Kada se pokrene pitanje vrednosti posta kao metode za mršavljenje i poboljšanje zdravlja, uglavnom se pojavljuju dve oštro konfrontirane strane. Cilj sledećih tekstova je da sažeto iznesu razmišljanja onih koji su ZA post i onih koji su PROTIV posta, njihove argumente i teorije – a na vama je da prosudite šta je baš za vas najkorisnije.

U prvom delu o postu će svoje mišljenje izneti dijetetičari.

Osnovna pitanja od kojih polazimo su: Da li će post ubrzati napore pojedinca kod mršavljenja? I da li post zaista donosi zdravstvene dobrobiti?

Odgovor dijetetičara: Post je namerno uzdržavanje od hrane. Dugo je post bio smatran kao proces koji donosi mnoge dobrobiti kao što je čišćenje telesnih sistema, oslobađanje tela od takozvanih toksina, proces koji donosi dobrobit intenstinalnom traktu, ubrzava metabolizam i podstiče gubitak telesne težine. Međutim, nijedan od ovih pojmova nije tačan niti je potkrepljen medicinskim istraživanjima.

Dok kratkotrajni post verovatno neće naškoditi većini ljudi, on ipak može biti opasan za pojedince lošijeg zdravstvenog stanja, sa dužom istorijom bolesti i korišćenja lekova. Zato se savetuje da takve osobe razgovaraju sa lekarom pre nego što započnu post.

Tokom normalnih metaboličkih stanja (ne-post), telo uzima svoju energiju uglavnom iz glukoze i masnoće (u krvi) koje se dobijaju od ugljenih hidrata i masnoća koje unosimo kroz ishranu. I mozak i nervni sistem koriste glukozu za energiju i pravilno funkcionisanje. Vaše telo takođe skladišti energiju u mišiće i u jetru u obliku glikogena. U roku od samo nekoliko sati od početka posta, kada je glukoza uneta hranom iskorišćena, telo poseže za sopstvenim zalihama glikogena, ali to ne traje dugo jer su zalihe ograničene. Kada se ove zalihe istroše, vaše telo ulazi u metaboličko stanje za uzbunu. Ono počinje da pretvara sopstveni protein i delom masnoće u glukozu potrebnu za mozak i nervni sistem. Ovo dovodi do ozbiljnog poremećaja mišića i masnog tkiva i dovodi do stvaranja ketona. Ovakvo stanje se ne smatra zdravim niti poželjnim. Kao rezultat, možete izgubiti težinu, ali to je usled gubitka vode – dehidracije, trošenja mišićnog tkiva i obično je praćeno zamorom i vrtoglavicom. Dakle, možete shvatiti da nakon godina zloupotrebe tela siromašnom dijetom i viškom masnoća i kalorija, post nije način za poboljšanje zdravlja. Vaše telo jednostavno žudi za odgovarajućom ishranom, koja uključuje integralne žitarice, sveže voće i povrće, nisko masne mlečne proizvode, zdrave masnoće, nemasna mesa, ribu, mahunarke i ostale izvore kvalitetnog proteina. Tada, i samo tada, telesni sistemi rade zajedno efikasno i efektno. Ova dijeta će rezultirati povećanjem energije i poboljšanjem kompletnog zdravlja.

Napomena: Neke medicineske procedure zahtevaju od pacijenata da poste određeni period. Uvek sledite savet vašeg lekara u ovakvim situacijama.

– nastaviće se –