneta kao idealne platforme za prikupljanje informacija, ipak posavetuje sa svojim lekarom i nutricionistom pre primene bilo kakvog vida promene ishrane, jer zdravlje je ipak na prvom mestu.

Dakle, ova dijeta svakako NIJE Letnja dijeta, nije uopšte dijeta već način da se skrene pažnja da je pored velike želje da se skinu kilograma – potrebno i znanje.

Zaključak:

Želimo vam da uspete sa bilo kojom dijetom za koju ste se odlučili, a ako negde „zaškripi“ tu smo da pripomognemo! Neka svaka vaša dijeta bude uspešna letnja dijeta. Vidimo se na letovanju vitki i preplanuli!