Verovali ili ne ali ono što mislite i slike koje „stvarate“ u glavi imaju ogroman uticaj na vaš život! To je moćna sila koju posedujete i koja vam može, bukvalno preko noći, promeniti život u pozitivnom smislu. Ime ove moći je vizuelizacija

Vizuelizacija – Sposobnost da vidite je dostizanje ciljeva

Vizualizacija ima neverovatnu moć. Veoma lako možemo da zamislimo slike različitih događaja koje smo doživeli, pobedu omiljenih sportista pa čak i koricu bukvara iz kojeg smo učili da čitamo. Sve te slike su još uvek u nama a takođe i emocije koje ih prate. Najlepše od svega je da se vizualizacija može iskoristiti kao značanja pomoć kod mršavljenja! Sve što treba je da sebe okružite vizuelnim znacima i simbolima i već je tu velika šansa da se dostigne cilj! A vizuleni znaci mogu da budu npr.: slika kako hoćete (ili nećete) da izgledate, razglednice koje će predstavljati odmor kojim ćete sebe nagraditi zbog ostvarenog cilja, fotografije mesta koje želite da posetite… Ove slike mogu da vas podstiču čak i kada nisu u vašem vidokrugu. Viđenje je verovanje, viđenje je takođe i dostizanje.

Kako rade vizuelni znaci i simboli?

Najpre da pogledamo kako mozak procesira informacije. Um jednostavno ne može da sačuva 36 miliona bajta vizuelnih podataka kojima smo bombardovani svake sekunde. Tako se svesni ume ne muči i većina informacija prolazi i procesira se na nekom drugom mestu. Specijalista, Ami Hačens, tvrdi da se 99% učenja odvija na nesvesnom nivou. Ona tvrdi da gledanje dominira moždanim aktivnostima i ponašanjem. Ono što vidimo određuje na koji načun ćemo reagovati!

Viđenje dobrih stvari

Vašem mozgu je potreban metod filtriranja zbrke i da bi zaključio ono što je važno. Ovo je trenutak gde se nauka uključuje. Poseban sistem u mozgu sortira milione podataka, čineći da ste vi svesni samo određenih stvari. On usmerava važu pažnju samo na detalje koje ne želite da propustite, kao što je, recimo, mogućnost da čujete vaše ime u gomili.

Da li ste ikada kupili ili iznajmili stan? Jednom kada svesno donesete odluku da to uradite, verovatno ćete primetiti znake „na prodaju“ ili „na iznamljivanje“ postavljene na sve strane. U stvari, znaci su verovatno na istom mestu bili mesecima ali vi ste ih primetili prvi put onda kada je vaš prioritet „registrovan“ u vašem retikularnom aktivacionom sistemu (delu mozga „odgovornom“ za sortiranje informacija).

Mršavljenje je prioritet koji može biti „registrovan“ na isti način! Mari Petras, stručnjak za fitnes vidi ovo kao savršen razlog da se zapišu ili vizuelno označe sopstveni ciljevi. Ona objašnjava da ako imate čvrst dokaz kako želite da izgledate, vaša vizualizacija će biti usmerena tamo kada je to potrebno. Iz iskustva je poznato da se gojazni ljudi ponekad osećaju bespomoćno u odnosu na impuls za uzimanje hrane. Ako gledaju u postavljeni cilj, to će im skrenuti pažnju da razmišljaju o hrani i oni će napraviti bolji izbor.

Jednom kada napišete svoje ciljeve ili ih vizualizujete, vaš mozak počinje da radi u tom pravcu a da vi toga niste svesni. Primetićete ljude koji imaju kupaći kostim kakav vi želite, videćete šetače i bicikliste koje ranije niste primećivali; primetićete zdravija jela na jelovniku koje biste ranije preskakali. Bićete vođeni da napravite ispravne odluke.

Pozitivne slike = Pozitivan napredak

Drugi način na koji vam vizuelni znaci pomažu da održite svoju motivaciju je moć pozitivnih asocijacija. Što češće gledate pozitivne stimulanse povećava se stvaranje serotonina koji je odgovoran da se osećate dobro i zadovoljno. Dovoljno često gledanje istog simbola gradi obrazac pozitivne reakcije koji stvara pozitivan impuls a time se i pozitivan osećaj prenosi na ostvarenje vašeg cilja takođe.

Dr. Stivens, psihoterapeut sa tridestogodišnjim iskustvom u radu sa gojaznim ljudima, kaže da je veza između slike i motivacije samo raste i jača kako počnete da postižete rezultate.

Zato, napišite svoje ciljeve odmah, dodajte pozitivne fotografije na tu listu, ispišite inspirativnu poruku na vašem podsetniku, uradite sve što će učiniti da budete okruženi vizuelnim simbolima vašeg cilja. Vizuelizacija će odraditi ostalo.

I videćete uspeh i u vašem umu i u vašem životu.