Već sigurno znate šta je kandida i kandidijaza. Ukoliko se ne leči, kandida se širi po celom organizmu i može narušiti vaše celokupno zdravlje. Stroga dijeta za kandidu u trajanju od mesec ili dva uz odgovarajuću terapiju rešiće problem infekcije kandidom.

Ukoliko imate problema sa kandidom i mučite muku sa ishranom, ovaj članak će vam dati uvid u to kako bi vaša nova ishrana trebalo da izgleda. Naučićete koja hrana je dozvoljena, šta se preporučuje, a na koje namirnice morate da zaboravite tokom trajanja dijeta.

Ova anti-kandida dijeta je u suštini zdrav način ishrane uz koji ćete se osećati prijatno i dobro u svom telu i zbog toga je verovatno da ćete ovakav način ishrane usvojiti čak i kada se oslobodite kandide. A ako to učinite možete biti sigurni da ste je se otarasili jednom za svagda i da se neće više vraćati.

Uzroci prekomernog rasta kandide

Kandida je bolest modernog doba i gotovo da ne postoji osoba koja nije osetila njene negativne posledice. Kandida je gljivica koja se nalazi u svakom od nas. kada njen rast usled mnogobrojnih faktora izmakne kontroli javljaju se problemi. Izaziva gljivična oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa i, posledično, narušava opšte zdravlje organizma. Inače, kandida se nikad se ne nalazi slobodna u prirodi.

Da bi se infekcija javila potrebno je stvoriti uslove za razmnožavanje ove gljivice. Do ove pojave dolazi usled modernog životnog stila i nepravilne ishrane, zbog toga za ovu pojavu i kažu da je bolest modernog doba. Lekovi su takođe vrlo čest uzrok infekcije kandidom, a posebno antibiotici, steroidi i antidepresivi.

Mnogi od nas uzimaju antibiotike na svoju ruku, kao lek za običnu prehladu, ne znajući da oni mogu izazvati mnoge poremećaje u organizmu. Antibiotike pijte samo kada vam ih prepiše vaš lekar, a za jačanje imuniteta i kao prirodni antibiotik koristite kurkumu i med. Alkohol, dijabetes, stres i depresija takođe mogu uzrokovati infekciju kandidom.

Većina ljudi ne obraća pažnju na hranu koju unosi u svoj organizam i jedu čisto da bi preživeli. Hrana je veliki deo naših života i potrebno je da ona bude kvalitetna. Nepravilna ishrana, nekvalitetna hrana, previše prerađena hrana, hrana puna šećera i brza hrana su nešto normalno u životu modernog čoveka, sve dok ne bude prekasno. Mnogi počnu da razmišljaju o ishrani kada ta ishrana mora da postane ishrana za kandidu.

Ali to nije sve, neki prave sebi još veće probleme.

Kod koga se javlja kandida

Kandida se najčešće javlja kod starijih osoba, dece i trudnica. Osobe sa slabijim imunitetom, kao i osobe obolele od tumora, AIDS-a, leukemije i pothranjenosti vrlo često imaju problema sa kandidom. Mada, u današnje vreme, ovo više i nije pravilo – praktično SVI mogu biti ugroženi, a razlog je pogoršan stil života: mnogo stresa i jednostavnih šećera u ishrani.

Takođe kao što smo spomenuli, kandida se javlja i kod osoba koje su duži vremenski period upotrebljavale antibiotike ili su upotrebljavale izrazito jake antibiotike, ali i osobe koje su koristile kortikosteroide.

Nikako nemojte misliti da ste imuni na ovu gljivicu i da se vama nikako neće desiti jer inače nikada niste bolesni. Ako želite da izbegnete neprijatne situacije i potencijalne ozbiljne posledice koje kandida nosi sa sobom morate da se posvetiti promeni životnog stila, da usporite tempo života i počnete da se zdravije hranite, pre nego što vam zatreba ishrana za kandidu.

Kako se utvrditi povećano prisustvo kandide

Prisustvo kandide može se utvrditi različitim testovima. Analiza stolice, pljuvačke ili krvi daće precizne rezultate. Međutim, možete utvrditi i sami nivo kandide u organizmu jednostavnim testom koji još nije „zvanično“ potvrđen od stručnjaka, ali u naturopatskim krugovima važi za prilično siguran pokazatelj prisustva kandide.

Pred spavanje napunite čašu običnom vodom i ostavite pored kreveta. Čim se probudite pljunite u čašu. Ukoliko se pljuvačka rastopi ili ostane na površini vode, a voda ostane ostane bistra tada nemate povišeni nivo kandide u telu. Ukoliko se voda zamuti ili se pljuvačka pretvori u niti koje se spuštaju ili pljuvačka ode na dno čaše postoji velika verovatnoća da imate povišen nivo kandide u telu.

