Odgovori 246 postova
Da ne budem vise Yo-Yo
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine
    Re: Da ne budem vise Yo-Yo

od 314pezos » pre 8 godine

Danaske kako ti reče zvaničan dan za merenje pa da proslavimo :D
    Slika
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

od Yo-Yo » pre 8 godine

Leonida, hvala za cestitke, a forum ce vec zivnuti kad prodju slavlja :009: Brojanje jeste super ideja za mene jer zaista umem da podbacim s kalorijama ozbiljno.

Gigo, jeste i kad dovrsim ovaj post menjam i tiker jer...

Na danasnjem zvanicnom merenju vaga kaze 74,2 :013: Uz to su i obimi lepo spali, pa nije "lazni gubitak".

02.12. oko 1300 kalorija
    D: mandarina, nes
    U: mafin
    R: corba, poveca paradajz salata sa mladim sirom
    V: sir (mladi i stari), ajvar, malo pecenice, 1 dvopek i 3 rakije (sve kod komsinice, pa zato odokativna brojka)
    A: djuskanje sa komsilukom, pidzama-parti fazon

Sinoc sam planirala da se bacim na ozbiljno kuvanje, ali posto se komsijski poziv po definiciji ne odbija, ostavljam za veceras. Danas mi pada i VK dan, pa sam lagano doruckovala i rucala (sto zbog pripreme za VK, sto zbog one 3 rakije - nisam neki kapacitet), a sad cekam da mi stigne pizza :08:
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Bravo za minus!

Teško je odoka proceniti kalorijske vrednosti kad ne pišeš količine, nadam se da ne gladuješ i da je ta čorba zaista puna svega i svačega (čorba može biti obrok sama po sebi kad natrpaš gomilu povrća i malo mesa, začiniš sa malo pavlake npr.).

Ti u principu znaš sva pravila zdrave ishrane, ali da bi ti se kile ne bi vraćale trebalo bi da pronađeš način spremanja zdravih namirnica tako da ti budu ukusnije od onih nezdravih. Ja zaista više ne poželim da pojedem pecivo iz pekare, testa, špagete, burek (pojela sam ga jednom u ovom haosu kad je zaista bio jedini pri ruci i bio mi je previše masan i nekako težak za varenje, a uzela sam sa sirom baš zato jer bi trebalo da bude najlakši za varenje ...). Da se razumemo, pojedem ja tu i tamo za doručak parče-dva domaće gibanice, ali ja je čitavog života pravim bez dodatne masnoće ... dovoljna mi je ta masnoća koju sir ima sam po sebi. Pojedem ponekad i slatke/slane palačinke za doručak (zapravo sve te domaće slane/slatke gurmanluke pojedem za doručak, a ne za večeru kao ranije i organizam ima vremena da svari te ugljene hidrate do uveče).

Pokušavam da kažem da kad promeniš navike u ishrani, organizam ti više ne traži nezdravu hranu, ne prija ti, pa onda ... nema ni šanse da povratiš izgubljene kilograme. Uživaš i dalje u hrani, ali u nekim drugim, novim, boljim ukusima koje dosada nisi poznavao.
    Koristi začine u pripremi jela, eksperimentiši sa začinima koje dosada nisi koristila. Koristi masnoću u pripremi, ali u malim količinama (tipa jedna kašičica putera/zdravog ulja/masti/pržene slanine po obroku, koliko da jela imaju ukus). Bilo bi lepo da zaista probaš da promeniš ukus i da se više ne vrtiš u začaranog krugu (meni je to uspelo, posle puuuno godina totalno nepravilne ishrane, pa duboko verujem da svako može da pronađe jela pripremljena na zdrav način u kojima će zaista uživati). Ako držiš dijetu u klasičnom smislu, prosto kažnjavajući sebe jelima koja su bljutava ... čim dostigneš cilj opet ćeš vratiti kilograme (to se meni dešavalo godinama ... svake godine od januara do leta na dijeti, pa čim krene jesen opet vraćam kilograme nazad, i to sa kamatom). Zato i pokušavam da ti objasnim kako je meni uspelo da se izvučem ... jedem ukusna jela i uživam u njima (ja sam veliki gurman), a ona su uz to zdrava i kilogrami se ne vraćaju.

