Odgovori 885 postova
Lunin dnevnik "Ješću sutra"
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Lunin dnevnik "Ješću sutra"

od narcisa » pre 9 godine

Narukvica broji ručne korake :D .
    Nemam pojma koliko sam prešla u kilometrima, ali sam krepala. Doslovno cijeli dan uz brdo, niz brdo, od prodavnice do prodavnice, doslovno nisam sjela pet minuta... Dođe mi sad da pazarim jednu tu narukvicu što je stalno uz mene...
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

od Luna85 » pre 9 godine

Hvala od srca :) ali mislim da je to zbog ovog foruma ipak iako ja sve to negde držim u glavi godinama nikada ovako nisam rešila. Neverovatna podrška su ljudi sa foruma a pogotovo saveti, kao jedna enciklopedija ishrane i načina života na jednom mestu. Jer svaka od nas nešto zna ili ima iskustvo sa nečim, pa se sve samo nadopunjuje. I ja čekam merenje iako ne znam da li sam imala 72 ili 74 kg jer sam bila čas jedno čas drugo ali sam preterala krajem decembra pa mislim da je ipak ova gornja cifra. Obim je spao sa 1 cm sa butina i oko 2,3 sa kukova od prvog merenja ali meni to nije validno, nikad ne znam kako namestim taj metar malo sam smotana :D
    nacisa ne znam uzela sam najjeftiniju varijantu koju su napljuvali kako prestaje da radi posle par dana, kod mene savršeno šljaka evo mesec dana, povezana je sa mobilnim pa on sve pamti unazad. Opet mislim da su ti koraci individiualna stvar nigde nisam našla kako drugi podešavaju golove :) broji i kalorije recimo ali nešto malo haha, recimo na 10 000 trenutih i 5 km je 300 kalorija potrosenih.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Podrška na forumu i ova vesela atmosfera je ono što nas sve drži, a i to što usput svašta pametno saznamo ....

Inače, potrošiti 300 kcal fizičkom aktivnošću uopše nije malo (ma koliko bilo lako uneti ih :( ).
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Pa nije ali koliko sam ja istraživala sve to i beležila to ide ovako, možda nekome i zatreba :)

Telo samo po sebi troši kalorije pa tako uglavnom oko 1 kaloriju u minuti, ako trčimo onda se ta kalorija pojačava za recimo 5 - 8 puta pa trošimo 5 ili 8 kalorija u minuti, čak i dok spavamo trošimo kalorije.
    *Hodanje troši oko 2,3 kalorije u minuti
    *čišćenje kuće oko 4 kal/min
    *pa čak i sedenje tj kancelarijski posao troši oko 2 kal/min
    *spavanje oko 25 kalorija za pola sata pa ako spavamo 7 sati to je 350 kalorija samo dok spavamo.

To bi značilo da telo čak i u potpunom mirovanju - 1h = 60 min * 24 = 1440 min = telo potroši oko 1400 kalorija.
    Ovo praktično znači da vi koje ste na brojanju kalorija do 1300 i ako ne radite ništa pa samo presedite 24h potrošićete te kalorije a svaka dodatna aktivnost pojačava. Pa ako dodamo recimo čišćenje kuće koje ubrzava kaloriju za 4, pa hodanje za 2, pa kuvanje za oko 3 mi sagorimo još 500 kalorija otprilike.
    Recimo 30 min čišćenja = 120 kalorija; 1h hodanja = 120 kalorija; 30 min kuvanje plus pranje sudova = oko 200 kalorija. Dakle samo uz one najobičnije aktivnosti ode 2000 kalorija. A gde je kada se još aktiviramo?
    To praktično znači da su oni koji unose 1300 kalorija u prednosti za oko 500 kalorija minimum dnevno.
    Pa pošto je potrebno da se sagori 7700 kalorija za 1 kg masti, onda se to dogodi za 7 - 10 dana u najgorem slučaju (primer sa kalorijama do 1300) . Ako se samo malo nešto pokrene, uradi par čučnjeva ili ide uz stepenice, zateže zadnjica dok se peru sudovi ili se dižete na prstima dok se peru sudovi ovo se sve povećava.

*ovo je statistika za težinu od 70 kg, svaka veća težina troši i više kalorija.

Dodatno hrana povećava potrošnju pa tako i pola grejpa crvenog uz obrok ili posle obroka ubrzava varenje i doprinosi da se kalorije više sagorevaju pritom i skuplja masti iz hrane. Međutim po svim pravilima ovde voće ne ide uz obrok i to poštujem. Onda začini isto ubrzavaju metabolizam i podstiču kalorije. Senf vezuje masti takođe, jabuka isto, ananas...

