…ili kako sam smršala 6 kg za 13 dana

Imam 59 godina, visoka sam 157cm i imala sam 95 kg (sada imam 89 kg), povišeni krvni pritisak i malo povišeni nivo šećera u krvi. U vezi ishrane i držanja dijeta imam puno iskustva, ali zbog problema sa disajnim putevima i duge antibiotske terapije, nabacila sam oko 30 kg.

Svaki pokušaj da skinem koji kilogram bio je na neki način peh, jer nakon petog kilograma dobijala sam upalu pluća zbog pada imuniteta i nakon toga uvek su se vraćali kilogrami nazad uz koji kilogram više od onog što sam skinula.

Za Dansku dijetu sam se odlučila jer je ritam obroka odgovarao mom tempu života i zato što je limitirana na 13 dana. Onaj ko ne može da izdrži 13 dana, ne treba ništa ni da  pokušava.

Iskustvo sa Danskom dijetom

Držala sam Dansku dijetu tačno prema uputstvu i smršala „svega“ 6 kilograma od čega je 4 kg masnog tkiva i dosta u obimu (što znači da sam zadovoljna).

Što se obroka tiče ima i previše hrane da bi se izdržalo od jednog obroka do drugog, tako da se gladi ne treba bojati. Jedino što je problem je da hrana ne treba biti puno začinjena. Mora se piti dovoljno vode (ja sam pila i čaj za diurezu).

Problem koji sam ja imala je i problem sa probavom (tvrde i neredovne stolice) zato što sam ja naviknuta na hranu sa jako malo mesa i puno hrane bogate biljnim vlaknima. Da nije bilo toga mislim da bih skinula i više.

Drugi nedostatak su česte vrtoglavice i dekoncentracija, za šta mislim da je potrebno uzimanje multivitaminskih preparata.

Ono što je dobro: krvni pritisak mi nikad nije bio bolji kao i nivo šećera u krvi. Vidljiv je efekat i očekujem još bolji rezultat u sledećem periodu, o čemu ću vam pisati.

U svakom slučaju izdržati ovaj režim nije lako, ali vredi. Ono što ja nisam radila je malo više fizičke aktivnosti, ali to je bilo zbog čestih vrtoglavica. Znači vredi pokušati. Ne treba se bojati, jer već nakon prvog dana oseća se odbojnost prema jelu.

P.S. Onaj ko ne voli celer može ga zameniti prokulom.

Srdačan pozdrav,
Vesna