Za razliku od tečne dijete, suva dijeta je radikalan način da izgubite težinu i sastoji se od delimičnog ograničavanja konzumiranja vode. Trajanje ove dijete je 5 dana i za to vreme se može skinuti i do 4 kg…

Kada govorimo o suvoj dijeti, to praktično znači da se unos vode ograničava na 5 dl čiste vode dnevno (2 čaše). Dijeta je na kratke staze bezbedna (nikako za vreme ekstremno toplih dana!!!), jer voće i povrće koje se obilato jede sadrži velike količine tečnosti.

Prednosti ove dijete su ocenjene ne samo od strane sportista, već i od žena koje pate od masnih naslaga. Naime, one su gubile upravo to što im je smetalo – masne naslage.

Iako je vreme pokazalo da je suva ishrana štetna po zdravlje ako se primenjuje duže od pet – sedam dana, ona često donosi veoma dobre rezultate tj. doprinosi i gibitku kilograma i nekoj vrsti detoksa organizma.

Suva dijeta – primer dijetnog plana za jedan dan

  • 2 šolje bilo koje kaše, kuvane bez soli, šećera i masti
  • 300-400 grama salate od povrća, bez ulja
  • 400-500 grama bilo kog voća
  • 100 grama sira ili 100 grama posnog mesa ili 1 šolja mleka ili jogurta
  • jedna srednja kuvana riba.

Nemojte jesti slano, slatko, dimljeno i, generalno, ne preporučuje se da se jede puno. Kada birate voće i povrće – birajte što sočnije.

Najveća mana suve dijete je kratkoročan efekat. Ponavljanjem jednom u mesec ili dva dana – postižuse bolji rezultati. Poznato je da se masnog tkiva teško otarasiti, ali se kod ove dijete, za divno čudo, to se dešava. Masne naslage se postepeno vraćaju ukoliko se vrati na stari način ishrane. Dakle, i ovde su potrebne neke promene da bi se zadržao postignuti rezultat.

Interesantno je spomenuti da postoji i istočnjačka verzija ovde dijete koja je još rigoroznija a koja se u bukvalnom prevodu zove „suvi put“ gde se 5 – 7 dana jede samo kuvani integralni pirinač uz mogućnost pijenja svega 2 – 3 šoljice zelenog čaja. Makrobiotičari se kunu da ovakva dijeta ne samo da skida kilograme već i leči intenzivnom detoksikacijom.