Zamislite dijetu koja vam omogućava da izgubite SAV višak kilograma i istovremeno poboljšate svoje zdravlje i sve to jedući (skoro) svu hranu koju volite! Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne? Međutim, InDiS dijeta je upravo to – jedinstveni pristup mršavljenju koji ne samo da pruža odlične rezultate u smanjenju telesne težine, već i doprinosi vašem sveukupnom zdravlju.

Ukoliko ste umorni od neprestanog isprobavanja raznih dijeta bez dugotrajnih rezultata, InDiS dijeta bi mogla biti pravo rešenje za vas. Vredno je uložiti napor za novo, vitkije i zdravije ‘ja’ – rezultati će vas fascinirati!

Naša saradnica Sofija je probala ovu dijetu i evo njenog svedočanstva:

Bila sam skeptična kada sam započela InDiS dijetu, misleći ‘Ma važi, samo još jedna nova dijeta’, ali nakon samo sedam dana, kada sam stala na vagu i videla da kilogrami nestaju, shvatila sam da je ovo nešto posebno!
Za samo dva meseca, ne samo da sam izgubila
8 kilograma, već sam i uspela da regulišem PCOS i insulinsku rezistenciju – pronašla sam rešenje koje mi je bilo potrebno za moje zdravlje.

Upustite se u ovo putovanje ka boljem zdravlju i izgledu, i saznajte kako InDiS dijeta može transformisati vaš život!

Šta je InDiS dijeta?

InDiS dijeta, skraćenica za „Integrativni Dijetni Sistem“, je revolucionarni pristup kreiran od strane nutricioniste Stevana Brankova 2019. godine, koji spaja mršavljenje i poboljšanje zdravlja kroz holistički i individualizovan pristup.

Umesto kratkoročnih rešenja, InDiS se zalaže za promene koje pozitivno utiču na celokupno zdravstveno stanje – od regulacije telesne težine do kompleksnijih zdravstvenih izazova poput lošeg varenja, povišenog krvnog pritiska, povišenog šećera u krvi… Ključni element dijete je konzumacija namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, prilagođena individualnim potrebama, zdravstvenom stanju i životnom stilu svake osobe.

Razvijena da prevaziđe tipične probleme većine dijeta – poput žudnje za hranom, monotone ishrane i osećaja ograničenosti – InDiS nudi raznovrsni izbor hrane što osigurava zadovoljstvo i dugotrajan osećaj sitosti.

Ova strategija ne samo da podstiče gubitak kilograma već i doprinosi sveobuhvatnom poboljšanju zdravlja, omogućavajući korisnicima da uživaju u balansiranim, ukusnim obrocima dok istovremeno rade na svojim zdravstvenim i fitnes ciljevima.

S integrativnim pristupom koji obuhvata pažljivo osmišljen plan ishrane i preporuke za aktivan život, InDiS dijeta predstavlja put ka zdravijem i vitkijem ‘ja’, obećavajući trajnu transformaciju kroz promišljene i održive promene u načinu života.

Dve vrste InDiS dijete

InDiS dijeta dolazi u dve različite verzije kako bi se bolje prilagodila potrebama i životnom stilu različitih osoba.

InDiS 1

Opis: InDiS 1 je verzija dijete kreirana za zaposlene žene i domaćice koje nemaju mnogo vremena za pripremu posebnih obroka i žele fleksibilnost u svom dijetnom planu. Ovaj tip dijete ima manje restrikcija u odnosu na InDiS 2, fokusirajući se uglavnom na kontrolu količine hrane koja se unosi i izbegavanje slatkiša.

Ciljna grupa: Zaposlene žene i domaćice koje žele da izgube višak kilograma, ali nemaju vremena da se pridržavaju striktnih dijetnih planova. Nivo zdravstvenih problema nizak.

Primeri obroka:

 • Doručak – ovsena kaša sa voćem i jogurtom;
 • Užina – šaka badema ili orašastih plodova;
 • Ručak – salata sa piletinom, zdravim masnoćama i integralnim hlebom;
 • Užina – sveže voće ili povrće;
 • Večera – pečena riba sa povrćem na pari.