Ne kažem da ti i sad ne spremaš ukusna jela, ovo u stvari nije savet lično tebi, već svakom ko je prolazio dijete kojima izgubi puno kilograma, pa ih onda vrati nazad (i po pravilu doda još koji). Većina nas smo ovde jer volimo da jedemo. Kad pronađeš način da uživaš u zdravim namirnicama, beskonačni krug mršavljenja i ponovnog gojenja je završen.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od 314pezos » pre 8 godine

Iskrene čestitike Yo :headbang:
    Slika
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Leonida, Gigo - hvala od <3

Moj kilogramski istorijat je bas kako je Leonida opisala, s tim sto nisam imala pravilo da na dijetu krecem u prolece, vec kad zapnu "debele" farmerke ili neki drugi komad odece. Brojanje kalorija i prisustvo na forumu su mi od pomoci ne toliko da ne preteram, nego da ne podbacim (sto mi se redovno desava). Te moje dijete su isle do ekstrema da kad mi je posao "u leru" (tj. kad vecinom radim od kuce i ne vise od 8-9h dnevno) zivim na 3-4 cedjena soka i mozda 1 solji kefira dnevno. A onda dodje turbo-period gde sam od 8-9 ujutru do 4-5 popodne na sastancima, cesto i bez pristojne pauze za rucak, a da od 6-7 do iza ponoci sedim za racunarom i rezultate sastanka unosim u izvestaj i spremam materijal za sledecu turu sastanaka. Ustanem u 7, pojedem 2 banane, ponesem nekoliko bonzita ili tako nekih gluposti da se potkrpim, a oko 10 uvece "udahnem" nesto totalno mozga bez iz brze hrane (pohovani kackavalj, palacinka od 3 kvadrata...)

Svesna sam da se moj "sve ili nista" stav granici sa poremecajem u ishrani, pa sam zato resila da poradim na tome ovako "polu-javno".

Umem da kuvam, a recept za ovonedeljnu corbicu glasi ovako:
    - parce bundeve (1kg)
    - 1 batat (400g)
    - 1 veza za supu + jos 4 sargarepe
    - 1/2 celera
    - 1 praziluk
    - glavica crnog luka
    - 2 cena belog luka
    - 2cm kubna djumbira
    - voda u kojoj sam obarila belo pilece
    - 2 kasike masti
    - biber mix, mrva cimeta, mirodjija, ruzmarin, so

Na masti proprzim luk(ove), dodam ostalo, malkice prodinstam, zalijem vodom od pileta i kad omeksa izblendiram stapnim mikserom, pa dodam jos vode. To dodje na nekih 12 povecih porcija, 1 porcija "klot" corbe je 120 kalorija. U to dodam najcesce kasiku-dve pavlake, a kad me ne mrzi ubacim i celo jaje da se posira u corbi dok se greje.

Imam ja u svojoj svesci taman sve odmereno i upisano, ali ovde pisem skracenu verziju. Moja standardna porcija te corbe je 400ml, tacno 4 kutlace koje koristim. Moj mafin je prilicno niskokalorican jer koristim steviju (50 kalorija po komadu), a za sireve umem da ocenim gramazu do u 10-20g. Jelovnik od petka je bio "odokativa" zbog klope kod komsinice.

A sad:
    03.12. VK
    D: ovsene u jogurtu (30g pahuljica u 1 solji jogurta 1,5%), nes (stevia i 100ml mleka 1,5%)
    R: mladi sir (kriska 190g), ajvar (90g), kiseo kupus salata
    V: pizza (tanka kora, pelat, prsuta, mocarela, ceri paradajz, rukola, susam)
    A: spinning rutina, istezanje

Corba je po gornjem receptu skuvana, pilece belo isto tako i nacepkano za moju verziju cezar salate, a posto mi je ostalo jos podosta bundeve, veceras eksperimentisem sa bundevinim mafinima.

:009:
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Prvo jelovnik od juce:

04.12. 1320 kalorija +
    U: mandarina (da li sam pomenula da obozavam mandarine?)
    R: corba sa jednim neuspesno posiranim jajima komada 2 (raspala se, pa nije bilo fancy, al je bilo ukusno), kiseo kupus
    V: Mladi sir oko 200g, malo sjenickog sira, ajvar, krastavcici, kiseo kupus
    A: kombinacija dzogiranja i sprintova

A onda kad sam vecerala krece da me steze grlo i ja si lepo napravih "sirup" (med, limun, ukuvan macerat nane, kore limuna, djumbira i malo tucane paprike), pa otud taj +.

