Počeo sam sa dijetom 23.10.2012. godine kada mi je težina bila 142 kg. Pridružili su mi se brat i sestra koji su takođe imali viška kilograma. Za izbor UN dijete i dobru motivaciju zaslužan je i Giga sa foruma i njegovi uspesi u skidanju kilograma.

Ono što je bitno kod držanja dijete je podrška pogotovo kada nastupe krize (a bilo ih je). Inače, najteži period mi je bio prve dve nedelje dok nisam počeo da vidim rezultate.

nebojsino iskustvo

Priznajem da sam dijetu korigovao sto se tiče količine hrane jer sa 142 kg nisam mogao da izdržim propisanu količinu hrane (nije mi bilo dovoljno!) pa sam jeo dok se ne najedem (podvlačim najedem a ne prejedem) a vremenom se količina hrane postepeno smanjivala.

Skidao sam otprilike oko 6 kg mesečno što je po meni ok jer ne treba sebi postavljati nerealne ciljeve kao što pojedinci rade. Do kraja decembra sam sišao na 122 – 123 kg i napravio pauzu od 45 dana pa opet 3 meseca ponovo do 23. aprila 2013. godine kada sam sišao na 107 kg.

I evo do dana današnjeg nisam vratio ni kilogram, ali pazim na ishranu i pomalo vežbam. U toku dijete grešio sam ali ne preterano – jednom mesečno, a kad god bi me uhvatila kriza oblačio sam staru garderobu koju do tad nisam mogao da obučem i to je bio moj vid dodatne motivacije.

Što se tiče samog jelovnika nije preterano težak: glavna caka je da se ne mešaju namirnice, a kao što rekoh ranije može se povećati količina ukoliko baš ne može da se izdrži.

I za kraj nije problem skinuti kilograme već ih je problem održavati. Mnogi greše kad skinu kile, opuste se, počnu da jedu sve i svašta i, naravno, da će se kilogrami vratiti. Svaki dan vožnje bicikla ili vežbanja po 40 min i nema straha od vraćanja kilograma! U suštini, mora se promeniti način života, ne jesti grickalice, čipsevi i te gluposti – jednostavno umesto njih treba ubaciti voće.

Da dodam jos nešto: nas četvoro koji smo zajedno bili na UN dijeti skinuli smo ukopno 105 kg i niko nije vratio ni jedan kilogram!

Nebojša Gligorić