Eto pa sledeći put dok sedite mrdajte nogama, dok kucate na forumu držite zategnut stomak i stežite i opuštajte mišiće i stomaka i zadnjice jer 1 po 1 i eto skupi se 600 kalorija na onih redovnih 1440 što MORA svako telo da potroši samo po sebi. Kada se smanje kalorije unete hranom to je i mršavljenje. Nisam otkrila toplu vodu ali možda ovo neko ne zna :)

Moja narukvica meri kalorije od kada ustanem pa dok ne legnem ali recimo 12 sati za 400 kalorija, ali ona ne računa one u mirovanju već sve one preko tog standarda. Dakle ako potrošim svakako 1440 recimo onda plus ovo to je oko 2100 - 2200 kalorija dnevno. Jedva čekam da krenem da trčim ovo mi je već neizdrž :)
    Poslednja izmena od Luna85 u 17 Jan 2016, 23:21, izmenjeno 1 put ukupno.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Zanimljiva statistika. Meni bic u teretani za 15 minuta nabirika oko 70 kcal skinutih. One vježbe po drugim spravama nikako ne znam kako da brojim.
    Nešto u mom kalkulatoru u glavi nije kako treba. Ja sam na oko 1500 kcal dnevno. Vježbam bar tri puta sedmično, nek bude po 500 kcal za trening. To je minimum od 1500 sninutih kcal masti. Svaki dan imam bar neku aktivnost pored disanja, a kile ne idu po tom tabelarnom tempu :neznalica: . Kako god da je, važno je da ja nešto radim po tom pitanju, a fino je znati ove podatke koje si iznjela.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

To su neke uopštene stvari za recimo kilažu od 70 kg, ko ima više i potrošnja kalorija po aktivnosti je veća. E sada sve zavisi i od godina i samog tela, ne znam koliko se dugo baviš time tj od kada ideš u teretanu? Pretpostavljam da bi trebao 1 kg za 14 dana da spadne onako minimum, grubo. Nisam stručna ali po onome što čitam i što sam primećivala kod sebe.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Tako nekako i skidam. Ja imam 100 kg i za lak gubitak kila bi trebala da budem na 1500kcal (tu i jesam), bez teretane. To bi značilo pola kg sedmično samo preko ishrane.... ispadne da je teretana nepotrebna :neznalica: (a ja jadna skoro dva sata potrošim na tu aktivnost...c.c.c. ali bar zateže i učvršćuje :wink: ).
    Ne uklapam se u kalupe, pa to ti je.
    Ako imaš još ovakvih pametnih podataka plasiraj nam povremeno. :mahalo:
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Ali teretana dodatno pojačava potrošnju kalorija i čak metabolizam i sutradan sagoreva više kalorija, ne može biti džabe, teretana je odlična stvar. Ja stalno mešam tebe i leonidu, nekako imate isti broj slova :D. Pročitala sam sve dnevnike i koliko se sećam ti si baš skinula dosta. A koliko dugo si u teretani?
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

Veoma, veoma interesantni podaci, hvala na tome :)
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Molim :)

Ja sam sve ovo istražila, izračunala, kupila narukvicu zbog trčanja i onda je došla zima :crybaby: Ali jako je važno i šta se jede posle treninga, možda je i to problem narcisa? Jer u roku od sat vremena mora se uneti neki jači i bolji protein kako bi mišići uopšte i radili svoj posao i kako bi se nahranili jer koliko je u ishrani važno da se nešto ne preskače i da je zabranjeno kršiti, kao što je doručak, tako je i ovde zabranjeno ne uzeti protein posle. E sada to je dodatno potrebno posle jačih vežbi. KAda bi mogla teretanu pre ručka i nakon toga neko meso jer je za njegovo varenje pojačana potrošnja kalorija tela. Jer kada se vežba i mišići rade oni za oporavak upijaju proteine i UH i ako se ne jede uspava se sam mišić a on topi salo. Tako da džaba i trening ako se ne unese protein. Pre treninga se jedu UH koji se sprije vare (ovsene pahuljice recimo) kako bi dale energiju tokom treninga, a posle treninga je to protein. Ne znam kako se ovo može uvesti u svakodnevicu ako se moraju praviti velike razlike u vremenu što bi značilo i dodatnu užinu i dodatne kalorije, ali veovatno da postoji način i da nije potrebna toliko rigorozna ishrana ako se trenira više.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Hahhahahhaha isti broj slova.
    Leonida je tek krenula (ganjala je kućnu spravu, a sad ide da vježba u javnosti i da postane prava mačka 8) ), a ja sam od polovine oktobra u znojenju. Znam za proteine poslije treninga i redovno ih uzimam. Najčešće nisu iz mesa, ali ih ima dovoljno (nisam ljubitelj mesa, pa se više družim sa sirevima i jajima). Uh-ovi mi se ne uklapaju u režim, pa ništa od tih pahuljica. Od početka godine praktikujem voćnu užinu na 45 minuta prije teretane, da bar neki vid dodatne energije unesem.
    Vježbam ja, i vježbaću, a podaci su mi zanimljivi pošto se ne uklapam u njih, ali vjerujem da su tačni. :mahalo:
    P.S. lakše će ti biti da nas popamtiš po tikeru i avataru, nego po imenima, pogotovo kako je postalo živahno na forumu od nove godine.
    Edit: a doći će proljeće i suv teren, ne brini, uvijek dođe :wink:
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