Znamo da ste radoznali i zato na kraju ovog teksta imate primer trodnevnog jelovnika za potpuno zdrave osobe. Ideja je da vidite svu jednostavnost i brzinu sa kojom se obroci mogu pripremiti i još kada znate da su zdravi – ne postoji razlog da ih ne probate!

InDiS 2

Opis: InDiS 2 je namenjen osobama koje imaju višak kilograma, ali i određene zdravstvene probleme kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi, problemi sa jetrom i bubrezima… Ova verzija dijete je rigoroznija od InDiS 1, sa većim ograničenjima u ishrani kako bi se postigli bolji rezultati u smanjenju zdravstvenih problema.

Ciljna grupa: Osobe sa viškom kilograma i zdravstvenim problemima koje zahtevaju posebnu pažnju u ishrani.

Primeri obroka (naravno, razlikovaće se u odnosu na zdravstveno stanje osobe):

 • Doručak – proteinski šejk sa bademovim mlekom, chia semenkama i bobicama;
 • Užina – voće sa niskim glikemijskim indeksom ili grčki jogurt;
 • Ručak – kinoa salata sa povrćem i pečenom ćuretinom;
 • Užina – povrće sa humusom ili nemasni sir;
 • Večera – pečene tikvice punjene povrćem i nemasnim sirom.

Obe verzije InDiS dijete naglašavaju važnost konzumacije hrane sa niskim glikemijskim indeksom, redovnih obroka i pravilne hidratacije, uz dodatak fizičke aktivnosti za postizanje optimalnih rezultata.

Svetlana P. nam je poslala sledeće iskustvo sa ovom dijetom:

„Pre pet meseci, moj muž i ja smo odlučili da započnemo putovanje sa InDiS dijetom (iako nismo nikada čuli za ovaj dijetni program), nesigurni šta će se desiti. Danas, mogu sa ponosom reći da je bila to jedna od najboljih odluka koje smo ikada doneli.

Izgubila sam 15 kilograma, a moj nivo šećera u krvi je sada potpuno normalan, što mi je pružilo novi kvalitet života. S druge strane, moj muž je izgubio neverovatnih 23 kilograma (da naglasim: pivskog stomaka :)), i što je najvažnije, njegov pritisak je sada kao kod mladića – potpuno normalan. Ovaj program nam je zaista promenio živote i ne mogu dovoljno da naglasim koliko smo zahvalni.“

Osnove InDiS dijete

InDiS dijeta se zasniva na nekoliko osnovnih principa koji čine temelj ovog jedinstvenog pristupa mršavljenju i poboljšanju zdravlja:

 1. Individualizacija: InDiS dijeta uzima u obzir specifične potrebe i zdravstveno stanje svakog pojedinca, prilagođavajući plan ishrane prema njihovim jedinstvenim zahtevima. Prevedeno na svakodneni jezik: potrebna vam je pomoć nutricioniste ili savetnika za ishranu koji uzima vaš slučaj i upravo za vas pravi InDiS dijetu u zavisnosti od zatečenog zdravstvenog stanja ali i lične istorije. Dakle, ova dijeta neće imati isti učinak na vašu najbolju prijateljicu, tetku ili strinu koje takođe hoće da skinu par kilograma jer one imaju drugači zdravstveni status.
 2. Niskoglikemijska ishrana: Dijeta se fokusira na konzumaciju namirnica sa niskim glikemijskim indeksom (do 60), što pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju osećaja gladi.
 3. Redovni obroci: InDiS dijeta preporučuje redovno konzumiranje obroka tokom dana kako bi se održao stabilan nivo energije i izbeglo prejedanje.
 4. Unos ugljenih hidrata: Ovi makronutrijenti se unose do 15 sati a popodnevna užina i večera ih ne sadrže. Ovo ograničenje je korisno u poboljšanju insulinske osetljivosti i boljem upravljanju nivoom šećera u krvi – korisno za sve osobe a posebno za one sa predijabetesom ili dijabetesom. Kod potpuno zdravih osoba – ovo pravilo nije striktno.
 5. Hidratacija: Adekvatan unos vode i drugih zdravih napitaka je ključan za pravilno funkcionisanje organizma i održavanje optimalnog zdravlja. Ali, nema obaveze „8 čaša vode“ već se na osnovu individualnih karakteristika i potrošnje preporučuje određena dnevna količina.
 6. Fizička aktivnost: InDiS dijeta naglašava važnost redovne fizičke aktivnosti kako bi se podržao proces mršavljenja i održalo zdravlje.
 7. Edukacija i podrška: Dijeta podstiče obrazovanje o zdravoj ishrani i pruža podršku pojedincima kako bi se lakše suočili sa izazovima i održali motivaciju tokom procesa mršavljenja.

