Ako želite da brzo izgubite težinu a da ne potrošite za to previše dana (znači opet brza i kratka dijeta), možete koristiti mlečnu dijetu (dijeta sa mlekom). Efekat ove dijete je gubitak oko 2 kg za tri dana. Dijeta sa kiselim mlekom koju smo već upoznali (a dosta nas i probalo) je donekle slična mlečnoj dijeti, ali se drži više dana – bar 10.

Dijeta sa mlekom: šta je mleko?

Na prvom mestu mleko je važan i koristan proizvod za čoveka. U sastavu mleka nalaze se vitamini A, B, C, E, kalcijum kao i mnogi minerali, proteini. Pijenje 1 litra mleka dnevno, u potpunosti zadovoljava potrebe organizma za proteinima. Mlečni proizvodi takođe pozitivno utiču na ceo probavni sistem pa bilo da koristite mleko u svrhe skidanja kilograma ili prevencije – ono bi uvek trebalo da bude zastupljeno bar u jednom obroku u nekoj od različitih formi (sir, kiselo, jogurt…)

Mlečna dijeta snižava nivo holesterola u krvi, jača kosti, nervni sistem, normalizuje crevnu funkciju i unapređuje mikro floru. Takođe, ova dijeta poboljšava kožu, pa čak i pomaže oslobađanju od akni. Zato je dijeta sa mlekom tako popularna.

Korišćenjem mleka i mlečnih proizvoda tokom ove dijete ne samo da ćete izgubite višak kilograma, već ćete i snabdeti svoje telo korisnim materijama, čime ćete poboljšati vaše zdravlje.

Dijeta sa mlekom – primer jelovnika

Pre svakog obroka, popije čašu negazirane mineralne vode.

Doručak: 1 jogurt, 1 banana, čaj sa medom ili kafa sa mlekom, bez šećera.

Ručak: 100 grama zobene kaše u vodi ili mleku, 200g sira, 1 šolja mleka.

Večera: 1 kuvano jaje, krastavac salata prelivena prirodnim jogurtom ili svežim sirom sa voćem, 1 šolja kiselog mleka.

Večernji obrok: 1 kruška, 2 dl jogurta.

Uputstva i saveti

Tokom mlečne dijete trebalo bi da smanjite fizičke napore i da prestanete da se bavite sportom (što i nije velika pauza budući da dijeta traje 3 dana).
Kada ste na mlečnoj dijeti pokušajte da se kupate češće. Tako možete da uklonite stres od osećaja gladi. Voda će i sprati sve što dolazi iz organizma budući da se intenzivira čišćenje organizma putem kože.

Mlečnu dijetu možete ponoviti 7-10 dana posle trodnevnog ciklusa