O svojim iskustvima sa UN dijetom (Rinas’90) piše Igor (na UN dijeta forumu dijeta.net-a poznatiji kao Giga), čovek koji je za 9 meseci smršao 52 kilograma!!! Giga ne samo da je skinuo svoje kilograme već i dalje aktivno pomaže drugim članovima foruma (gde je urednik više podforuma) da i oni uspešno „prebrode“ svoje krize, nedoumice, malodušnosti… Možete ga naći u njegovoj „ekspertskoj“ rubrici UN foruma pod nick-om 314Pezos

Pogled unazad…

Oduvek sam imao problema sa viškom kilograma, neki put više neki put manje, nema neko određeno razdoblje ni nekog posebnog događaja. Jednostavno se jelo bez nekog posebnog razloga. Imao sam i velikih oscilacija nakon odlaska u vojsku 1982. godine težio sam 125 kg i bez nekog dijatalnog tretmana pao na 75 kg. Nakon povratka iz vojske pa do današnjih dana je bilo samo napredovanja u plus sa povremenim malim padovima u pokušajima sa raznim dijetama.

Inače, visok sam 194 cm i težina na dan 30.06.2009 je 118 kg a moja najveća zabeležana težina je bila na dan početka držanja Rinas’ 90 01.09.2008 godine 170 kg a do te težine sam došao jednostavno: nepravilnom ishranom, neprimerenim količinama, uzimanjem obroka u neadekvatno vreme (večere su mi bile kasne i teške) a fizička aktivnost je bila ravna nuli.

Šta me je motivisalo da počnem sa dijetom? Pretpostavljam da ćete pomisli: zdravlje, izgled… neki treći problem? Možda ću vas nasmejati ali na dijetu sam krenuo da bih mojoj supruzi pravio moralnu podršku u dijeti jer ona često zna da odustane pa se uzdala  u moj jak karakter i bila sigurna da ću na nju paziti i davati joj snažnu podršku. Znači nije ni izgled, ni zdravlje a ni neki posebni problem već samo pomoć mojoj supruzi!

iskustvo sa UN dijetom Giga

Predhodna iskustva…

I ranije sam pokušavao da držim dijete u društvu supruge. Rezultati su obično bili poražavajući jer nikad nismo menjali način ishrane a načini su bili obično uz razne preparate za mršavljenje.

Svašta smo probali od preparata i nije nikad davalo rezultata, čak šta više sam joj dokazao da je to sve jedna velika marketinška laža jer sam u novinama našao jednu istu priču sa istim slikama samo je naziv preparata bio različit i to za 3 različita proizvoda. Tu je bio naš kraj sa preparatima. Dugo t.j. nekih tri godine sam tragao sa čim bi moja supruga mogla početi držati dijetu, silne pretrage po internetu izvlačenja raznih dijeta, studiranja istih i konstatacija da to ipak nije za nju odustajali i bez probe. I onda…

Otrkriće…

…Prvo sam našao na internetu podatke o nekakvoj UN dijeti, to skinuo i moja supruga je od šturih podataka sa jednog lista papira krenula u maju 2008. godine da se pridržava novog načina ishrane i već posle mesec dana zapala u nedoumicu … šta spremiti? I onda ponovo internet i posle niza pretraga dođem do časopisa Rina i malo po malo dođem do saznanja da se baš pojavilo originalno izdanje UN dijete – izdanje prevedeno u Srbiji pod nazivom Rina’s 90. Nakon kupovine knjige i pošto sam je dobro prostudirao, supruga i ja odlučimo da je to napokon prava stvar i odredimo početak za 01.09.2008. godine.

Dakle, naš cilj je bio jednostavan: smršati i to zdravo bez preparata, a tu se ova dijeta savršeno uklopila.

Počeci…

Za prvih 91 dan uz primenu UN dijeta režima ishrane sve se odvijalo besprekorno: moja supruga je izgubila 10kg a ja sam izgubio 29kg!

Na pitanje šta nam se dopada kod ovog načina ishrane, odgovor je jednostavan: SVE! Načini kombinovanja namirnica sa vrstama namirnica koje se mogu naći u okruženju, sve kockice su se složile kako treba.

Ono što je najteže u UN dijeti bilo je – odreći se dotadašnjeg načina ishrane, odreći se pohovanih jela i friteze,… ali eto sad je to već daleko iza nas. Najbitnije je da je želja za tim nestala i da se svela na razumnu meru (možda jednom mesečno).

iskustvo sa UN dijetom - Giga

Krize…

Kriza u toku dijete je bilo vrlo malo, obično su to bili periodi pred kraj našeg radnog vremena t.j. period ispred večere ali se i to prevazilazilo čašom mlake vode ili šoljom čaja.

Ipak, moj najveći problem je bila fizička aktivnost. Zbog prirode posla u trgovini (a i po profesiji sam računovođa) i početne prevelike težine a i dosadašnjih čestih lomova nogu, moja fizička aktivnost je bila ravna nuli. Preporuka lekara je bila: samo lagane šetnje eventualno nakon večere dok se težina tela ne spusti na meru za neka jača opterećenja na zglobove. Sada sam izuzetno fizički aktivan što je na početku dijete bila teme za maštanje a i fizička aktivnost je ključ finala držanja svake dijete.

Umesto zaključka…

Veoma sam zadovoljan, svojom sadašnjom težinom, svojim zdravljem a i novim izgledom, te bih UN dijetu preporučio svima koji imaju veći broj kilograma za skidanje.

Reagovanje okoline je bilo veoma pozitivno, čak toliko da sam postao ljudima reper za karakter i kako treba držati dijetu a bilo je i komentara da nisam slučajno od nečega oboleo pa do opaski da nisam u nekoj sekti.

UN dijeta ima samo jednu suštinsku poteškoću a to je kraj dijete – poteškoća je finansijske prirode – trebaće puno nove garderobe!