Moju sliku mogu slobodno da stave uz definiciju Yo-Yo efekta. Imam 37 i po godina, a za to vreme sam isprobala sve brze i ne tako brze dijete, naucila sve sto se da nauciti o brojanju kalorija, proteinima, UH, mastima itd. Za jedno 100-ak (mozda i vise) uobicajenih namirnica znam kalorijsku vrednost (mozda ne u cifru, ali +/- 5 kcal), a od svog kuhinjskog posudja i jela koje kuvam umem da odokativno u 10-20g ocenim koliko sam sipala, kad sipam kutlacom ili francuskom kasikom.
Zasto Yo-Yo? Zato sto mi se tezina od tinejdzerskih dana do danas vrzma od nekih 47 do 105 ili tu negde. Najveca greska u zivotu mi je sto poverujem u napomenu na kraju neke dijete da "trajno menja metabolizam". I sto kad mi omiljene farmerke stignu do pola butina krenem da secem kalorije na <1000, a onda dodje zuta minuta

U najkracim crtama, znam sta i kako treba, ali nemam pojma kako to da izvedem "na svojoj kozi". Po prirodi sam u fazonu "sve ili nista", tako da guram 1000% ili guram u usta sta stignem. U teoriji znam sta je izbalansirana ishrana, ali mi retko polazi za rukom da je primenjujem. Smislim plan ishrane od nekih 1500 kalorija, ali na pola dana shvatim da mi bas i ne treba toliko. Onda izbacim par stvari, pa bude (jedva prihvatljivih) 1200, a do kraja dana unesem mozda 900, uz izgovor "Ma sutra cu biti gladnija, pa cu da uravnotezim!" Onda sutra ujutru stanem na vagu, pa se odusevim "rezultatom" i onda moje ambiciozno ludilo kaze "E i ovako mi je miran period sto se posla tice, pa mogu tako par dana dok ne zagusti opet, da stvorim rezervu za poslovne ruckove i vecerinke i kojesta!" Zatim sledi 1 od sledecih scenarija:
1. Poslovna klopa ovde (bahanalije)
2. Sluzbeni put i hotelska hrana (ili jos gore: vodanje po kafanama)
3. U 3 ujutru strcim u radnju (prokleti bili, gde mi u zgradi otvorise non-stop!

U poslednjih nekoliko godina mi se kilaza krece od 60 do 80, vecinom nekih 67-8 do 75. Visoka 165.
Sto se aktivnosti tice, to mi ne predstavlja problem. Na sred "javne sobe" (prostor u kome je smestena dnevna, trpezarija i kuhinja) mi stoji spinning bicikl sa zamajcem od 25 kg, koji zajasem kad mi dune, a dune mi bar 2-3 x nedeljno "kad ne pazim" i isto toliko x dnevno "kad pazim". Kad ne istresam frustracije na tanjiru, istresam ih u sali na dzaku - jedno 10-12 rundi. Pored toga, moj stil "doprinosa planeti" je u koriscenju javnog prevoza, a posto mrzim guzve cesto pesacim kad idem po sastancima - ako vreme (hronolosko, a i meteorolosko) dozvoli. Tako umem da prepesacim po 10ak km po gradu za dan, stikle, tasna, laptop i sve ostalo. A umem i da se zabijem po par dana u kucu i da izadjem samo po cigare (jeste, pusac sam

Po struci sam inzenjer, a bavim se intelektualnim uslugama - 70% od kuce, 30% sastancenja, bude dosta i putovanja (prosli pasos sam morala da menjam pre isteka jer je bio popunjen, a vrv cu i ovaj).
E, sad... Moj plan se svodi na brojanje kalorija (1200-1500 dnevno, po potrebi), od svega po malo, cuvenih 5 porcija voca i povrca dnevno, bez dodavanja secera, sto manje industrijske hrane, sto vise domaceg, kuvanog, spremljenog od 0 i svezih salata, mladog sira, piletine... Od pica, 1-2 kafe dnevno (nes + stevia + mleko), 3 zelena caja, voda. Sokovi samo ako bas moram (slave i sl), alkohol ako bas-bas-BAAAS moram (zdravice). I obavezno dorucak, koji cesto umem da preskocim.
Doduse, juce sam vec zabrljala sa unosom od nekih 850 kalorija jer sam "malo prilegla" predvece i probudila se jutros...
Unos vode mi nikad nije bio problem, jos u srednjoj su me zvali Kamila

Ono sto mi treba je dobro

Ako sam udavila - izvinjavam se!