Ukupno gledano, InDiS dijeta predstavlja sveobuhvatan i prilagodljiv pristup mršavljenju koji se fokusira na dugoročne rezultate i poboljšanje zdravlja, a ne samo na brz gubitak kilograma. Ovi osnovni principi omogućavaju pojedincima da usvoje zdravije navike u ishrani i životnom stilu koje će im pomoći da održe idealnu telesnu težinu i uživaju u boljem zdravlju.

Prednosti InDiS dijete

InDiS dijeta spaja personalizaciju, jednostavnost, porodičnu integraciju, i holistički pristup u jedinstveni režim mršavljenja i poboljšanja zdravlja. Razlikuje se od drugih dijeta kroz prilagođene planove ishrane, fokus na lako primenjive zdrave navike i podršku celokupnom zdravlju pojedinca, ne samo gubitku težine.

Njen koncept namenjen za celu porodicu promoviše zdravu ishranu za sve, dok njen holistički pristup i održivost osiguravaju dugotrajne rezultate bez rizika od jo-jo efekta. InDiS dijeta pruža trajnu promenu kroz pristup koji olakšava održavanje zdravog načina života.

Saveti za uspešno sprovođenje dijete

Kako biste uspešno sproveli InDiS dijetu i postigli željene rezultate, možete pratiti ove praktične savete i preporuke:

 1. Postavite realne ciljeve: Pre nego što započnete dijetu, razmislite o svojim ciljevima i postavite realna očekivanja. Gubitak kilograma treba da bude postepen i zdrav, pa ciljajte na gubitak od 0,5 do 1 kilogram nedeljno.
 2. Vođenje dnevnika ishrane: Zabeležite sve što jedete i pijete u toku dana, kao i fizičke aktivnosti koje obavljate. Ovo će vam pomoći da bolje razumete svoje navike u ishrani i da identifikujete oblasti u kojima možete napraviti poboljšanja.
 3. Planiranje obroka: Planirajte svoje obroke unapred kako biste osigurali da imate zdrave sastojke i namirnice pri ruci. Ovo će vam pomoći da izbegnete nezdrave izbore i ostanete dosledni svojoj dijeti.
 4. Pronalaženje podrške: Podelite svoje ciljeve mršavljenja sa porodicom, prijateljima ili članovima grupe za podršku kako biste dobili dodatnu motivaciju i oslonac tokom procesa.
 5. Savladavanje izazova: Ako dođe do prejedanja ili drugih izazova, nemojte se kritikovati ili odustati. Umesto toga, prepoznajte problem i razmislite o rešenjima za prevazilaženje prepreka u budućnosti.
 6. Uključivanje fizičke aktivnosti: Redovna fizička aktivnost je ključna za uspešno mršavljenje i održavanje zdravlja. Uključite aktivnosti koje uživate, kao što su šetnje, vožnja bicikla ili ples, kako biste ostali motivisani i aktivni.
 7. Ne zaboravite na odmor i opuštanje: Kvalitetan san i smanjenje stresa igraju važnu ulogu u mršavljenju i održavanju zdravlja. Praktikujte tehnike opuštanja, kao što su duboko disanje, meditacija ili joga, kako biste podržali svoj proces mršavljenja.

