Odgovori 246 postova
Da ne budem vise Yo-Yo
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

Re: Da ne budem vise Yo-Yo

od Yo-Yo » pre 8 godine

Kufi to je i meni nepojmljivo... :neznalica:

Veco zato sam i dala nju za primer - ne zivi na 3 lista salate i pola jabuke dnevno, ima dosta obaveza, jede zdravu i pravu hranu i drzi liniju. Hvala za pohvalu! :009:

18.12.
    D: dva mafina, nes
    U: nar
    R: moja corba, paradajz sa fetom
    U: malo mladog sira, ajvar, masline, krastavcici
    V: zapeceni karfiol i brokoli sa sitnim sirom (2 kasike) i jajima (2)
    FA: vrtenje pedala, istezanje

Dobila sam pohvalu od drugarice da sam se malo "utegla", a posto nije od onih koji bacaju komplimente na sve strane reda radi, bas mi je leglo! Malo me je i ribala na temu nepreterivanja (sto sam, kao sto vise puta ovde rekoh, umela da radim), ali sam joj potvrdila da ne preterujem kad sam uzela drugo parce pizze.

Danas ocekujem miran dan u poslovnom smislu, a za ostalo cemo videti...
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Sta nam radi ova prehrambena industrija?! Sveti Nikola se, kao najcesca slava, pretvorio u festu vestackih prehrambenih proizvoda koji pokusavaju da glume prirodne (ili makar prirodnije) mrsne namirnice! Umesto bozanstvenih kuglica od smokava i drugog suvog voca, na meniju su bile neke tvorevine od mlevenih posnih napolitanki. Kobasice od soje. Biljni kackavalj. "Posno" lisnato testo. Panirani riblji stapici u kojima najmanje ribe ima. Morski plodovi sa prelivom od posne pavlake... Posni cvarci?! Umesto posne manastirske sarme, soja smotana u kiseo kupus... A bas sam se radovala dobrom komadu pijanog sarana :cry: (OK, znam da je soja jeftinija od ribe, i da se tesko zivi, ali...)

19.11.
    D: 2 mafina, nes
    U: mandarina
    R: mladi sir, ajvar, karstavcici
    V: malo zita, malo slavskog kolaca, 2 lista dimljenog lososa, kasika neke salate od tunjevine, testenine i posnog majoneza, gomila tursije, kasika prebranca, 1 posni cvarak (prvi i poslednji u zivotu), 2 case vina

I na kraju jos dobih ubedjivanje da je sve to dijetalnije i zdravije od onoga sto se ranije spremalo?! :crybaby: Zadrzala sam jezik za zubima, mada mislim da sam time razocarala staru domacicu koja je do sada spremala tradicionalnu posnu slavu...

Posni cvarci: komadici sojinih proteina (kao sojine snicle, samo manji), udavljeni u neku aromu koja (neuspesno) glumi smek cvaraka.

Pomuzemo soju... Zakoljemo soju... Seca li se ko filma "Soylent Green"? :muka:
    Slika
  • Kufi
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od Kufi » pre 8 godine

Ajde jaranice ko jos pravi posne slave. Pa ne zivimo u Brazilu. :D
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Pravim ja.
    Posnu slavu.
    Bas sam juce imala posnu slavu.
    :-)

Domacici dnevnika cestitam minus! :-)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Kufi ja obozavam tradicionalne posne slave sa "recnom svinjom" i slicnim divotama, al' ovo je bio anti-klimaktican dozivljaj gargantuoznih razmera :crybaby:

Mrso znam da je kod tebe bilo bez uljeza na slavi. I hvala za cestitke :009:

20.12.
    U: 2 mandarine, sacica lesnika
    R: 2 paradajza, oko 100g fete
    U: kefir sa zez
    V: kuvani kiseo kupus sa malo suvog mesa, kasika pavlake, kasicica rena
    FA: spinning 45min, istezanje

