Da, da… do sada su bile objavljivane uglavnom brze dijete i neki su sa pravom zapitali: a šta je sa nama koji slabo pamtimo pravila, mrzi nas da kuvamo ma i ne moramo nešto brzo da skidamo kilograme – važno je da ide. E pa, onda je za vas upravo salata dijeta (dijeta za lenje) pravi izbor. Niti ćete se nešto preterano namučiti, niti ćete gladovati, niti naraditi. Dakle, pričamo o salata dijeti – za čiji opis je dovoljno svega par rečenica.

Od svih dijeta, salata dijeta je verovatno jedna od najlakših dijeta za učenje i usvajanje. Ona se zasniva na dve osnovne ideje, jedna je da ukoliko želite da izgubite težinu morate da zamenite veće kalorijske obroke sa manjim kalorijskim obrocima a druga je da uključivanjem salate u svoje obroke možete lako da smanjite svoj unos kalorija na dnevnoj bazi.

Ovo nije brza dijeta. Prateći salata dijetu, verovatno ćete izgubiti negde između 1.5 i 3 kg mesečno (ili, da vas motivišemo – to je negde oko 18 – 36 kilograma na godišnjem nivou!!!). Koliko ćete izgubiti u velikoj meri zavisi od vašeg dnevnog kalorijskog unosa, koji je zasnovan delom na polu, starosti, visini, težini i naravno svakodnevnim aktivnostima.

Kako se praktikuje salata dijeta

Jedan od dobrih elemenata programa ove dijete je da ne postoji mnogo stvari za pamćenje. U suštini, možete početi od toga da uključujete najmanje tri salate nedeljno. Salatama zamenite redovne obroke koje inače jedete. Vremenom radite na tome da povećavate broj salata nedeljno, dok ne stignete do toga da jedete makar jednom dnevno salatu kao obrok. Dodatna korist od salata dijete je da možete da smanjite nivo holesterola kao i krvni pritisak.

Kada pratite salata dijetu (dijeta za lenje), vi se prilagođavate veoma jednostavnom dijetnom planu gde ne treba da se izgladnjujete. Umesto toga, jednostavno se fokusirajte na jedenje više salate, koje po svojoj prirodi imaju manje kalorija, a samim tim i vaše telo ima manje kalorija na raspolaganju da potroši pa mora malo da „potraži“ pomoć iz zaliha koje sigurno imate (inače ne bi ste čitali ovaj tekst).

Još jedna stvar kod ove dijete za lenje (salata dijeta) je da pomaže smanjivanju količine pržene hrane i proizvoda sa velikom količinom šećera koje jedete. A da ne spominjemo – da je za jednu prosečnu salatu dovoljno desetak minuta za pripremu…

Idealne salate kod ove dijete su one od povrća i voća ali u početku neka vam to ne bude ograničenje – slobodno možete koristiti i sir, poneko jaje, tunjevinu – da bi se što lakše privikli na zamenjeni obrok. Posle toga – idealna salata je veeelika salata od različitog povrća – svih boja.

Sve u svemu, ovo je idealna dijeta (može li se tako nazvati?) za periode kada vam nije do spremanja komplikovanih obroka ili kada imate previše drugih obaveza ili ste – jednostavno – lenji. Ovo je i jedna od retkih dijeta koja nema nikakvih kontraindikacija i svi je mogu bez problema primenjivati.