Ovo nije obična dijeta protiv depresije – ovo je program za pobeđivanje depresije na svim frontovima. Pročitajte ga pažljivo i primenite što više preporuka u svakodnevnom životu. Bićete prijatno iznenađeni kada vidite da „rade“ a da se vi sve bolje i bolje osećate!

Dijeta protiv depresije

Na vašem jelovniku neka bude više namirnica bogatih ugljenim hidratima koji nadoknađuju manjak hormona sreće, serotonina, a smanjite unos proteina. Dakle jedite više krompira, testenine, pirinča, pasulja, sočiva, kao i žitarica i proizvoda od žitarica, a smanjite količinu mesa, mleka i sira. Nemojte zaboraviti da zimi organizmu obezbedite namirnice bogate vitaminom C koji ima odličan učinak protiv zimskog umora. Za to je dobar kiseo kupus i južno voće, kao i one namirnice koje sadrže nezasićene masne kiseline koje najbolje čuvaju nerve (najbolje je maslinovo ulje), ribu i avokado. U borbu protiv zimske depresije uključite i što više aromatičnih začina koji takođe stimulišu produkciju hormona sreće. To su: vanila, đumbir, muškatni oraščić, korijandor, cimet i klinčić. Dijeta protiv depresije je snažan generator pozitivnog raspoloženja i treba da bude i prva linija odbrane kada tek nazirete da se depresija približava.

Ujutro nemojte štedeti struju

Ukoliko nije sunčan dan –  nakon buđenja upalite sva rasvetna tela u stanu. S tim u vezi američki psihoterapeuti preporučuju da u spavaćoj sobi instalirate halogenu lampu koja će se automatski uključiti 45 minuta pre nego što dođe vreme za vaše buđenje i tako odigrati ulogu jutarnjeg sunca.

Boravite što više na otvorenom

Prirodno svetlo najbolje pospešuje dobro raspoloženje, delujući na produkciju tzv. hormona sreće, serotonina i noradrenalina, u mozgu. Iako je za spomenuti učinak dovoljna jačina svetla koja se kreće od 2000 do 3000 luxa, ona napolju i za vreme najoblačnijih dana iznosi oko 4000 luxa, što se ne može nikako uporediti sa sijalicom čija je jačina samo 200 luxa.

Iskoristite pozitivan uticaj mirisa i poboljšajte dobro raspoloženje

Nekoliko kapi prirodnog i čistog eteričnog ulja limuna, mandarine, ruzmarina, mentola, bosiljka, vanile ili lavande kapnite u mirisnu lampu ispunjenu sa nekoliko kašika vode. Ili pomešajte desetak kapi s dve kašike meda, mleka ili soli i dodajte u vruću vodu za kupanje.

Unesite sunčane boje u prostor u kojem živite

Žuti ili narandžasti cvetovi u vazi, jastuci na krevetu, zastori na prozoru, ili prostirke na podu neobično su korisne u borbi protiv negativnih osećaja i lošega raspoloženja koje donosi sivilo (naročito kada nema dovoljno sunčeve svetlosti). Žuta i narandžasta razbuđuju i pokreću na akciju. Zimi iskoristite i terapijski učinak ostalih boja. Na primer, pod uticajem crvene boje pune se životne baterije, a plava smiruje i pokreće optimizam.

Počnite da pišete dnevnik

Svake večeri rezervišite sat vremena samo za sebe, u mislima se vratite na početak dana i pišite o onome što vam se u toku njega dogodilo i svojim osećajima. Naučne studije pokazuju da vođenje dnevnika opušta, oslobađa i prosvetljuje, a pruža i neobičan užitak, a samim tim pomaže i u borbi protiv lošeg raspoloženja i depresije.

Što više se krećite

Najkorisnije oružje protiv umora je fizička aktivnost. Stoga, bez obzira na atmosferske prilike ne izbegavajte duge šetnje, brzo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Ukoliko je zima onda je to idealno vreme i za redovno plivanje ili uključivanje u neki od oblika rekreacije u zatvorenom prostoru pod stručnim vođenjem. Ako pak volite da plešete, zimi to obavezno činite svaki dan kako biste dopunili životne baterije i održali dobro raspoloženje.

Ako je to ikako moguće ugledajte se na ptice selice i priuštite sebi odmor u južnim krajevima

Osim vrućih plaža na drugom kraju sveta u obzir dolazi i produženi vikend u nekom od mnogo bližih i uglavnom osunčanih mesta na Mediteranu u kojima možete da do vrha napunite svoje životne baterije.

Zimi se što više družite

Negujte socijalne kontakte, posećujte rodbinu i prijatelje, te izlazite na zajedničke večere, u bioskop ili pozorište. Psihijatri preporučuju i vrlo korisnu „spasonosnu“ telefonsku liniju, koju možete „organizovati“ u dogovoru s najboljim prijateljem. Dakle, u slučaju napada lošeg raspoloženja nazovite prijatelja i pošteno se izjadajte. Garantovano, već će i to biti dovoljno da se znatno oraspoložite.

Iskoristite snažan uticaj muzike na našu psihu

Naime, muzika sa ritmom od 60 udaraca na minuti što odgovara smirenom ritmu našega srca, savršeno opušta. U tu svrhu psiholozi preporučuju baroknu muziku, Betovenovu simfoniju br. 4 u B-duru, kao i Mocartov koncert za klavir u A-duru.