Ružne naslage na bedrima, debelom mesu i gornjim delovima ruku od čega, u većoj ili manjoj meri pati svaka druga žena, nisu „obično salo“. To je jedan od najvećih neprijatelja lepote žene – celulit. Često se dešava da i kod najstrože dijete svi delovi tela izgube višak masnoća ali da celulit uporno ostaje. Zato pitanje kako ukloniti celulit polazi od upoznavanja kako on nastaje.

Kako nastaje celulit

Ova neugodna pojava nastaje tako što se različiti toksini i otpaci pri metabolizmu nagomilavaju u vezivnom tkivu. Zato se u prvi plan borbe protiv celulita stavljaju mere za sprečavanje unošenja namirnica koje u organizmu ostavljaju previše štetnih materija. Naravno, slede i mere za ubrzano izbacivanje već nagomilanih štetnih materija koje praktično i sačinjavaju celulit.

Kako ukloniti celulit – mere koje treba preduzeti

Hrana protiv celulita

Kada je hrana u pitanju, akcenat treba staviti na onu bogatu celulozom i drugim vlaknastim materijama. Treba jesti dosta voća i povrća naročito u presnom stanju. Od mesa – treba jesti posno meso – najbolje živinsko (bez kožice) i ribu a od mlečnih proizvoda – obrano mleko, sir sa manje masnoća i jogurt. Od masnoća – nerafinisana biljna ulja (prvo ceđenje na hladno) su odličan izbor. Kompletni anticelulit program po danima možete naći u tekstu Dijeta protiv celulita.

Čišćenje jetre, creva i bubrega

Kada ste regulisali ishranu, red je da pomognete jetri – glavnom organu za neutralisanje i izbacivanje otrova – da pravilno radi. Znači, nema slatkiša, industrijskih grickalica, gaziranih a i onih drugih pića. Pomozite jetri pijuću samo čistu vodu i to oko 2 l dnevno. Pomozite joj izbegavanjem soli. Pomozite joj i čajevima i napicima za bolje pražnjenje creva (sena, voda sa magnezijumom) da ima čist put za izbacivanje toksina.

Takođe, upotrebljavajte i čajeve koji su diuretici da bi i urinarni trakt bio spreman da primi višak toksina iz jetre. Najbolji se pokazao čaj od rastavića kao i čaj od kukuruzne svile. Gde da ih nabavite? Idite u prodavnicu zdrave hrane ili biljnu apoteku i kupite ih. Uputstvo za pripremu je jednostavno i nalazi se na pakovanju. Uvedite i pivski kvasac u ishranu jer vitamin B pomaže izbacivanju toksina.

Šta još pomaže

  • Češće znojenje tj. preznojavanje pomaže izbacivanju toksina iz organizma;
  • Masaža suvim peškirom ili još bolje frotirskom rukavicom – dok koža ne pocrveni – pomaže da se krv dopremi u ugrožene delove tela i eliminiše toksine;
  • Vežbe dubokog disanja imaju za cilj da se u organizam unese što više kiseonika koji pročišćava krv i sagoreva masne naslage. Dakle, izađite u baštu ili neki prostor sa čistim vazduhom i lagano, ritmično dišite. Udahnite vazduh brojeći do 5, zatim zadržite vazduh brojeći do 3 pa izdahnite opet brojeći do 5. Posle brojanja do 3 ponovo krenite od početka – udaha – i tako 3 do 5 minuta – više puta dnevno. Razbistriće vam se glava a i telo će dobiti „pojačanu“ dozu kiseonika.
  • Natapajte mesta na kojima je celulit čajem od bršljana. Način pripreme ovog čaja: 50 gr svežeg lišća bršljana iseckati i ostaviti potopljeno u litri hladne vode dan i noć a zatim procediti. Ovom tečnošću treba kvastiti ugrožena mesta što češće, a naročito posla kupanja.
  • I tople biljne kupke su odgovor na pitanje kako ukloniti celulit. Čaj od jednakih delova borovih iglica i ruzmarina (po šaku jednog i drugog ubaciti u 2 litre ključale vode, ostaviti po strani poklopljeno desetak minuta pa procediti) naliti u kadu pred kupanje. U tu svrhu odlična je i osušena morska trava jer sadrži mnogo joda.

Još koji pametan savet za rešavanje problema sa celulitom možete naći u tekstu Kako se rešiti celulita.