Polako mi se prisunjava PMS, pa mi je nesto "srcu mila" jaka zimska hrana, da mirise cela kuca - otud kiseo kupus. Na malo masti (za kasicicu) sam proprzila glavicu crnog i 3 cena belog luka, ubacila oko 1/2 glavice kiselog kupusa na kocke, prodinstala i dodala komadice (oko 100g) suvog mesa, zalila vodom i dodala dosta slatke crvene paprike. Ostalo je mozda za jos 2 jela - ne zato sto sam se sinoc odvalila od klope, vec zato sto je komsinica u prolazu namirisala i dosla s' "manjerkom" 8) Nije prava manjerka, obicna plasticna cinija sa poklopcem, ali je tako od miloste zovemo. Ja sam dobila jos ajvara od njene mame, pa sam hepi :D

Danas bi trebalo da cakujem, ali nesto nemam inspiraciju - mozda pojedem sav kupus ;)
    Slika
  • Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 8 godine

Ja ne vjerujem da postoje "tradicionalne" posne slave, mislim da je su to novotarije. Sta su ljudi prije 100 godina na vrhu Romanije jeli posno? Nisu sigurno isli na more da pecaju ribu, tada nije bilo ni frizidera, zamrzivaca.... Zimi se jelo uglavnom meso. Danas je lako ispostovati post, imas gotovo sve imitacije mrsne hrane, sojino meso, biljne sireve, 15 vrsta ribe na dohvat ruke....
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Kufi,
    ne znam kako je ko slavio slavu pre sto godina, ali sam uverena u neke druge stvari.... Prvo, da oni pre sto godina nisu jeli meso u količinama koje danas jedem ja ili jedeš ti, drugo da su ljudi postili poste tj bar neki ljudi da su postili (moji jesu), itd...
    Slave koje padaju za vreme velikih postova treba da se spremaju kao posne. Za to postoji i objašnjenje ali ne želim ovde da pametujem na tu temu da ne bi ispalo da namećem svoje mišljenje da li treba da se pravi posno ili ne treba. Ko ne želi da radi tako, on pravi mrsnu slavu i to je njegova ili njena stvar.
    Ne znam šta je tradicionalna posna slava ali se zna šta je neka naša tradicionalna posna hrana... Riba ako ima kakva ima, prebranac, može posna pita, može posna čorba, krompir, itd....
    Tradicionalna posna hrana ni za naše prostore ni za pravila iole zdrave ishrane nije biljni sir i slične stvari (pretpostavljam da znaš da je to isto što i margarin, što je skoro isto kao i plastika na neki način i što spada u neke od najnezdravijih namirnica i najpogubnijih za zdravlje)... Dakle, ne koriste se veštački sirevi ako ćemo da budemo racionalni, ni ništa od tih posnih imitacija mrsne hrane kao što ti reče... Ako je već post, nema sira i tačka. Zato ima šta ima da se jede posno, neka naša tradicionalna posna hrana (hrana uopšte a ne hrana za slavu)...
    A logično, ako živiš u Boki Kotorskoj npr ili Dalmaciji, za posnu slavu možeš da spremiš i morske plodove i sve ono što ti je dostupno ionako, i bez slave... Ako živiš na Karibima i slaviš Nikoljdan, ti možeš da poslužiš goste i tropskim voćem i rakovima i kojekakvim đakonijama koje su ti tamo dostupne, zašto da ne... jer to tamo ionako jedeš svakodnevno.
    Prilagođavaš se podneblju, godišnjem dobu itd. Mi za Nikoljdan npr ne kupujemo plastični paradajz za salatu. Zna se koja salata je tipična za ovo doba godine... kiseli kupus, sveži kupus, turšija, itd.... A da je slava u avgustu npr, naravno da bi tu bile sezonske salate.
    Malo sam ovo sve zbrdazdolisala vidim... :neznalica:

Edit: ...ali istina je da su ranije ljudi i Nikoljdan npr pravili kao mrsnu slavu (i kod mojih babe i dede se pravilo mrsno u vreme koje ja pamtim kao dete), ali kako sada nije problem kupiti ribu umesto mesa, sad već nema izgovora da se taj post ne ispoštuje, ko želi da ispoštuje....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Ostrim pero britvicom i punim mastionicu svezim mastilom...

