U moru dijeta stručnjaci će vam uvek savetovati da izaberete onu koja skida kilograme postepeno, a da pritom unosite sve neophodne hranjive sastojke. Zato, ako želite da zdravo smršate, mediteranska dijeta je pravi izbor za vas.

Mnogima je, kada se spomene mediteranska ishrana, prva asocijacija – giros! Ipak, ova dijeta je bazira na tradicionalnoj mediteranskoj ishrani, a obroci poput girosa i sličnih  su zapravo uticaji zapada i spadaju u nezdravu brzu hranu. Možda ste razočarani, ali verujte nemate razloga za to. Mediteranska dijeta se bazira na zdravim, a pritom veoma ukusnim namirnicam i obrocima.

Mediteranska dijeta – namirnice

Mediteranska kuhinja je bazirana na namirnicama koje imaju mali procenat zasićenih masti i proteina, a neizostavno je voće, povrće, žitarice i mahunarke. Dosta se konzumiraju sir i jogurt i naravno – ono što je prva asocijacija na ovo podneblje: maslinovo ulje. Jaja, riba ili meso se jedu jednom ili dva puta nedeljno. U ovoj dijeti se dosta koristi začinsko bilje. Uz večeru čaša vina je gotovo neizostavan ritual.

Mnogima je iznenadjujuće što se u ovoj dijeti unosi visok procenat masti, čak do 40 posto. Morate znati da su to pre svega zdrave masti, koje unosite jedući ribu i koštunjave plodove. Ove masti ne samo da pozitivno utiču na vaše zdravlje već i pomažu da postignete/održite vitku liniju.

Pre nego što započnete sa ovom dijetom, morate tačno znati šta da od nje očekujete. Ona vam neće doneti brzo vidljive rezultati. Nećete izgubiti 5 kilograma za 10 dana. Gubićete kilograme postepeno, uz fizičku aktivnost i pozitivan mentalni stav, dovešćete i vašu liniju i zdravlje do savršenstva. Ako vam je pak potrebna neka brza dijeta jer se bliži odmor, neka posebna svečanost ili jednostavno želite brzo gubljenje kilograma – onda će vam mnogo više pomoći danska dijeta ili neka slična dijeta na “kratke staze”.

Mediteranska dijeta – pravila

Mediteransku ishranu odlikuju male porcije. I sama sam, vrlo često sam na letovanjima bila iznenađena malim porcijama. Uvek bih govorila, em je skupo em se ne najedeš, dok nisam shvatila njihov pristup ishrani. Ne broje kalorije, ali se ne prejedaju. Jedu male porcije, više puta u toku dana i obroci su izbalansirani. Unosi se potrebna količina proteina, ugljenih hidrata i masti. Ničega previše i ničega premalo.

Mediteranska kuhinja je nezamisliva bez maslinovog ulja. Koristi se u svim salatama. Možete videti mnoštvo maslinjaka uz obalu. Kako mediteranske zemlje imaju veoma blage zime, u mogućnosti su da imaju sveže povrće tokom cele godine. Sveže voće i povrće su sastavni deo gotovo svakog obroka.

Gazirana pića nisu dobrodošla. U Italiji se recimo pre ručka prvo stavlja čaša vode. Voda je zdrava i čaša vode pre obroka smanjuje apetit. Pije se u velikim količinama u toku dana. Ceđeni sokovi od narandže, kivija ili grejpa se vrlo često piju. Pored njih i čaša vina je uobičajena.

Iako su ova područja poznata po pici i girosu, oni se ne jedu svakodnevno. Teži se tradicionalnoj ishrani baziranoj na svežem voću i povrću. Inače, sestra bliznakinja mediteranske dijete je Kritska dijeta, ali ona zaslužuje posebnu stranicu.

Namirnice za izbegavanje

Za vreme mediteranske dijete izbegavajte sledeće namirnice :

  • gazirane sokove i slatkiše
  • beli hleb
  • salame, viršle i paštete
  • rafinisana ulja i margarin

Mediteranska dijeta – jelovnik

Ponedeljak

Doručak: Sok od narandže i tost od celog zrna sa medom
Ručak: Sendvič sa povrćem
Večera: Salata od tunjevine začinjena maslinovim uljem

Utorak

Doručak: Ovsena kaša, dva oraha i šljiva
Ručak: Salata od tune
Večera: Salata od feta sira, paradajza i maslinovo ulje

Sreda

Doručak: Omlet od 3 jaja, paradajz i luk
Ručak: Integralni pirinač sa pečurkama
Večera: Salata od spanaća sa komadićima ćuretine

Četvrtak

Doručak: Grčki jogurt sa voćem
Ručak: Lazanje sa tunom, paradajzom, maslinama i origanom
Večera: Barene artičoke, dodati maslinovo ulje i sirće

Petak

Doručak: Salata od povrća, jedno kuvano jaje i tost od celog zrna
Ručak: Salata od tune
Večera: Grilovano povrće, hleb i čaša crnog vina

Subota

Doručak: Ovsena kaša sa jabukama, orasima i suvim groždjem
Ručak: Pica na mediteranski način, sir, povrće i masline
Večera: Sendvič sa povrćem

Nedelja

Doručak: Sok od narandže i tost od celog zrna sa medom
Ručak: Integralni pirinač sa pečurkama
Večera: Salata od feta sira, paradajza i maslinovo ulje

Mediteranska ishrana se bazira na 3 obroka dnevno. Ukoliko ogladnite i ne možete izdržati do sledećeg obroka, gledajte da užina bude u vidu koštunjavih plodova, svežeg voća i povrća, a tu je i neizostavni grčki jogurt.

Mediteranska dijeta i zdravlje

Već ranije smo naveli da ova dijeta daje određene benefite vašem zdravlju. Smanju je rizik od pojave moždanog i srčanog udara, raka i dijabetesa tipa dva. Poboljšava memoriju i pažnju. Smanjuje loš holesterol u krvi.

Napomena: Za razliku od većine dijeta, prilikom primene mediteranske, nećete osećati manjak energije i malaksalost. Moćete izvršavati svoje svakodnevne obaveze, kao i vežbati. Ova dijeta ne bi trebala biti vaš sedmodnevni plan ishrane već novi stil života. Pored zagarantovane vitke linije, moram napomenuti da su mediteranci zbog svoje ishrane dugovečni.

Dragana
krugzdravlja.rs