E pa onda ću tako sa avatarom mada evo navikavam se :)
    Sada je i meni to zanimljivo ali bitno je da svakako kg idu dole. Imam traku u teretani ali ne mogu da se organizujem zbog dece i posla da odem pre podne, a uveče je zauzeta. Prošlog aprila sam skoro svaki dan bila u teretani, zategla se strava, skinula oko 5kg a nisam pratila nikakav način ishrane čak mislim da sam i jela na 2,3 sata i eto dalo je rezultata tako da i ovo tvoje mora da da. Jedino što možda bude više potrošnje kako budeš povećavala intenzitet treninga. JA volim onaj HIT program pa na traci obično trčim 2 min sporije (8kmh), 1m šprint (11kmh) pa onda nakon 5,6 min 1 min hodanja. Rame sam povredila od sprame prošlog proleća i dalje me boli tj ne mogu da pomerim dovoljno ruku unazad nekad je to više nekad manje, recimo sklek nema sile da uradim zbog ramena tačno sam taj deo povredila koji je potreban da uđem u sklek.

Sinoć sam brljala u 2h jutru bila sam jako jako gladna i uzela parče mesa onako samo. Pročitala sam negde da u to vreme nije brlj ako se uzme malo proteina , da ne remeti insulin ali nije da sam baš srećna zbog toga.

Izbegavati jedenje 4 sata pre spavanja. Ukoliko uhvati neizdrž, jesti nešto masno (bademi, crna čokolada, čvarci) ili sok od paradajza sa belim lukom. Generalno pravilo je da do 5g CHO i 10g proteina ne podiže značajno insulin i da masnoće nemaju nikakav uticaj na njega. Jedenjem pred spavanje se bazično sprečava gubljenje težine u toku noći i remeti prirodan ciklus tela.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Račun je teorijski u redu.
    U praksi, masa drugih faktora utiče na proces mršavljenja (kao moj očajno usporen metabolizam npr, te dužina držanja dijete gde se organizam privikava na režim i ne reaguje više onako uspešno kao na početku - to su svi koji su bili na UN recimo iskusili - najbolje rezultate su imali tokom prvog kruga).
    Sve u svemu, kako sam bliže ciljnoj kilaži, proces je sve sporiji. Mogu da dubim na glavi, ali verovatno više od 1,5 kg mesečno neću gubiti ... prosto se organizam navikao na niži kalorijski unos.
    Za proteine koji su neophodni posle treninga za izgradnju mišića znam, te i unesem nešto proteina uveče po povratku sa vežbi ... samo što je veliko pitanje da li se proces kod mene zove izgradnja ili buđenje davno nekorišćenih mišića ...
    Poslednja izmena od leonida u 18 Jan 2016, 11:16, izmenjeno 1 put ukupno.

• Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Luna, dobro došla! :)

Luna85 napisao:Ali teretana dodatno pojačava potrošnju kalorija i čak metabolizam i sutradan sagoreva više kalorija, ne može biti džabe...

Narcisa, ovo je tačno. Vrlo jednostavno... ne pojačava teretana kao teretana potrošnju kalorija (i u mirovanju) nego samo prisustvo mišićne mase u tvom telu troši kalorije... Kada imamo mišićnu masu, postižemo potrošnju kalorija i u mirovanju (veću nego neko ko nema mišićnu masu) i, naravno, jedemo proteine redovno. 8)
    A što se tiče proteina posle teretane... sećaš li sa da sam ti na onom planu ishrane i pisala da bih preferirala da ti meso bude večera a sir ručak, a ne obrnuto...

Luna, izvini :) ... nadovezah se na vašu priču...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Debeliccka, mada bi meso bilo pravilnije i posle vežbanja korisnije uveče, nekako je nezgodno ... ručak sa ukućanima po pravilu podrazumeva meso ... u periodima kad se ručak nosi na posao, kad duže ostajemo na poslu, sir za ručak je mnogo primenljiviji ... prilagođavamo se kako najbolje znamo i umemo u skladu sa datim okolnostima.

Luna85, izvini što piskaramo po tvom dnevniku, ali ... razmatranje nekih tema po tuđim dnevnicima izgleda da nam je postalo navika, kad je već tema započeta, da se ne raspisujemo po svom dnevniku o istoj temi ...

Odgovori 885 postova