Tacno je da se "posnost" slave u proslosti razlicito tumacila u zavisnosti od kraja, a imajuci u vidu geografsku (a time i prehrambenu) raznolikost prostora na kome je taj obicaj ustanovljen sa prihvatanjem Hriscanstva, uz ogranicenu saobracajnu komunikaciju u stara vremena, fakat je da neko ko ribu nikad video nije sigurno ni slavu nije slavio na ribi. Prema nekim stvarima koje sam svojevremeno ovde i onde pohvatala, u stara vremena se "posnost" slave oznacavala pripremom posnog slavskog kolaca (ili kako se zvao u nekim krajevima "krsnog hljeba").

Moja baka po ocu je poreklom iz vlaskih krajeva i ta strana "loze" mi je bila oduvek prilicno naklona cuvanju istorije kroz predanja. Prababa mi je pricala mnogo toga o tadasnjem nacinu zivota, a bilo je tu i o slavama. Kufi je u pravu da na nepristupacnim planinama tada nisu slavili slave na ribi, ali prema onome sto je ona meni pricala, a sto je njoj govorila njena majka i baba, za tadasnje "posne" slave se spremao beli mrs, tj. nije bilo mesa na sofri. Slavski kolac je mesen sa vodom. Cukunbaba i familija su ziveli blizu Dunava, pa je za slave bilo ribe. Cukunbabina tetka se udala u kucu koja je slavila posnu slavu, pa su hvatali morune (koje su u to vreme, pre Djerdapa I stizale i do Beograda radi mrestenja) i dimili ih za slavu, susili pecurke (one stare dobre sumske bukovace i lisicarke), spremali manastirske sarme...

U "teska vremena" su svestenici cesto nalagali dodatni post, pa su i mrsne slave (pa ponekad i Bozic) slavljeni na belom mrsu. Bas kao sto Mrsa rece: mnogo se manje mesa u proseku konzumiralo tada. Recimo, od jedne kokosi se skuva supa, pa se ta ista kokos ubaci u pecnicu i bude pecenje. Samo nogice, sija, krilca i iznutrice su isli u rimflajs (povrce i nesto mesa iz supe u sosu). I time se hranila grupa ljudi koja bi se danas mogla okarakterisati kao familija. Mene je baka za zivota grdila (najblaze receno) kada bih joj rekla da sam "kuvala" przene snicle i krompir iz rerne. "To nije kuvanje, to je kurv*nje sa varjacom!"

Kad smo vec kod toga, u nepristupacnim planinskim krajevima svinjarstvo nije bilo narocito zastupljeno, a mlecna stoka (ovce i koze) je bila isuvise dragocena da bi se celo grlo preklalo za sveca, pa verujem da su i mrsne slave bile znatno posnije nego ove danas. U tim istim krajevima su brasna bila zlata vredna, pa je za slave veoma verovatno najveci specijalitet bilo nesto od cistog brasna, nesto sto je danas "tako prosto i uobicajeno". Recimo, tradicionalna cicvara je od svega 2 lonceta (2 solje) brasna hranila dobar deo domacinstva, a krtole (krompir) su nalivane lojem i kajmakom iz buraga.