Simptomi prekomernog rasta kandide

Mnogobrojni su siptomi prekomernog rasta kandide, a ovo su najčešći:

 • suva usta i lezije po jeziku
 • gljivične infekcije
 • problemi sa varenjem, nadimanje i pojava gasova
 • mučnina
 • gađenje na hranu
 • dijareja ili konstipacija
 • glavobolje i hroničan umor
 • bolne menstruacije
 • kožni osipi, različite akne, ciste, ekcem, atletsko stopalo
 • loša koncentracija, depresija, iritabilnost, oslabljen libido, nesanica, žudnja za slatkim…

Dijeta za kandidu

Ukoliko imate gore navedene simptome pokušajte ishranom da pomognete sebi. Kandida se hrani glukozom i fruktozom, zato je neophodno smanjiti unos ugljenih hidrata. Povećanim unosom zdravih masnoća nadoknadjuje se smanjeni unos ugljenih hidrata. Pored redukovane ishrane, specifični nutritivi i supstance kontrolišu ili ubijaju kandidu. O ovim specifičnim supstancama pisali smo nešto ranije u tekstu Kandida Albicans – Lečenje prirodnim sredstvima.

Preporučljivo je lečenje kandide započeti detoksikacijom. Pročistite organizam konzumirajući što više vode, čajeva i povrća na pari. Ovim ćete pripremiti svoj organizam za nov, redukovan režim ishrane.

U početku vam se kandida dijeta može činiti previše strogom i neizvodljivom, ali nakon što osetite olakšanje i nakon što vam neki od simptoma nestanu, nikada nećete više poželeti da se vratite na prethodnu ishranu.

Dijeta za kandidu isključuje prvenstveno šećere i belo brašno, ali i brašno od celih žitarica i pirinač, kako bi ova dijeta bila potpuno efikasna. Trudite se da obroci budu što raznovrsniji i da se ne ponavljaju. Iako se isključuje veliki broj namirnica, od dozvoljenih se mogu napravite veoma ukusna jela, te vam ova dijeta ne bi trebala teško pasti.

Kandida dijeta može biti veoma raznovrsna i nikako dosadna ako u čitav proces pravljenja hrane uključite malo mašte. Možete ovu situaciju gledati sa pozitivne strane, jer konačno imate priliku da isprobate neka jela koja nikada niste jeli ili nikada niste imali priliku sami da ih pripremate i konačno imate priliku da se igrate i budete kreativni u kuhinji.

Takođe, ovo vam je idealna prilika da izbacite sve one nezdrave namirnice koje svakodnevno unosite u svoj organizam, a koje sigurno ne biste nikada prestali da koristite da situacije nije ovakva. Sada ćete i videti šta je potrebno izbaciti iz ishrane, da bi dijeta za kandidu bila uspešna.

Dijeta za kandidu – hrana koju treba izbaciti

 • gazirane i negazirane sokove, alkohol, kafu, sirće i crni čaj
 • voće
 • žitarice i mahunarke
 • krompir i pečurke
 • korenasto povrće poput šargarepe i cvekle
 • mleko i mlečne proizvode (osim putera, jogurta i domaćeg kefira)
 • kečap i majonez
 • margarin i kvasac
 • suhomesnate i konzervisane proizvode, kao i svu industrijsku hranu
 • rafinisana biljna ulja

Dijeta za kandidu – dozvoljena hrana

 • meso i domaće sušeno meso
 • riba i morski plodovi
 • svo povrće koje raste iznad zemlje sem pečuraka
 • jaja
 • maslinovo, susamovo i laneno ulje, kao i masti
 • kurkuma i začinsko bilje
 • domaći kefir i jogurt
 • limun, avokado i zelene jabuke
 • supe
 • voda, limunada i čajevi

Kako je mnogo namirnica zabranjeno u ovoj dijeti, evo nekoliko odgovarajućih zamena. Zabrana korišćenja brašna predstavlja najveći problem u ovoj dijeti, zamenite ga kokosovim brašnom ili sveže mlevenim orašastim plodovima i semenkama. Zamena za krompir je karfiol ili brokoli, a umesto testenine korsitite patlidžan ili tikvice. Hranu pržite na puteru ili svinjskoj masti.

Pošto je voće zabranjeno zbog prirodnog šećera koji sadrži vrlo je bitno da u toku trajanja dijete unosite vitamine i minerale na neki drugi način. Najbolji način da to uradite je da pijete vitamine i minerale u vidu suplemenata, ali i tu morate paziti i pažljivo čitati deklaracije kako biste izbegli one suplemente koji u sebi sadrže šećer.

Ono što je svakom organizmu potrebno su vitamini A i C, a njih sa dijetom za kandidu nećete unositi preterano, pa možete koristiti suplemente. Poželjno je uzimate i cink i magnezijum, koje možete naći u praškastom obliku ili kao šumeće tablete, ali opet pazite da ne sadrže u sebi šećer.

Najbolja opcija je da se konsultujete sa svojim odabranim lekarom koji će vas posavetovati koji tačno vitamini i minerali su vam potrebni i koje možete, bez problema da konzumirate.

Posle nekog vremena dijeta za kandidu će vam biti sastavni deo svakog vašeg dana, a na lošu hranu i ishranu ćete zaboraviti. Ali kao i sve dobre stvari u životu, ni izlečenje od ove gljivice ne dolazi preko noći, stoga morate biti strpljivi.

Ne zaboravite: Dajte sebi dovoljno vremena da svedete kandidu na normalnu meru. Hranite se zdravim i prirodnim namirnicama, izbegavajte stres i izaći ćete kao pobednik iz ove neprijatne zdravstvene situacije.