Da li ste i vi čuli da je potrebno vežbanjem trošiti 2.000 kalorija nedeljno kako bi se imalo optimalno zdravlje?

Ova ideja najverovatnije potiče iz podataka prikupljenih pre nekoliko decenija u okviru studije sprovedene na diplomcima Univerziteta Harvard. Ta studija je pratila muške diplomce sa Harvarda 50 godina, prateći način nihovog života i smrti.

Jedna od prvih publikacija na osnovu tih podataka koja se pojavljuje u 1978. godini pokazala je da su stariji diplomci koji su trošili manje od 2.000 kalorija nedeljno vežbajući bili izloženi 64 odsto većem riziku od srčanog udara nego oni koji su trošili 2.000 kalorija nedeljno ili više tokom vežbanja. Vredi napomenuti da je definicija vežbe istraživača u ovoj studiji bila opširna, uključujući penjanje uz stepenice i hodanje oko bloka, kao i bavljenje sportom ili trčanje.

Smernice o potrošnji 2.000 kalorija nedeljno, koje su tada publikovane u velikom broju magazina i dalje su u žiži. Ali sadašnje smernice o vežbanju, na osnovu velikog broja naučnih dokaza naglašavaju vreme, a ne kalorije i preporučuju da zdrave odrasle osobe imaju 150 minuta nedeljno vežbe umerenog intenziteta, kao što su brzo hodanje ili vožnja bicikla.

Držeći se ovih smernica znači da bi većina nas trošila oko 1.000 kalorija nedeljno na planiranim vežbama, rekao je Majkl DŽ. Džojner, istraživač vežbanja na klinici Mejo. I sa stepenicama kojima se penjemo i poslovima koje radimo, približavamo se broju od 2.000 kalorija nedeljno, rekao je on.

Ali ne moramo se uzrujavati oko dostizanja ovog cilja. Trenutne smernice za 150 minuta ili pet 30-minutnih vežbi brzog hodanja nedeljno su dovoljne, zaključio je on. “Nakon toga će početi da se pokazuje blagotvoran uticaj na zdravlje.”