Da se vratimo u blizu proslost: period izmedju dva svetska rata. Moja prababa se udala za oficira poreklom iz Zagreba koji je prihvatio Pravoslavlje (jeste, mi smo opasne familijarno na geneCkoj osnovi ;) ) i odabrao Vidovdan za slavu (prababi je nadimak bio Vida). Slavili su nesto sto se sada po kojekakvim "istorijskim blogovima" krsti "gradjanska slava" - kumovi su dolazili na malo bolji rucak, a popodne i predvece su bila "otvorena vrata". Ko god da dodje, bude ponudjen kafom i picem, zatim se nude kolaci tri puta. Nakon toga se opet nudi kafa - ona cuvena "sikterusa". Kada bi prvi dan slave pao u sredu ili petak, spremali su se posni kolaci - "bombice" i "stanglice" od mlevenog suvog voca, recimo. Za kumovski rucak bi tada isla riblja corba i pijani saran.

Baka se veoma dobro udala - deka je nosio slavu koja pada u trapavu sedmicu, tj. u nedelju posle Bozica tako da ni sreda ni petak nisu posni. Slavilo se po principu mezetluka, iliti danas fensi "finger fud" koncepta. Svako se nudi zitom na ulazu, posle zasednu, pa prvih nekoliko sati na stolu stoje slanisi, a posle se iznose slatkisi. Baka je bila protivnik toga da se iznosi 20 jela svakom gostu kako stigne. Govorila je: "Sveca cu da ispostujem tako sto cu da se druzim sa rodom i prijateljima, a ne da tri put' na sat podgrevam supu i sarmu!"

Kad je doslo vreme da se slava predaje, ja sam dobila cast. Dotle je vec postao popularan koncept svedskog stola, pa ja lepo sve spremim, postavim i cekam radosno goste. Sto preostane, razdelim. Baka je govorila "Kad se deli, tad se mnozi!" Takodje je insistirala da se sve za slavu sprema u kuci, domace i od srca...

I eto poente moje kuknjave na slavski meni u ponedeljak: ko je jos uspeo da pomuze soju? Ili da otopi cvarke od soje? Ili da usiri sir, pa ga presuje i osusi da postane kackavalj od suncokreta, uljane repice ili palme? OK, sigurno negde ima neka krmaca da se zove Soja, kao i krava zvana Palma, ali...

Razumem da trip moje pokojne bake vise ne drzi vodu jer retko koja domacica danas ima vremena da sprema sve od osnovnih sastojaka, ali bi barem bio red da domacica bude dovoljno uvidjavna spram gostiju da ih ne truje kojekakvim glupostima. U toj scenografiji, domacin komotno moze da ponudi zozovacu - da se uklopi uz meze.

Licno ne bih zamerila da neko kome slava pada u post ponudi mrsnu klopu. Ali pravu klopu. Ne ybni soylent green :muka:

U nas (na Balkanu) je opste verovanje da je meso jedina "dostojna" i "gospodska" hrana. I to u enormnim kolicinama. Prosecno aktivnom coveku (koji ne radi vezbe snage sa opterecenjem barem 5x nedeljno) je dovoljno 0,8g proteina po kg nemasne telesne mase. Za osobu od 70kg sa prosecnom telesnom kompozicijom to je 40g proteina. 1 solja jogurta daje 6g. Kriska sira bar 15-ak g. Prosecno meso u 100g daje 20+g. Isto toliko daje i riba. "Overdoziranje" proteinima kod neaktivnog (ili umereno aktivnog) coveka daje atak na bubrege. Da se ne shvati pogresno, sve sam sem zagovornik veganske ishrane. Ali ima ona "doza cini otrov, a i lek". Takodje, ako cu da jedem kobasicu, hocu od gude, krave, janjeta... Necu od soje! Hocu sir koji je jednom davno (ili ne tako davno) bio u vimenu.