Prateći ove savete, možete poboljšati svoje šanse za uspešno sprovođenje InDiS dijete i postizanje željenih rezultata. Imajte na umu da je mršavljenje proces koji zahteva vreme i strpljenje, te je ključno ostati dosledan i posvećen promenama u načinu života i ishrani.

Zaključak

InDiS dijeta nudi jedinstven i integrativan pristup mršavljenju i poboljšanju zdravlja, uzimajući u obzir individualne potrebe i zdravstvene izazove svake osobe. Njena fleksibilnost i prilagodljivost čine je idealnim izborom za sve one koji žele da pronađu dugoročno rešenje za kontrolu telesne težine i unapređenje zdravlja. Uz InDiS dijetu, nećete samo izgubiti višak kilograma, već ćete i poboljšati svoje zdravlje, ojačati svoje telo i osećati se bolje u sopstvenoj koži.

Integrativni pristup ishrani i aktivnom životu, kao i podrška i saveti za uspešno sprovođenje dijete, čine InDiS dijetu odličnim izborom za sve one koji traže dugoročna rešenja za kontrolu telesne težine i očuvanje zdravlja. Ne oklevajte da isprobate InDiS dijetu i otkrijte kako ona može pozitivno uticati na vaš život, podstičući vas na zdrave izbore koji će vam pružiti energiju i vitalnost koju zaslužujete.

DODATAK 1

Trodnevni Jelovnik za InDiS Dijetu: Zdrava Ishrana sa Niskim Glikemijskim Indeksom

Napomena: Obroci su samo primer koji treba da vam ukaže na raznovrsnost namirnica i način posmatranja jelovnika. Jelovnik možete primenjivati uz adekvatne korekcije u odnosu na vašu težinu, visinu, godine i zdravstveno stanje.

Dan 1:

 • 7:00 – Doručak: Ovsena kaša (200g) sa cimetom i jabukom (1 srednja) – oko 235 kcal, glikemijski indeks 55.
 • 10:00 – Užina: Grčki jogurt (100g) – oko 59 kcal, glikemijski indeks 27.
 • 13:00 – Ručak: Grilovana piletina (100g) sa povrćem na pari (200g) – oko 235 kcal, glikemijski indeks 15.
 • 15:00 – Užina: Šaka badema (30g) – oko 180 kcal, glikemijski indeks 15.
 • 19:00 – Večera: Pečena riba (100g) sa salatom od zelene salate i paradajza (200g) – oko 200 kcal, glikemijski indeks 15.

Dan 2:

 • 7:00 – Doručak: Omlet od 2 jaja sa povrćem (200g) – oko 250 kcal, glikemijski indeks 0.
 • 10:00 – Užina: Avokado (polovina) – oko 120 kcal, glikemijski indeks 15.
 • 13:00 – Ručak: Pečena ćuretina (100g) sa brokolijem na pari (200g) – oko 235 kcal, glikemijski indeks 15.
 • 15:00 – Užina: Šaka oraha (30g) – oko 200 kcal, glikemijski indeks 15.
 • 19:00 – Večera: Grilovane tikvice (200g) sa feta sirom (50g) – oko 150 kcal, glikemijski indeks 15.

Dan 3:

 • 7:00 – Doručak: Heljdina kaša (100g) sa bobicama (100g) – oko 200 kcal, glikemijski indeks 50.
 • 10:00 – Užina: Grčki jogurt (100g) sa cimetom – oko 59 kcal, glikemijski indeks 27.
 • 13:00 – Ručak: Losos (100g) sa pečenim povrćem (200g) – oko 300 kcal, glikemijski indeks 15.
 • 15:00 – Užina: Šaka lešnika (30g) – oko 180 kcal, glikemijski indeks 15.
 • 19:00 – Večera: Pečena paprika (200g) punjena tunjevinom (50g) – oko 200 kcal, glikemijski indeks 15.

