Preuzeto sa FB grupe Centra za hrono ishranu

Deca su često izbirljiva kada je ishrana u pitanju, ili često uopšte ne vole da jedu.

Svakodnevno se susrećete sa stresom pri razmiljšljanju šta pripremiti i na koji način. Savetujete se sa drugim roditeljima, koji imaju isti problem, čitate, slušate savete iskusnih ali jednostavno nikada niste sigurni.

Hrono eksperti Centra za hrono ishranu u ovom polju imaju par dobrih saveta za ishranu vašeg školarca.

1. „Terate“ dete da jede

Ovo je način kojim svi pribegavamo u neizbežnim situacijama, govoreći našim školarcima da „ne idu napolje dok ne pojedu sve iz tanjira“. U ovim situacijama veoma je bitno da budete sigurni da je količina hrane koju ste spremili vašem školarcu ispravna količina. Često se dešava da roditelji serviraju detetu
isuviše veliku količinu hrane koja nije potrebna dečijem organizmu.

2. Kuvate samo ono što dete voli

Često zapadamo u zamku da spremamo isključivo omiljenu hranu naših školaraca. Umesto toga trudite se da svi obroci budu raznoliki, da budu maštoviti i pre svega bogati svim potrebnim nutritijentima. Kao malu tajnu velikih kuvara uključite omiljenu namirnicu vašeg deteta i tako učinite da zavoli i ovo jelo.

3. Grickalice

Grickalice nisu preporučljive ni za odrasle ni za decu. Užina je vreme kada vaš školarac treba da dobije dodatnu energiju za dnevne aktivnosti, a ne količinu veštačkih šećera, aditiva i veštačkih boja. Naučite decu da vole voće, koštunjave plodove i ostale namirnice koje će dobro uticati na njihov razvoj.

4. Hrana kao nagrada

Ukoliko koristite neke od nezdravih namirnica kao nagrade za pojeden ručak, grešite. Tako ćete lakše razviti loše navike u ishrani deteta. Umesto hranom, pravilnu ishranu nagradite nekom zajedničkom aktivnošću. Šetnjom u komšijskom parku, na primer.

5. Sve na gotovo

Većina roditelja priprema obroke bez prisustva dece, a decu očekuju servirani obroci. Potrudite se da s’ vremena na vreme uključite decu u bezbednu pripremu obroka. Probudite maštu i naučite decu koliko je bitna priprema obroka. Uveravamo vas, da će pažnju vašeg školarca privući raznobojne namirnice.

AKCIJA

Za sve roditelje školaraca u toku MESECA SEPTEMBRA u Centar za hrono ishranu u toku je akcija 1+1 – besplatan program hrono ishrane za školarce pri uplaćenom hrono programu.