(END RANT, izvinjavam se na udavu)
    Slika
  • Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 8 godine

Prosecno aktivnom coveku (koji ne radi vezbe snage sa opterecenjem barem 5x nedeljno) je dovoljno 0,8g proteina po kg nemasne telesne mase. Za osobu od 70kg sa prosecnom telesnom kompozicijom to je 40g proteina.
    Mjera je 0.8 gr. po kilogramu ukupne tjelesne tezine. Na 70 kila to dodje 56 gr. proteina.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Kufi eto mene na vise mesta ucili da je na nemasnu telesnu masu (lean body mass) po logici da proteine trose samo "aktivna tkiva" :neznalica: A neka je i 56g, to mu dodje solja jogurta, kriska sira i 200g mesa. A u nas je to "siromasan dan"...

21.12.
    D: nar, nes
    U: 2 mafina
    R: kiseo kupus, cvekla iz tegle
    U: kefir sa zez
    V: sir, ajvar, krastavcici
    FA: histericni spinning 1h

22.12.
    D: banana, mandarina, nes
    U: /
    R: /
    U: kiseo kupus, proja (oko 150g)
    V: krastavcici, masline, cvekla, budjav sirac, 2 case vina

Bila sam prinudjena da razgovaram sa nekim ko nista konkretno nije naucio o svojoj "ekspertskoj" oblasti od vremena DOS-a (ne politicke grupacije) i Novell mreza i ko o mobilnim tehnologijama zna manje od moje pokojne bake. Taj neko bi hteo da se uglavi da definise strategiju u jednoj oblasti koja se danas u velikoj meri zasniva i pouzdava u IT. Doticni sastanak (zbog koga sam propustila 1 uzinu i rucak) mogu da ubrojim u FA jer sam citav tok od zivaca cupkala nogom pod stolom. Zato sam se pocastila mezetlukom za veceru i vincetom (sad pijem tek prvu casu, druga je u planu), zarad mentalnog zdravlja.

Krece sezona novogodisnjih proslava po firmama, institucijama i drugim slicnim establismentima ;) pa ovih dana moz' biti kojesta cakova i hedonistickih izleta.

:mahalo:
    Slika
  • Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 8 godine

Ne trosi ni sva nemasna tezina proteine, npr. kosti. Tacnije trose ih samo misici. Kao neko ko je fizicki aktivan guglao sam o ovome dosta i svugdje sam nalazio brojeve vezane za ukupnu tjelesnu tezinu. Sto po meni ima smisla jer je jako malo ljudi koji znaju svoju tjelesnu kompoziciju, drugim rijecima mozemo ih na prste izbrojati.

Ja uzimam vise od 0.8 gr. po kg tezine, nekada cak i duplo.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Kufi pa ti i treba (posto mi se cini da ides u teretanu bar 3x nedeljno) da unosis oko 1,5g proteina. E sad, jednom davno sam u nekoj teretani pricala sa nekim amaterima takmicarima gde sam dobila info da se unos proteina racuna na lean ne total... Ma ko ce ga znati, ali je poenta u tome da vecina stanovnistva savremenog sveta slabo sta teze od ultra-tankog 10" laptopa dize...

23.12.
    U: 2 mandarine
    R: susi (vecinom sasimi, 3 kom nigirija, 2 rolnice), casa belog vina - fensi ofis parti, primeren postu
    U: viski - drugi ofis parti
    V: moj kiseo kupus

Ako me ovi praznicni ofis partiji ne ugoje, svakako ce me uterati u alkoholizam 8) Prvi parti je bio pun pogodak - super klopa, bolji susi skoro nisam jela (a volEm), savrseno uklopljena u post. Doduse, vecina zvanica je gadljivo zaobilazila sasimi ("Fuj, ziva riba!") na radost nas nekoliko ("Kako mozes?! Bljaaak!"). Bonus za sve antiprotivne su bile "zastavice" na svakom pladnju. Nigiri sa dimljenim lososom je prvi ispario, naravno. Cuh i par komentara da je "promasaj" sto nisu narucili posno nesto iz jedne poznate gradske pekare?!

Losa vest: stigla MS. I boli. I cini me dzangrizavom. PMS me je preskocio, sto je super. Ali se osecam oteceno i blah.

