Prema studijama, crna kafa može vam pomoći da izgubite težinu, a takođe ima mnogo prednosti koje mogu pomoći vašem zdravlju.

Кafa je nezamenljiv napitak za mnoge od nas i ima veliki broj prednosti, od kojih je jedna gubitak težine. Pa, hajde da pogledamo kako kafa može pomoći da izgubite težinu. Uzbudljivo, zar ne?

Ako ste jedan od onih koji rade do kasno u noć ili ste budni do zore, onda je zasigurno kafa pravi spas za vas. Bez obzira da li volite svoju crnu kafu sa ili bez mleka ili sa bilo kojom drugom mešavinom, postoji nešto neverovatno čarobno u ovom napitku što umiruje našu dušu. I da ne pominjemo da je mnogima od nas čak teško da prebrode dan bez tople jutarnje šoljice kafe.

Ali, uprkos svojoj sposobnosti da se osećamo budno i aktivno, da li ste znali da kafa takođe može da vam pomogne da smršate?! Zvuči iznenađujuće, zar ne?

Кada pijete kafu bez šećera i/ili zaslađivača, efekat se udvostručuje. Crna kafa takođe pruža mnogo više od kofeina i umirujućeg ukusa.

Prema istraživanju koje je sprovela Harvardska škola za javno zdravlje, ispijanje četiri šoljice kafe dnevno može smanjiti telesnu masnoću za oko 4%.

Dakle, hajde da saznamo kako tačno crna kafa pomaže u gubitku težine.

1. Кalorije u crnoj kafi

Jedna šoljica obične crne kafe koja se skuva od mlevenih zrna sadrži dve kalorije. S druge strane, 30 gr crnog espresa sadrži samo jednu kaloriju. Za ostale vrste kafa pogledajte naše nutritivne tablice. Sve u svemu, crna kafa je niskokalorski napitak koji će vam pomoći da se dugo osećate sito i zadovoljno!

2. Crna kafa olakšava gubitak težine

Crna kafa takođe sadrži supstancu zvanu hlorogenska kiselina, za koju se pokazalo da pomaže u gubitku težine. Prisustvo hlorogenske kiseline u crnoj kafi odlaže stvaranje glukoze u telu posle obilnijih obroka.

Štaviše, formiranje novih masnih ćelija je smanjeno, što dovodi do manjeg unosa kalorija u telo. Praktično, hlorogenska kiselina u kafi deluje kao antioksidans. Pomaže i u kontroli visokog krvnog pritiska, pomaže u gubitku težine i održava nivo šećera u krvi u telu.

Mlađa žena uživa u šoljici kafe

3. Crna kafa može pomoći u kontroli iznenadne gladi

Poznato je da kofein, komponenta kafe, ima različite uticaje na naša tela. Кofein je prirodni stimulans koji pomaže našem mozgu i centralnom nervnom sistemu da ostanu aktivni i fokusirani. Takođe pomaže u poboljšanju nivoa naše energije.

4. Sposobnost sagorevanja masti

Zelena zrna kafe pomažu u povećanju kapaciteta našeg tela za sagorevanje masti. To dovodi do toga da telo oslobađa više enzima za sagorevanje masti. Takođe deluje kao prirodno sredstvo za čišćenje jetre. Čisti jetru i eliminiše loš holesterol i suvišne lipide, omogućavajući našem metabolizmu da funkcioniše efikasnije.

5. Izbacuje težinu vode

Za crnu kafu se takođe kaže da je prirodni diuretik. Mnogi ljudi se osećaju teško zbog viška tečnosti u organizmu. Prema zdravstvenim stručnjacima, crna kafa pomaže upravo u uklanjanju tog viška iz tela.

Ovaj pristup pomaže u gubitku težine bez izazivanja opasnih neželjenih efekata. Ovaj gubitak težine, međutim, može biti privremen.

Šta je još bitno znati

Nije svaka kafa ista pa samim tim – neće dati ni iste rezultate. Kvalitenta sveže pržena Arabika crna kafa bez primesa drugih vrsta (ili nekog surogata) daje napitak vrhunskog kvaliteta koji topi kilograme.

Ne zaboravite da se kafa pije bez dodavanja zaslađivača bilo koje vrste jer će tek na taj način dati svoj pun potencijal.

Takođe, uz šolju kafe uzmite i čašu čiste vode – pomoći će detoks organizma i sprečiti dehidraciju.

Zaključak

Dakle, sada znate kako vam crna kafa može pomoći u gubitku težine! Ali obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što dodate bilo šta novo svojoj ishrani.