Da li ste na dijeti već danima a ni grama niste oslabili? Možda je vreme da promenite pravila dijete. Prva stvar koja vam pada na pamet kada govorimo o mršavljenju jeste izbacivanje kalorija iz dnevnih obroka i držanje stroge dijete. Iako je ovo delimično tačno, mnogi od nas prave greške u tom procesu. Nije baš najjasnije šta treba jesti, šta treba izbegavati i koliko treba jesti. Tako je došlo do nastanka brojnih mitova vezanih za dijetu u koje većina nas veruje a koji nas u stvari udaljavaju od postavljenih ciljeva vezanih za gubitak kilograma. Evo onih najčešćih koji stoje na putu vašim dobrim namerama.

Lak doručak za početak dana

,,Mršav’’ prvi obrok u toku dana može da uspori metabolizam i izazove određene hormonalne promene koje ugrožavaju proces mršavljenja. Ako ne ispunite svoje potrebe za hranljivim materijama nakon duge pauze od 8 do 9 sati, može se desiti da za sledeći obrok pojedete više i budete gladniji. Pored toga što nam daju neophodnu energiju, namirnice koje unosimo za doručak kao što su mleko, ovas, koštunjavo i sveže voće predstavljaju odličan izvor važnih hranljivih materija kao što su kalcijum, gvožđe, proteini i vlakna.

Organizmu su potrebne ove osnovne hranljive materije da bi mogao da sagoreva kalorije i vrši različite probavne i eliminatorne funkcije. Ako propustite svoju dozu hranljivih materija za doručak, teško ćete ih nadoknaditi tokom dana. Jednom rečju, uz bogat doručak se lakše poštuje ishrana u kojoj se kontrolišu kalorije tokom dana.

Unosite samo jednu grupu namirnica

Prema rečima Andžua Suda, nutricioniste iz Bangalora, ,,vašem organizmu je potrebna balansirana ishrana i sastav vašeg organizma zavisi od ispunjenja osnovnih potreba da bi mogao da funkcioniše. Važno je ne gladovati i organizmu obezbediti osnovnu količinu proteina, vlakana i masti.’’ Najgore što možete da uradite svom telu jeste da ga lišite osnovnih grupa namirnica – uključujući ugljene hidrate i masti – jer su vam sve one potrebne čak i kod mršavljenja.

Izbor bezglutenske ili vegetarijanske ishrane bez nekog posebnog razloga može više da škodi nego da koristi. Držite se osnova balansirane ishrane i osnovnih namirnica ali vodite računa o količinama.

Ne primenjujete kontrolu porcija

Možete da se prebacite sa belog na hleb sa žitaricama od celog zrna, sa rafinisanog na maslinovo ulje i sa prženih grickalicana koštunjavo voće, ali poenta je i da primenjujete kontrolu porcija. To što su varijante na koje ste prešli zdravije od onih prerthodnih ne znači da možete da ih unosite u neograničenim količinama.

U suštini, ograničavanje kalorija ne znači odustajanje od osnovnih namirnica nego ograničavanje porcija.

Jedete rano a odlazite na spavanje kasno

Najčešći savet kod mršavljenja jeste da večerate pre 7 sati uveče. Veliki problem je u tome da tako jedete rano a na spavanje odlazite kasno. Zato vaš organizam prirodno ogladni do ponoći i tada je teško odupreti se iskušenju, što može potpuno da pokvari dnevni plan ishrane. Čak i ako nekako uspete da savladate poriv za hranom, ujutro se može dogoditi da pojedete više za doručak kako biste zadovoljili svoj organizam i tako stupate u začarani krug. Zato ili idite na spavanje rano ili večerajte malo kasnije.

Ako jedete kasno, vodite računa da večera sadrži najmanje kalorija od svih glavnih obroka u toku dana.