Odgovori 885 postova
Lunin dnevnik "Ješću sutra"
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Lunin dnevnik "Ješću sutra"

od Luna85 » pre 9 godine

TZLJ hvala za recept, pravila sam ih ranije baš dosta ali naravno ne u ovoj dijeta varijanti :)

Od pancerota kod mene haos, definitivno za mene nije VK dan i neću više to praktikovati. Međutim u isto vreme mi je krenuo ciklus pa povezujem sve zajedno i sto puta sam rekla da ne vredi, tada bi vola pojela, gubim kontrolu i brljam i kasnije :) Uglavnom jelovnici loši, vaga u plusu zbog svega.
    Ovaj jučerašnji dan sam posle večere (salate ) završila sa napolitankama i 5,6 mini pica.

Pošto imam samo vreme od 6h ujutru do 12h da obavim sav posao kućni, spremim doručak i ručak za klince, obavim svoj posao za koji sam plaćena prosto ne postoji način da stignem i da se petljam sa hranom pre podne, sutra je vikend pa se nadam da će biti bolje a i smanjio mi se apetit skroz tako da je to ok.

Dan 11
    D - jaje, krastavci
    R - makarone sa prelivom od paradajza i mlevenog mesa
    V - proba sa podlogom od tikvinog brašna + pečurke, kačkavalj, paradajz, krastavac

Pošto je i teta u zdravoj hrani rekla da ne može da se pravi hleb od tikvinog brašna ja sam nešto na svoju ruku isprobala. Pomešala sam jaje (manje) sa par kašika tikvinog brašna da se dobija gusta smesa i dodala samleven susam i malo soli. U to sam dodala kačkavalj koji sam u blenderu usitnila i napravila jednu grudvu. Razvukla sam testo i stavila u rernu da se zapeče. Od gore sam stavila pečurke i kačkavalj i vratila da se dopeče. Ukus neobičan ali zanimljiv sviđa mi se, količina prevelika nisam uspela ni pola da pojedem, kora se lepo ispekla, lepo se seče samo sam presolila. Ako je verovati internetu onda ova večera nema značajnih UH ali je prepuna proteina.

Slika
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Ja sam ga danas ugledala u supermarketu (brašno od tikve) - 306 dinara pola kg, pa to mu dođe preko 600 dinara kg, tj. skuplje od mesa :shock:, pa nekako računam ... radije ću onda jesti dobar sir nego to brašno (i naravno, nakupovah svakakvog sira :D ...)
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Ja sam platila 215 din pola kg, ali s obzirom da se stavlja po par kašika ono se ne može potrošiti tako brzo. Kutija cigara ;)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Obaveze-obaveze. I uz obaveze imaš ova fina jela - sram me bilo.
    Zadovoljila si psihu i stomak, i poslije svake takve oluje prođe gladnost.
    Simnjam da ću ikada imati posla sa tikvinim brašnom, ali sad bar znam da postoji. :D :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Da, u stvari, meni uopšte nije žao da kupim skupo ulje jer mi sa mojoj potrošnjom neverovatno dugo traje i zapravo košta mnogo manje nego što su koštale enormne količine običnog ulja koje sam trošila ... kad tako postaviš stvari sa brašnom, ima logike, tretiraš ga kao zdrav dodatak za ukus.
    U svakom slučaju, kupih ja integralno belo kukuruzno brašno - već dugo mi se jede ona obična tvrda proja (nisam je nikad pravila od integralnog, ali pretpostavljam da će biti još ukusnija).

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Što se tiče skupog ulja i skupog brašna, tu sam prava stipsa. Uglavnom kupim raženo njega najviše koristim, na početku tj pre 20 dana kupila sam i ovseno, proseno i ječmeno - još uvek traju jer mi se ne svidja kako se ponašaju u testima, ok su za kačamak. U hleb ako ih dodam stavim zaista malo jer se od nekih hleb mrvi. Raženo mi je skroz ok. Imam domaću svinjsku mast i rafinisano suncokretobvo ulje pa to i koristim. Mnogo mi je da dam 900 din za 350ml kokosovog ulja -iako znam da je zdravo i da ce da traje!
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Sax
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

od Sax » pre 9 godine

Natrčala sam na akciji na kokosovo ulje (teglica je bila oko 300 dinara) i moram priznati da sam se ozbiljno dvoumila da li da ga kupim, na kraju sam prelomila i uzela da probam. Stoji već neko vreme, najviše je otišlo na kolačiće koje sam pravila na početku bez šećera i brašna, za kuvanje mi se ne sviđa, ima specifičan miris. Jedino za šta mi savršeno odgovara su palačinke, divno mirišu i budu sočne.
    A za brašno od tikve nisam ni čula do sad, eto uči čovek dok je živ :) Kupila sam i ovseno brašno, ovas baš volim, ali ga nisam još isprobala, ako imate neki zanimljiv recept javite :07:
    • start........ 79,9kg, 14.08.2020.
      trenutno.. 78,4kg
      cilj 68,5kg pa 65kg
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Ovseno nemoj da koristiš samostalno! S obzirom da sam nova u mešanju dosta toga sma isprobala da vidim meru i kako se koje brašno ponaša, ječmeno i ovseno mrve hleb. Ako treba 200 gr brašna. Koristim Raženo 150gr i ostalo neko drugo od ta dva ili ih izmešam. Ni kod uštipaka se nisu bolje pokazali, ali su u kaši super :D ...to je neko moje iskustvo, opet, ja ne koristim kvasac, možda je sa njim bolje.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Dok sam pekla hleb, pekla sam sa kvascem i najviše stavim ražano ili integralno i onda u manjim količinama dodam ova ostala brašna, ječmeno, ovseno, heljdino.. i meni se dopada tako i naravno brdo semenki.
    Ja sam našla kokosovo ulje na popustu nekom ali ga retko koristim, više stoji. Sestra ga koristi često kada pravi nutri napitke.
    Juče dan katastrofa, nisam spavala prethodnu celu noć tako da ni ne znam šta je bio doručak a šta ručak. Uglavnom bilo je i sladoleda od banane tokom celog dana koji mi je menjao ručak a za večeru riba i salata ali sam spojila 50 sati nespavanja pa više i ne znam šta je bilo koji dan pa ništa neću ni pisati. Vaga je u plusu naravno i očekivano ali bar nije više od početne :)

