Režim ishrane kod bolesnika sa stomačnim tegobama uvek zahteva disciplinovan i jasno definisan dijetni plan. Zato, dijeta kod stomačnih tegoba mora biti ispoštovan upravo kako je navedeno da bi se dobili očekivani rezultati tj. značajno poboljšanje.

Varenje

Varenje je proces kojim se hrana razlaže na najsitnije deliće, tako da organizam može da je koristi za izgradnju i ishranu ćelija i proizvodnju energije neophodne za rad mozga, srca, bubrega, jetre i ostalih organa. Savremeni način života, neadekvatna ishrana, stres i nervoza, najčešći su uzrok bolesti probavnog trakta.

Stomačne tegobe

Pojačano lučenje želudačne kiseline – Javlja se često sa čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, ali može da bude i nezavisno oboljenje. Bolesnici se žale na pečenje u želucu, imaju gorušicu, osećaju naduvenost i pritisak ispod grudi, neretko podriguju „na kiselo“ i povraćaju.

Manjak želudačne kiseline – Posledica ovog oboljenja je nedovoljno varenje hrane zbog čega slabi apetit, a bolesnik oseća nadutost i često podriguje „na pokvarena jaja“. U težim slučajevima javlja se i proliv.

Dijeta kod stomačnih tegoba

Pre svega izbegavati presnu hranu (salata, voće), namirnice koje sadrže mnogo celuloze (pasulj, rotkvice), dimljeno meso. Hrana treba da bude dobro kuvana, isitnjena i treba je dugo žvakati. Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma potrebno je odmah se obratiti lekaru. Ipak, dok ne zakažete pregled možete da se pridržavate sledećeg režima ishrane:

Režim ishrane kod stomačnih tegoba

1. DAN BOLESTI: uneti 2-3 litre tečnosti, blagi ruski čaj sa malo šećera ili limuna u malim količinama, gutljaj po gutljaj, slani štapići, dvopek

2. DAN BOLESTI: kuvan pirinač, kuvana šargarepa, kuvan krompir. Dozvoljeno je dodavanje soli, vegeta supa bez testa, slani štapići i dvopek.

3. DAN BOLESTI: Ako se stanje poboljšava, može se uvesti tvrdo kuvano jaje, svež kravlji sir, svež jogurt, jabuka pečena u rerni.

4. DAN BOLESTI: posna pileća supa, kuvno pileće meso i povrće koje je spomenuto.

5 – tog DANA postepen prelazak na normalnu ishranu. U početku bez zaprške, pečenog mesa, soseva, povrća koje nadima. Nedelju dana treba izbegavati crnu kafu, voćne sokove, mineralnu vodu, pivo, slatko mleko i sveže povrće i voće.