Dani praznika su za nama a uspomene na njih nam ostaju u vidu 2-3 kg više, lošijeg varenja, nečiste kože… Nemojte reći da niste jeli i pili i više nego što treba i „zaradili“ onaj poznati poslepraznični osećaj krivice koji sada treba što pre eliminisati.

Deset saveta kako brzo da neutrališete dane preterivanja u hrani i… neaktinosti

1. Pijte puno vode tokom dana da biste hidrirali telo. Konzmiranje alkohola, masna hrana, i nedostatak vode su neki od glavnih razloga zašto ljudi osećaju da su se prejeli i da su teški, nakon praznika. Čak i ćelije u vašem telu trebaju adekvatnu vodu da bi dobro funkcionisale tako da treba da pijete najmanje 2 litra vode da biste izbacili masnoću i toksine.

2. Uzimajte kvalitetne saplamente B kompleks vitamina i vitamin C jer se oba gube prilikom stresa i konzumiranja alkohola a verovatno oba faktora su prisutna u vreme praznika.

3. Jedite voće ujutro, na prazan stomak – voće je najbolja hrana koja čisti limfni sistem i omogućava da se limfa kreće normalno. Limfni sistem je ono što ja zove „telesna verzija perača ulica“ – ona izbacuje toksine, masnoću i metaboličke produkte, umanjuje bol, zapalenja, smanjuje celulit i nagomilane toksine u telu.

4. Jedite velike količine zelene salate za ručak i večeru, ako večerate kod kuće. Ako ne možete dva puta jesti zelenu salatu, možete je zameniti paradajzom i krastavcem ili nekom kombinacijom povrća koje je dostupno u sezoni (mada, sa napretkom proizvodnje, gotovo da i nema više povrća koje se ne može naći u bilo koje doba godine). Svemu tome dodajte još malo morske soli i malo iseckane sveže feferone i imaćete ukusno jelo na brzinu.

5. Jedite na svaka 2 sata malo zdravih grickalica da biste stabilizovali šećer u krvi. Velike oscilacije šećera u krvi mogu vam oduzeti energiju, uzrokovati gomilanje telesne težine, pojačati žudnju za hranom, i oslabiti vaš imuni sistem što će vas učiniti prijemčivijim za grip i prehlade u zimskim mesecima. Odlična varijanta je svež, oljušteni, neslani badem – ima puno kalcijuma, vlakna koja stabilizuju šećer u krvi i proteine. Pojedite 10-12 komada između obroka, kao grickalice.

6. Izbegavajte da jedete slatkiše, ili hranu zaslađenu veštačkim zaslađivačima. Umesto toga, uzmite voćku ili biljni čaj zaslađen sa nekoliko kapi stevie – biljke koja sadrži prirodnu supstancu koja je 1000 puta slađa od šećera a nema loših efekata na nivo šećera u krvi.

7. Uključite vežbe u vaš dnevni raspored. Minimum od 20 minuta intenzivnog vežbanja će ubrzati cirkulaciju limfe u vašem telu, povećaće vam energiju i pomoći vašem telu da sagori nagomilane kalorije tokom praznika. Ako je previše hladno napolju, radite intenzivnije vežne u kući. To je jedan od najboljih načina da se podstakne limfa i da eliminiše naslage masnoće i celulita u vašem telu.

8. Izbegavajte margarin i hidrogenizovanu hranu kao i hranu sa trans masnim kiselinama. Ova toksična hrana usporava rad organa za detoksikaciju, naročito jetru a zahteva veliku količinu energije da bi se svarila. Utiče na gojenje i podloga je mnogim drugim zdravstvenim problemima.

9. Izbegavajte hranu koja sadrži veštačke boje, aditive i konzervanse. „Ako ne možete da pročitate sadržaj, nemojte to jesti“. Izbegavanjem ovakve hrane dajete mogućnost vašoj jetri  da se odmori i može da usmeri energiju na sagorevanje masnoće.

10. Uključite pasulj u vašu ishranu, dodajte ga u supe, salate ili u druga jela. Mahunarke se najčešće previde kao zdrava hrana, iako su bogate proteinima, dijetnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima i čiste vaša creva, stabilizuju šećer u krvi i drže vas sitim satima. Ako imate problema sa varenjem mahunarki, uzmite enzime koji sadrže celulozu kada jedete mahunarke i to će poboljšati varenje mahunarki.

Sa ovih nekoliko saveta, možete provesti dane posle bilo kojih praznika zdraviji, sa više energije i u kompletno boljem stanju.