Dan 13
    D - lepinjice od ražanog i speltinog brašna, humus, paradajz, krastavci
    R - kupus sa malo mesa, krastavci, pola lepinje
    U - malo eurokrema, banana
    V -kupus sa mesom

Mislim da sam se dovoljno izletirala sa hranom, sada vraćanje u normalu. TZLJ videh u tvom dnevniku neki kupus sa mlevenim mesom i toliko mi se sada to jede iako! kupus ne volim previše ali sam mu zamislila ukus pa ću nešto slično da zbućkam danas za ručak :D Deca sa mm otišli kako bih mogla da radim ceo dan tako da ne moram mnogo da brinem za klopu.

Što se tiče tikvinog brašna meni se dopada :) što se tiče "skupog" brašna mogu samo reći da koštaju oko 100-tinak dinara i da traju i po mesec dana, tako da meni to ne deluje skupo. Inače sve poredim sa cigaretama tako da je to pola kutije cigara i msm da nije skupo. E sada ja koristim hleb samo za doručak, možda ko ga jede češće bude veća investicija ali opet mu to dođe ko jedan sladoled ili čokolada kada se ne prati šta se jede a opet se to sve pojede u jednom zalogaju a ovo traje.
    Poslednja izmena od Luna85 u 30 May 2016, 07:27, izmenjeno 1 put ukupno.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Kad preračunamo koliko smo davali za razne grickalice, čokoladice, keksiće ... ništa nije skupo!

• Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Meni je puno da za heljdino brašno dam 200+ dinara. Nije mi nekog posebnog šmeka, a ima mnogo brašna s kojim se uspešno mesi bez kvasca a i jeftinije je :).
    Kupus je bio fenomenalan :)
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Juče sam stavila mlade orahe da se kuvaju na Suncu pa me zanima ima li od vas neko dobar recept pošto se svaki potpuno razlikuje od količine pa sve do načina pripreme. Probala sam tu i tamo dobre a i loše orahovače pa rešila da probam kada već imam orahe svuda oko mene, a i odlična je za štitnu, puna je joda a i dobro dođe kad nestane pivo u kući 8)
    Uglavnom moja dilema je vezana za to koliko čega ide i koliko stoji na suncu. Ja sam isekla oko 40 oraha (neki manji neki veći) stavila kg šećera i litar rakije i ostavila na Suncu, koliko sam shvatila to treba stajati tako 40 dana. Ima li iskusnih na ovu temu? :)

Samo da pohvalim recept za brze 5 minuta lepinjice, stvarno su brze a tekstura im je takva da se lako mogu seći, mazati i koristiti kao svako drugo pecivo. Narcisa ako čitaš ovo probaj svakako, znam da se već godinu dana spremaš da ih napraviš :D
    2,5 čaše brašna (pola ražano, pola speltino), malo soli, šolja kiselog mleka ili šolja kisele vode, jaje i kašičica sode bikarbone. Odstoji 10 min i kašikom se vadi na pleh i peče u zagrejanoj rerni. Ja sam stavila pola kiselog mleka, pola obične vode. Štedela sam prilikom stavljanja soli a nisam trebala, sledeći put ću staviti više a manje sode bikarbone, ja ne volim teksturu koju daje soda, lepše mi je bez nje pa makar se i ne podiglo.

TZLJ ja onda ne znam odakle ovi nabavljaju sve to, heljdino je ravno 100 dinara.
  • Eleonor
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Eleonor » pre 9 godine

Moja svekrva pravi orahovacu, pa mogu da pitam ako neko umesniji ne javi do tad :) Ali znam da je cuva u oknu prozora na suncu, tako da si to pogodila. Probacu i ja te lepinje. Mada do sad nikad nisam stavljala jaje i mleko u hleb (zbog un pravila) pa ne znam kako da ih racunam...
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Ne mora jaje u lepinjice, čak nisam ni morala da ga stavim ali mi je ostalo pa sam ga ubacila.

Važi, pitaj ako ti nije problem. U suštini imala bih koga da pitam ali bi to rezultiralo počinjanjem neke druge priče nevezano za orahovaču pa izbegavam da započinjem bilo šta :D vidiš ovo za prozor mi nije palo na pamet, stavila sam na terasu pa razmišljam da mi neka mačka ne sruši :roll:
  • Eleonor
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od Eleonor » pre 9 godine

Pisem ti veceras, posto je sad u basti :) Ako imas dupli a juzni, odlicno. Tu cuva i kantarionovo ulje. Ma sve sto se mucka a zahteva takvu fermentaciju ili sta vec. :mahalo:
Odgovori 885 postova