Sutra VK dan... Pizza? Palacinke? Pojma nemam... :mahalo:
    Slika
  • Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 8 godine

U teretani sam 4-5 nedeljno. 3x sedmicno igram kosarku, ako se to racuna u vjezbanje posto to ne radim iz potrebe nego zato sto volim.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Kufi po filozofiji zdravog vezbanja (suprotno od besomucnog vrtenja kardio masina sa iskljucivim ciljem sagorevanja kalorija i uskakanja u manji konfekcijski broj), tvoja nedeljna fizikalija vredi vise od treninga nekoga ko u teretanu ide k'o na robiju. Poznajem dosta sportista (podosta i takmicara, sto bivsih, sto aktivnih) koji cesto pokusavaju da savetuju vezbace koji ocigledno mrze to sto vezbaju da oprobaju nesto drugo u cemu ce uzivati. Od tih sportista retko ko radi nesto sto ne podnosi na treningu. OK, nekad se neka vezba mora odraditi da bi pomogla necem drugom, ali ne znam nikog ozbiljnog kontaktnog sportistu koji ne voli da udara ili atleticara koji ne voli da trci. Ali zato znam gomilu amatera koji trce samo da bi skinuli stomak ili pumpaju gvozdje da bi nabili biceps.

Ima ona izreka "Pretvori svoj hobi u posao i neces raditi ni dana u zivotu!" Isto vazi i za fizicku aktivnost. Neki imaju srecu pa iz prve ubodu nesto sto im se svidja; drugi lutaju i traze dok ne nadju. Treci (nesrecnici) budu ubedjeni da "tako mora" i gule nesto u cemu se osecaju mizerno. Mnoge devojke odlaze na aerobik (i slicne grupne casove) jer su cule da je to dobro za liniju, zdravlje ili sta god, iako bi mozda mnogo vise uzivale u dzogiranju. Kik boks je bio velika pomama zbog podizanja zadnjice, cak i medju devojkama koje mrze da udaraju/sutiraju. U sezoni od marta do juna-jula su sve lokacije za vezbanje pune ljudi koji se spremaju za sezonu kupacih - i samo to.

Da ne sirim dalje: svaka fizicka aktivnost, bez obzira na motiv, (1) trosi kalorije i (2) zahteva prilagodjavanje unosa P/UH/M. Ne zna tvoj biceps da li se kontrahuje da bi se pumpao, da bi dizao gajbice ili prosto zato sto ti u tome uzivas. On samo zna da mu treba UH za energiju i P za obnovu.

A sad malo ja... Dosao je i taj dan: plato :crybaby: Vaga cak kaze i plus, ali obimi stoje (svi sem donjeg stomaka, ali posto je MS u toku to bi me i zapanjilo da nisam otekla), pa nisam previse u panik modu. Tiker ostaje gde jeste, necu da baksuziram.

E, ovo mi je u proslosti bio prvi "okidac" za ulazak u yo-yo. Dodje plato, ja flipnem i oborim unos na neki mizeran nivo, probijem plato, skinem jos koji gram, a onda glad dodje po svoje. Znam za jadac! Idem starim tempom, a ako plato potraje, mozda cu malo prebrkati sta jedem, ali ne i koliko u kalorijskom smislu.

Da vidimo da li sam konacno naucila lekciju...
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Ne nerviram se zbog platoa! Jutros sam stala na vagu i plus je skoro u potpunosti ispario, pa sam jos sigurnija da je dan za merenje samo nezgodno pao u kombinaciji sa MS.

24.12. VK
    D: 2 mandarine, nes
    U: 2 mafina
    R: mladi sir, ajvar, cvekla iz tegle
    V: 3 parceta pizze (prosciutto, tanka korica), 2 case spricera

Danas praktikujem lenju nedelju - razvlacim se po kuci, malo citam, malo pletem... :mahalo:
    Slika
Odgovori 246 postova