Bolovi i grčevi u stomaku, osećaj pečenja iza grudne kosti, nadutost, povraćanje, proliv, zatvor i nedostatak apetita obično se nazivaju – stomačne tegobe. Najčešće nastaju kao posledica psihičke napetosti, unošenja preobilnih, masnih i začinjenih obroka, ako jedemo brzo, ne žvaćući dovoljno hranu, unošenje kafe, alkohola i nikotina. Psihička napetost (strah, ljutnja, zabrinutost) značajniji je faktor koji dovodi do poremećaja u procesu varenja hrane.

U normalnim uslovima, organi za varenje vrše pripremu za „rad“ pre unošenja hrane. Dovoljan je pogled, miris ili pomisao na hranu i na usta nam pođe „voda“. Počinje pojačano lučenje pljuvačke i želudačnog soka. Stomak se zacrveni u očekivanju hrane, kapilari se šire kako bi omogućili veći protok krvi u organe za varenje, žlezde počinju da luče. Ali… psihička napetost sprečava obavljanje ovih neophodnih priprema i stomačne tegobe su tu.

Ukoliko dođe do penjanja želudačne kiseline (hlorovodonične) u jednjak, javlja se osećaj pečenja iza grudne kosti. Ako kiselina pređe u dvanaestopalačno crevo postoji velika verovatnoća da će u njemu izazvati čir. Sluzokoža creva ima slabiju zaštitu od želuca i zato se češće pojavljuje čir na dvanaestercu.

  • Bolovi karakteristični za čir dvanaestopalačnog creva javljaju se kada je želudac prazan. Najčešće se pojavljuju noću ili rano ujutro.
  • Bolovi karakteristični za želudačni čir javljaju se obično posle obroka i praćeni su pojačanim lučenjem želudačne kiseline sa osećajem pečenja iza grudne kosti.

Psihička napetost – strah pred ispit, razdražljivost ili zabrinutost, mogu izazvati refleksni akt povraćanja ili proliv.

Proliv je siguran znak da je došlo do poremećaja u funkcionisanju creva. Mogu ga izazvati brojni uzroci a najčešće su to virusne infekcije, trovanja ili alergije.

Zatvor – opstipacija je po mišljenju stručnjaka tegoba sa kojom se suočavaju ljudi dvadesetog veka. Zbog stalne trke sa vremenom često se svesno odlaže pražnjenje creva. Ishrana oskudna biljnim vlaknima, voćem i povrćem i nedovoljno fizičke aktivnosti usporavaju rad creva. Stomačne tegobe se tada ne mogu izbeći.

Svaka osoba ima svoj lični ritam pražnjenja creva. Savremena medicina smatra da je sasvim zdravo i normalno ako neka osoba stalno ima jednu do dve stolice nedeljno, ili jednu do dve dnevno.
Znači treba kontrolisati sopstveni ritam paražnjenja i ukoliko dođe do poremećaja duži vremenski period, tek tada se može smatrati da osoba ima opstipaciju – zatvor.

Stomačne tegobe i kako fitoterapija može pomoći

Napitak od zobi za umirenje želudačnih bolova

Skuvati 400 g očišćene i oprane zobi sa jednom litrom hladne vode i 2 supene kašike meda. Kuvati je 45 minuta, a zatim dobro procediti (da izađe što više guste i sluzave materije). Piti po kafenu šoljicu šest-sedam puta u toku dana.

Čaj za smirivanje želudca

Napraviti čajnu mešavinu: 3 supene kašike nane, kamilice i matičnjaka i pola kafene kašičice kantariona. Dobro izmešati i držati u zatvorenoj staklenoj tegli.

Način pripremanja: Dve kafene kašičice čajne mešavine preliti sa 200g proključale vode i poklopiti. Ostaviti da stoji pola sata a zatim procediti i piti po gutljaj-dva.

Čaj protiv povraćanja

Dve supene kašike matičnjaka preliti sa 200g proključale vode. Poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti po kafenu kašičicu svakih pet minuta.

Protiv slabosti želudca i creva

Kupiti u apoteci čaj od anisa (Pimpinella anisum) – slatki komorač. Napraviti biljni prašak na sledeći način: samleti čaj u vodenici za kafu ili biber i prosejati ga kroz sitno cedilo ili sito. Uzimati ga dva puta dnevno na vrh noža.

Protiv gastritisa

Dve supene kašike kamilice i jedan prstohvat kantariona preliti sa 300g proključale vode. Ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti i piti po gutljaj-dva.

Terapija traje petnaest dana, napravi se pauza 10 dana pa se terapija ponovi do konačnog ozdravljenja.

Za bolje varenje

Napraviti prašak od žalfije. Način pripremanja je objašnjen kod slabosti želuca i creva.

Prašak uzimati samo jednom dnevno pre ručka na vrh noža. Terapija traje 15 dana.

Protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu

Uveče glavicu slatkog kupusa očistiti od spoljašnjih listova, dobro oprati i samleti vodenicom za meso. Ostavite da prenoći u frižideru. Ujutro ga procedite i svako jutro pre doručka popiti po 1 supenu kašiku.

Terapija traje 7 dana. Napraviti pauzu 10 dana i ponoviti postupak.

Želudačna i crevna krvarenja

Potopiti kafenu kašičicu kore od hrasta u 200g hladne vode. Ostaviti da stoji 10-12 sati. Procediti i piti po gutljaj-dva. Ukupna dnevna doza: dve do tri kafene šoljice.

Dobar rad organa za varenje je preduslov dobrog zdravlja… zato stomačne tegebe rešavajte u samom začetku, jer tada možete delovati korekcijom ishrane i biljem dok kasnije, ako bilo koji od poremećaja uđe u hroninčnu fazu – loše varenje i uzimanje lekove mogu da budu neophodni.