Danas lezim, kasljem, kijam, pijem cajeve, jedem mandarine i limun u kriskama, supice... Imam taze snajku u familiji, stetoskop joj se pozlatio, koja mi je dosla posle posla da me "pogleda" i svratila do apoteke i prodavnice da mi pokupi sve sto treba. Dobila sam instrukcije, zabranu treninga i teglu meda od njenog dede koji ima pcele, uz obavezu da u svaki caj ubacim dobru kasicicu. (Inace nemam obicaj da sladim cajeve, sem mozda kamilice pred spavanje koju pijem sa mlekom i povremeno malo meda.) Temperaturu nemam, ali imam obavezu da je pratim i izvestavam snajku. Barem kasljem radim i trbusnjake ;)

U cetvrtak imam zakazan bitan sastanak, pa sam veoma motivisana da slusam snajku. "Dozvolila" mi je da idem na taj sastanak (nece biti naporan, mozda sat-dva), ali iskljucivo kolima.

I tako sam ja dobar deo danasnjeg dana prelezala, gledala filmove, dremala... Totalno neuobicajen dan za mene!

Sa snajkom sam popricala i o rezimu ishrane, a kad je videla onih nekoliko dana sa <1000 kalorija u svesci, mislim da je bila na ivici da mi gurne kasiku masti u usta :cry: Po njoj sam takvim unosom ovo sama sebi napravila, ali sam dobila pohvalu za znanje o ishrani i komentar "A kad vec sve lepo znas, sto ne radis tako?!" Lepo mi rece...
    Slika
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 8 godine

Cestitam na minusu!
    Jako je lijepo citati te.
    Djumbir+med+luk+limun=imunitet.
    :mahalo:
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

od VecaPereca » pre 8 godine

Zelim ti brz oporavak.
    Jel ti nije tesko da napises recept za te tvoje mafine? Ako se ne spremaju tesko, bili bi dobri za moju UH veceru.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Narcisa, hvala :009: Nekako mi lukac ne ide u ovaj moj "sirup", ali zato dodam tucani beli luk po 1 cen u solju jogurta sa ovsenim i semenkama.

Veco, hvala! Recept za mafine:
    - 1,5 solja ovsenih mekinja
    - 1/2 solje brasna (moze belo)
    - 2 belanceta
    - 20 tableta stevije rastvorenih u malo tople vode (ili ekvivalent u prahu/tecnosti ili 5 kasika secera)
    - 2 srednje jabuke, narendane
    - 100g suvog grozdja, namocenog u malo tople vode (moze i sa stevijom)
    - 1,75 solja jogurta
    - vanila, cimet, muskatni orah
    - 1 kasicica praska za pecivo
    - na vrh noza sode bikarbone

1. Umesaj mekinje i jogurt da nabubre. Potopi grozdje i steviju. Narendaj jabuke na krupno.
    2. U brasno dodaj nabubrele mekinje, zacine, prasak za pecivo i sodu bikarbonu, steviju (ili sta vec koristis), belanca, umesaj samo dok se izjednaci, pa ubaci i lagano umesaj jabuku i suvo grozdje. Ne valja previse mesati da ne bi bili zilavi.
    3. Sipaj u pleh za mafine i peci na 180C oko 20 min (proveri cackalicom da li su peceni).
    4. Sacekaj da se ohlade i cuvaj u zatvorenoj posudi u frizideru.

1 midi mafin (precnika 6cm) ima oko 50 kalorija ako se koristi stevija.

E sad, mala licna napomena: posto si ti na UN-ki, mozes sebi slobodno da na UH dan dopustis neki "pravi, ne-dijetalni" kolac koji volis. Koliko ja shvatam, poenta te UH vecere je da nauci "dijetalca" da moze povremeno uzeti neki lep kolac i da se od jedne pristojne porcije nece ugojiti, ali i da napravi tzv. cik-cak efekat jer su ostali dani u ciklusu prilicno niskokaloricni.

Sad malo o meni :D

05.12. bolesni ne broje :-P
    D: banana, 2 mandarine
    U: mandarina
    R1,2: 2 velike porcije moje corbe, kiseo kupus salata, par zalogaja fete
    U: kriske limuna klot (dopingujem se)
    V1,2,3: 3 tanjira standardna supice iz kesice, prepeceni lebac natrljan belim lukom
    C: galoni caja sa medom i limunom
    HA: solja kuvanog vina sa karanfilicem i biberom

Inace sam retko bolesna-bolesna, najcesce to bude prehladica koju rese cajevi, vitamin C i utopljavanje i povremeni "stomacni virus na 24h", ali ovakva nisam bila od srednje skole! Nos mi je crven i otecen, disem na skrge, osecam pucketanje u sinusima. Ovo poslednje je dobar znak (kao klinka sam imala problema sa sinusima, a takve senzacije se ne zaboravljaju), jer sta god da je unutra polako otpusta. Krajem prosle nedelje sam imala neku blagu prehladicu na pola dana, a vec sutradan sam otisla u shopping peske, sa kapom koja je vise modni nego toplotni detalj. Oh, well... Lekcija naucena!

