…i kako ih prevazići

Želite da budete vitki i znate šta vam je za to potrebno: više kretanja i vežbanja a manje hrane. Ali, lakše je to reći nego učiniti. Naravno, svuda oko nas su „prepreke“ i zgodni izgovori da ne činimo baš ono što treba da radimo. Recimo… Hladno jutro? Zar nije lepše ostati u toplom krevetu i duže odspavati. Mišići su ionako suviše ukočeni ujutro da biste trčali po parku… I tako dalje…

Kada bi jednako lako bilo otići u teretanu ili naručiti salatu umesto masnog obroka kao što je lako izmisliti izgovor da se to ne uradi, svi bismo bili vitki i u top formi. To je razlog zašto su sve popularniji lični treneri koji jednostavno ne prihvataju izgovore i koji kod klijenata rade na jačanju volje i motivacije. Sledi 8 uobičajnih izgovora i 8 razumnih odgovora koji će vam pomoći uvek kada poželite da odustanete od vežbanja. Proučite ih i zapamtite… i naravno… javite kakvi su rezultati.

Izgovor: „Nemam uopšte vremena za vežbanje“ Odgovor: Većini ljudi je tempo života izuzetno brz i to je činjenica. Ali dobre lične navike su poslednja stvar koju treba napustiti! Ako ne vodite računa o sebi, imaćete manje energije i nećete moći normalno da funkcionišetete niti da pružite podršku onima koje volite. Nađite skrivene resurse koji će vam obezbediti neophodnih 30 minuta za vežbanje.

Izgovor: „Ne mogu sebi da priuštim odlazak u teretanu ili svežu kvalitetnu hranu“ Odgovor: Da, nedostatak novca je prilično jak razlog. Ali, možete skupiti nešto para i kupiti nekoliko DVD-ija kojima je tema fitnes i imaćete raznovrstan program vežbanja za najmanje 6 meseci. Možete uraditi ceo program – čučnjeve, sklekove, trbušnjake, bez ikakvih sprava. Što se hrane tiče: zamislite trošak koji biste imali za lekove protiv dijabetesa do kraja života – on je mnogo veći od dodatnih pedesetak evra mesečno za kupovinu kvalitetnijeg povrća i ribe.

Izgovor: „Kolačići u mojoj kući/radnom mestu me BAŠ privlače!“ Odgovor: Nikada ne držite džank hranu u svom stanu niti radnom mestu. Ako ste u restoranu nemojte dozvoljavati konobarima da donesu hleb ili bilo kakve grickalice za sto. Zapamtite da niste disciplinovani i zato štitite sebe od iskušenja!

Izgovor: „Ne mogu da ustanem rano ujutro i da vežbam a uveče sam umoran/na.“ Odgovor: Kada čujete sat da zvoni upitajte sebe: da li će produžetak spavanja pomoći da ostvarim svoj cilj? Ako zadatak koji ste sebi zadali nije vezan za neki dublji razlog, kao što je vraćanje samopouzdanja, teško da će biti ostvaren. Imate samo 10 minuta? Uradite superbrzi trening u vašoj dnevnoj sobi!

Izgovor: „Postigao/la sam nešto, sada odustajem jer mi je to dovoljno.“ Odgovor: Ovo je već sebično! Nemojte misliti da tražite previše od života i od sebe. Odbacite to sa uverenjem da je vaš novi izgled vaša sudbina! Nema razloga da ne stignete do cilja!

Izgovor: „Toliko puta sam pokušao/la i to sa najboljim namerama a onda život krene svojim uobičajnim tokom i ja odustanem od zadatih obaveza.“ Odgovor: Postavite dnevni ili nedeljni cilj i nagradite sebe svaki put kada ga ostvarite. Neka to bude poseta kozmetičkom salonu, odlazak u pozorište ili bilo šta što vam pričinjava zadovoljstvo (a neće pokvariti ritam vaših promena).

Izgovor: „Postane mi dosadno da brojim kalorije ili da trčim“. Odgovor: Dok vežbate, mislite o onome što želite da postignete. Namera koja stoji iza vašeg delovanja je izuzetno moćna. Na kraju, ne morate da uništite sebe da biste odradili trening. Trčanje je najbolji način da smršate, ali i brza šetnja je od značajne koristi. Sa hranom je slična situacija: Uvek pred očima neka vam je CILJ koji želite da postignete. I kada vam se pojave „uznemiravajuće“ misli – jednostavno ih odbacite i fokusirajte na CILJ!

Izgovor: „Sva ta disciplina je previše stresna za mene.“ Odgovor: Ako vam treba par dana pauze, uzmite ih. Ne treba da postanete ogorčeni ili pregorite vežbajući i fanatično se brinući o hrani. Ceo proces prihvatanja novih navika treba pre svega da bude zabava koja će vam usput doneti i velike koristi – kako energetske tako i zdravstvene. Ah, da… i naravno treba da postane sastavni deo i vašeg budućeg životnog stila…

Pa… srećno!