Da li ste na dijeti već danima a ni grama niste oslabili? Možda je vreme da promenite pravila dijete. Prva stvar koja vam pada na pamet kada govorimo o mršavljenju jeste izbacivanje kalorija iz dnevnih obroka i držanje stroge dijete. Iako je ovo delimično tačno, mnogi od nas prave greške u tom procesu. Nije baš najjasnije šta treba jesti, šta treba izbegavati i koliko treba jesti. Tako je došlo do nastanka brojnih mitova vezanih za dijetu u koje većina nas veruje a koji nas u stvari udaljavaju od postavljenih ciljeva vezanih za gubitak kilograma. Evo onih najčešćih koji stoje na putu vašim dobrim namerama.

Lak doručak za početak dana

,,Mršav’’ prvi obrok u toku dana može da uspori metabolizam i izazove određene hormonalne promene koje ugrožavaju proces mršavljenja. Ako ne ispunite svoje potrebe za hranljivim materijama nakon duge pauze od 8 do 9 sati, može se desiti da za sledeći obrok pojedete više i budete gladniji. Pored toga što nam daju neophodnu energiju, namirnice koje unosimo za doručak kao što su mleko, ovas, koštunjavo i sveže voće predstavljaju odličan izvor važnih hranljivih materija kao što su kalcijum, gvožđe, proteini i vlakna.

Organizmu su potrebne ove osnovne hranljive materije da bi mogao da sagoreva kalorije i vrši različite probavne i eliminatorne funkcije. Ako propustite svoju dozu hranljivih materija za doručak, teško ćete ih nadoknaditi tokom dana. Jednom rečju, uz bogat doručak se lakše poštuje ishrana u kojoj se kontrolišu kalorije tokom dana.

Unosite samo jednu grupu namirnica

Prema rečima Andžua Suda, nutricioniste iz Bangalora, ,,vašem organizmu je potrebna balansirana ishrana i sastav vašeg organizma zavisi od ispunjenja osnovnih potreba da bi mogao da funkcioniše. Važno je ne gladovati i organizmu obezbediti osnovnu količinu proteina, vlakana i masti.’’ Najgore što možete da uradite svom telu jeste da ga lišite osnovnih grupa namirnica – uključujući ugljene hidrate i masti – jer su vam sve one potrebne čak i kod mršavljenja.

Izbor bezglutenske ili vegetarijanske ishrane bez nekog posebnog razloga može više da škodi nego da koristi. Držite se osnova balansirane ishrane i osnovnih namirnica ali vodite računa o količinama.

Ne primenjujete kontrolu porcija

Možete da se prebacite sa belog na hleb sa žitaricama od celog zrna, sa rafinisanog na maslinovo ulje i sa prženih grickalicana koštunjavo voće, ali poenta je i da primenjujete kontrolu porcija. To što su varijante na koje ste prešli zdravije od onih prerthodnih ne znači da možete da ih unosite u neograničenim količinama.

U suštini, ograničavanje kalorija ne znači odustajanje od osnovnih namirnica nego ograničavanje porcija.

Jedete rano a odlazite na spavanje kasno

Najčešći savet kod mršavljenja jeste da večerate pre 7 sati uveče. Veliki problem je u tome da tako jedete rano a na spavanje odlazite kasno. Zato vaš organizam prirodno ogladni do ponoći i tada je teško odupreti se iskušenju, što može potpuno da pokvari dnevni plan ishrane. Čak i ako nekako uspete da savladate poriv za hranom, ujutro se može dogoditi da pojedete više za doručak kako biste zadovoljili svoj organizam i tako stupate u začarani krug. Zato ili idite na spavanje rano ili večerajte malo kasnije.

Ako jedete kasno, vodite računa da večera sadrži najmanje kalorija od svih glavnih obroka u toku dana.

[nextpage title=“Nastavak na sledećoj stranici“]

Ne verujete u značaj užine

Da biste brzo smršali, važno je da vam metabolizam bude u funkciji tokom celog dana. Zato treba da jedete često (male porcije), na svaka tri do četiri sata tokom dana. Idealno bi bilo da užinate između doručka i ručka, i to činiju voća ili salate, a onda opet između ručka i večere, i to malo koštunjavog voća, svežeg povrća sa umakom od humusa ili ražanog hleba sa puterom od kikirikija ili badema, predlaže Šilpa Arora, makrobiotičar-nutricionista.

Ona takođe objašnjava da duge pauze između obroka mogu da dovedu do skoka nivoa šećera u krvi, što dovodi do poremećaja u organizmu i jačeg osećaja gladi.

Jedete samo namirnice sa malo kalorija

Dijeta za mršavljenje ne znači da možete da jedete samo namirnice koje imaju malo kalorija. Vaši obroci treba da se sastoje od onih namirnica koje vas duže drže sitim, kao što su voće i žitarice od celog zrna bogati vlaknima i one koje daju osećaj sitosti kao što su ovas i jaja. Na taj način nećete osećati da se nečega lišavate niti ćete imati potrebu da se prejedete.

Ne pijete dovoljno vode

Umesto da pijete dovoljno vode, pravite sokove od zeleniša i voća. Ovo je verovatno najveća greška koju pravite. Vlakna predstavljaju najbolju odbranu od skladištenja masti i podstiču mršavljenje. Pravljenje sokova od zeleniša i voća može da dovede do gubitka vlakana.

Zamena vode drugim napicima može da uveća unos kalorija. Pijenje vode pomaže u kontroli apetita jer organizam ponekad može da pomeša žeđ i dehidraciju sa osećajem gladi.

Jedete premalo a vežbate previše

Suština mršavljenja leži u balansu i postojanosti. Ako drastično smanjite kalorije a izložite se intenzivnom vežbanju, samo ćete usporiti metabolizam i tempo mršavljenja. Može se dogoditi da vaš apetit ne može da se prilagodi novoj restriktivnoj dijeti a nagli prelazak na visok stepen fizičke aktivnosti može da optereti vaš organizam, što otežava druge svakodnevne procese koji su neophodni za mršavljenje i održavanje zdravlja.

Pronađite balans između broja kalorija koje unosite i broja kalorija koje treba da potrošite. Vaš plan vežbanja treba da se zasniva na ovim brojkama.

Uvođenje malih promena u svakodnevni način života je sve što je potrebno da smršate i zadržite smanjenu telesnu težinu.

 

Izvor: food.ndtv.com/