Jos uvek nisam kandidat za antibiotik, sto mi je veoma drago jer sam poslednji put iste koristila na fakultetu za upalu grla. Ni temperatura mi nije skocila. Ko zna, mozda neko normalan ovako nesto redovno pregurava, a ja sam razmazena :oops:

I tako, odgovaram na SMS-ove i druge poruke zabrinute rodbine (snajka rekla svojoj svekrvi, a ova razglasila), pijem cajeve, smrdim k'o ribarnica (na beli luk - prim.prev), trosim maramice i labelo i smaram se od kreveta do kompa i natrag... Prelezala sam dobar deo dana, pa cu nocas da citam ovde...

:mahalo:
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Hvala ti na receptu, zvuci vrlo ukusno i svakako cu ga isprobati vrlo skoro.
    Sto se tice prehlade izgleda mi da si ti onaj tip sto nikada nije bolestan, Ali zato kada je bolestan padne. Zelim ti brz oporavak.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Veco :009:

Jeste, ja sam jedna od tih. Jednostavno nisam navikla da budem onesposobljena i to mi je prilican psihicki pritisak. Poslednji put sam bila bolesna-bolesna kad sam se sa jednog decijeg rodjendana vratila sa bonusom u obliku boginja (ovcijih, koje uz sve napore mojih i cinjenicu da je ceo razred dobio iste na rekreativnoj nisam prelezala kao dete) pre 4 godine. Tada sam bila toliko nervozna (sto zbog svraba, sto zbog kucnog pritvora) da sebe u tom periodu opisujem ovako: "Visila sam naopako s lustera i pila krv svakom sisaru koji mi se priblizi" ;)

Ishrana mi je sramotna! Ne brojim kalorije, nemam obroke... Mislim, spremim ja sebi obrok, ali pojedem par zalogaja i to je to. Ako je za neku utehu, barem se davim u mandarinama, caju s medom i limunom, a bude i kuvano vince... Snajka mi danas donela ponude od familije i kaze da je u opticaju neki respiratorni virus i da se ja oporavljam brze od proseka, ali meni to i dalje nije "dovoljno brzo".

Za sutra rano popodne sam imala zakazan sastanak, ali sam veceras poslala izvinjenje. Nadala sam se da necu morati, da cu se upristojiti, ali eto... E sad, nisam ja neki radoholicar (lazem, jesam), vec sam sa jednom stranom koja je na tom sastanku prilicno bliska, a prosli put kad sam zaglavila te boginje su me davili sa "Jel ti nesto treba? A jesi li sigurna da ti nista ne treba? A da ti ipak donesem/posaljem nesto?" dok nisam izasla iz tronedeljnog kucnog pritvora.

Zvucim k'o lik iz horor-filma (jezivi negativac iz mraka), a izgledam k'o hronicni alkos (nos k'o crvena babura) sa lose odradjenim silikonima u usnama (otecene i ispucale iz istog razloga kao i nos, citaj: potrosena kutija maramica), ali barem citav dan nisam nabila pritisak u usi pokusavajuci da :placljivko:

Srebrna nit: zapalim cigaru, puckam po 2-3 dima da se ne ugasi, pa je zaboravim u piksli.

Dosta off-a za dijetalni forum! :mahalo:
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Uh to sa tim cigaretama ti bas nije dbro. To je bas djavoljka navika. Ja, kao is svi bivsi pusaci, sam jos gora nego oni koji nikada nisu pusili, pa idem okolo i solim pusacima pamet iako nemam prava na to posto sam pusila 25 godina. Ali moram da kazem, kada vec vodis racuna o zdravlju i ishravi da li to ista vredi dok jos uvek pusis?

Izvini, znam da ovo uzasno nervira pusace, ali sta ti sve znaci ako se trujes tim kancerogenim otrovom?
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Veco, svesna sam da je pusenje stetno i da mi (osim hranjenja zavisnosti i prividnog zadovoljstva) ne donosi nista dobro, ali za to nisam (jos uvek) dovoljan karakter. Docice i to na red jednog dana, ali za sad mi treba "moj ventil".

Sto se ovog pakla tice, stvari se polako smiruju. Promuklost je jos uvek tu i trajace verovatno do kraja vikenda - znam tehnike za brzo probijanje promuklosti (godine poluprofi horskog pevanja), ali nemam nameru da ih primenjujem jer nema potrebe. Potrosnja maramica je svedena na minimum, ali sam zato presla na potrosnju nevenove masti (koju pravi moja skolska) za oporavak nosa i okoline, koji sad izgledaju kao da sam radila piling celicnom cetkom. Mrzim kad mi se koza peruta!