Još jednom: ovi su obroci samo osnovne ideje. Trebalo bi da prilagodite količine hrane svojim individualnim potrebama, posebno ako imate posebne dijetetske zahteve ili zdravstvene probleme.

DODATAK 2

Primer liste povrća sa niskim glikemijskim indeksom

Evo liste 20 namirnica biljnog porekla sa niskim glikemijskim indeksom:

 1. Brokoli
 2. Spanać
 3. Tikvice
 4. Karfiol
 5. Avokado
 6. Šargarepa
 7. Paradajz
 8. Krastavci
 9. Kelj
 10. Paprike
 11. Pečurke
 12. Celer
 13. Kupus
 14. Patlidžan
 15. Boranija
 16. Artičoka
 17. Crveni luk
 18. Beli luk
 19. Sočivo
 20. Crni pasulj

Važno je napomenuti da glikemijski indeks može varirati u zavisnosti od načina pripreme hrane. Na primer, kuvana šargarepa ima viši glikemijski indeks od sirove.

Primer liste žitarica sa niskim glikemijskim indeksom

 1. Integralni ovas
 2. Kinoa
 3. Ječam
 4. Crni pirinač (takođe poznat kao divlji pirinač)
 5. Spelta
 6. Proso
 7. Amarant
 8. Heljda
 9. Kamut
 10. Smeđi pirinač

Ove žitarice su odličan izvor vlakana i proteina, a takođe su bogate različitim vitaminima i mineralima. Ipak, treba biti oprezan sa veličinom porcija kako bi se održao nizak unos kalorija.

Primer liste voća sa niskim glikemijskim indeksom

 1. Trešnje – GI 20
 2. Grejpfrut – GI 25
 3. Kajsije – GI 34
 4. Jabuke – GI 38
 5. Kruške – GI 38
 6. Breskve – GI 42
 7. Šljive – GI 40
 8. Narandže – GI 43
 9. Kivi – GI 50
 10. Jagode – GI 40

Navedeni GI vrednosti mogu se razlikovati u zavisnosti od zrelosti voća i načina na koji je pripremljeno ili konzumirano. Pored toga, vredno je napomenuti da voće, iako ima nizak GI, takođe sadrži prirodne šećere i treba ga konzumirati umereno.

Primer liste mahunarki sa niskim glikemijskim indeksom

 1. Crni pasulj – GI 30
 2. Beli pasulj – GI 31
 3. Boranija – GI 32
 4. Leblebije (humus) – GI 33
 5. Pinto pasulj – GI 39
 6. Soja – GI 15
 7. Crveni pasulj – GI 27
 8. Socivo – GI 29
 9. Grašak – GI 48

Mahunarke su odličan izvor biljnih proteina

Namirnice životinjskog porekla

Glikemijski indeks (GI) se obično ne primenjuje na namirnice životinjskog porekla, kao što su meso, riba, perad, jaja, mleko i mlečni proizvodi, jer one ne sadrže ugljene hidrate, koji su primarni faktor koji utiče na glikemijski indeks.

Međutim, ove namirnice su važne u kontekstu dijete sa niskim glikemijskim indeksom, jer pružaju proteine i druge važne hranljive materije. Evo nekoliko primera:

 1. Piletina
 2. Riblji fileti (kao što su losos, tuna, bakalar)
 3. Jaja
 4. Mleko
 5. Sir (feta, mocarela, cottage)
 6. Jogurt (niskomasni, bez dodatka šećera)
 7. Govedina
 8. Svinjetina
 9. Ćuretina
 10. Škampi

Treba napomenuti da, iako ove namirnice ne utiču direktno na nivo šećera u krvi, njihova priprema može imati uticaj. Na primer, prženje hrane u dubokom ulju može dodati znatnu količinu ugljenih hidrata i kalorija. Stoga je najbolje pripremati ove namirnice pečenjem, grilovanjem ili kuvanjem na pari.