Ishrana OK za date uslove. I dalje nemam apetit za standardne obroke, ali se davim u mandarinama, limunu i ostalim izvorima vitamina C, a tegla domaceg meda polako ali sigurno isparava. Moja corbica od bundeve takodje pomaze. Propustila sam VK sredinom nedelje, a za subotu jos uvek smisljam sta bih mogla. Dobra vest je sto mi se culo mirisa i ukusa vracaju, sto znaci da ce uskoro i apetit. Samo se nadam da nece s' kamatom! Unos proteina i masti mi je definitivno bio slab ovih dana, pa cu verovatno odabrati neki rostilj ili pecenje.

Polako pocinje da mi nedostaje aktivnost. Takva sam, cim mogu da puzim, ja bih da trcim ;) Barem sam se naspavala "za sve pare"!
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Eto mene na zvanicni dan za merenje da prijavim skromnih -0,6 iliti 73,6 :skakutalo: :skakutalo: :skakutalo:

OK, nije skromnih, vec sasvim pristojnih - imajuci u vidu da sam se tovarila medom i da mi je kretanje bilo blizu 0. Obimi su takodje spali skroz pristojno, 0,5-1cm tu i tamo, tako da je minus realan.

Veceras je rezervisano za VK, a ja jos nemam ideju sta cu... Slatko definitivno nije opcija, sav ovaj med mi izlazi na usi :-P

Mnogo mi je bolje, glas se polako vraca, pa od danas nastavljam sa evidentiranjem ishrane.

EDIT: Ladno sam upisala 74,6 kao novu kilazu gore u prvom redu :shock:
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Eto mene sa jucerasnjim jelovnikom:

10.12. VK
    U: jabuka
    R: corba sa pavlakom, paradajz sa sirom
    V: komplet lepinja sa extra kajmaka, 2 Zajecarska piva :D

Donela sam jednu odluku: pokusacu jedno nedelju-dve da ne brojim kalorije na dnevnom nivou i po obrocima, vec da pokusam da se hranim normalno i pametno. Povremeno cu, recimo vikendom (kad imam vremena) podvuci crtu da vidim kako stojim brojcano sa unosom i svakako cu da nastavim da vodim racuna koliko i cega stavljam u tanjir, ali necu klasicno brojati.

Setila sam se da sam u periodu od nekoliko godina uspesno smrsala i odrzavala tezinu tako sto sam prvo drzala UN-ku, a posle neku varijaciju na temu UN-ke, uz redovne odlaske u teretanu. Sada zivim tako da nemam opciju da se obavezem na redovne odlaske u teretanu (jer imam faze kada po 2 nedelje za redom radim preko 14h dnevno), ali kad razmislim mogu da uklopim taj nacin ishrane. U sustini se ne razlikuje previse od ovoga sto sad radim, ali je mnogo veci akcenat na pravilnom kombinovanju. Tada sam studirala a kasnije i pocela da radim, tako da sam voce jela od dorucka do kraja predavanja/vezbi odnosno radnog vremena. Po povratku kuci sam rucala, malo ucila, odlazila u teretanu, vecerala... Ponedeljak, utorak i cetvrtak su mi bili proteinski dani; sreda i petak skrobni jer sam neko vreme zivela sa bakom koja je postila tako da sam se uklapala u njen post tim danima; subota je bio UH dan, a nedelja vocni. U te davne dane nisam imala pojma o kalorijama (OK, ne bas, ali nisam znala ni promil od ovoga sto sad znam), ali sam imala zabavna "uverenja" - recimo ako pojedem pljeskavicu od 300g za rucak sa salatom, to je OK; ali ako uz to dodam samo komadic hleba ili kasicicu majoneza ili pavlake, nastace haos. Kada sam prvi put jedne subote umesto povrtne pojela klasicnu pizzu, zaista je nastao haos - necu u detalje, degutantno je... Tada sam takodje imala neka uvrnuta ubedjenja, tako da sam na svoju subotnju pizzu ili pastu stavljala onaj otrov od biljnog kackavalja, a povremeno sam koristila i sojine ljuspice, snicle itd. Srecom, organizam mi je oprostio!

Osecam se mnogo bolje i malo je falilo da danas odradim jedan laganiji trening, ali sam stala na loptu i resila da preskocim ovaj put. Nastavljam sa treninzima kad u potpunosti vratim glas.

Toliko za sad :mahalo:
    Slika
Odgovori 246 postova