Pošto sam obećala nekima slike kako izgleda testo pre pečenja, tj koje je strukture postaviću ovde i slike.
Nadam se samo da je ova pšenica dovoljno isklijala, mada mi se čini da sam je mogla ostaviti još malo.
300 gr pšenice oprati i naliti vodom i ostaviti 3 dana da proklija, menjati obavezno vodu, ja sam je menjala i par puta dnevno.
Samleti je na mašini za meso ili u nekom čudu za mlevenje, ja sam probala sa mojim blenderom ali nije bilo šanse pa sam se bogami namučila na mašini jer je masa lepljiva.
Pola kvasca potopiti u 50 ml vode sa malo šećera.
Ja sam dodala i čija semenke koji nisu u receptu ali sam i njih malo potpila u vodi.
Dodati i ovsene pahuljice isto malo potpljene samo da omekšaju.
Pošto sam ja ljubitelj lana, dodala sam i mleveni lan i to dosta i malo propržen na suvo u tiganju u semenkama, susam, pola kašičice soli – namerno sam stavila manje jer uvek preteram, sve to umesiti da ne bude lepljivo.
E sada ja sam morala dodati još integralnog brašna jer sam sa čijom ulila i vodu, inače ne treba dodavati brašno.
Namerno sam rastanjila pošto ja volim ove tanke pogače a i zbog toga da bi se bolje ispekao jer mi testo deluje gnjecavo a takav hleb se uvek teško peče, tj ostane vlažan u sredini pa sam ja rešila taj problem ovim tankim testom donekle.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, pre stavljanja hleba staviti kocku leda, kako bi se napravila para i peći oko 40 min. Tu negde na pola sata pečenja sam ga isekla na kocke, smanjila temperaturu na 180 i vratila u rernu kako bi se ispekao do kraja. Korica je hrskava i prelepa a ukus je fenomenalan, za moj ukus treba još malo soli ali je ovo mnogo bolja varijanta jer odlično ide uz neke namaze.
* ono što sam ja zeznula sa ovim hlebom je što nisam čekala da naraste već je jadan odstojao koliko je rerni trebalo da se zagreje i tu je bila greška i zato na nekim mestima nije potpuno suv u sredini ali meni ne smeta. Vidim po slikama na netu da je svima takav, mada ću sledeći put napraviti još tanju varijantu

Dan 27
9h D - crni hleb, sir
12h - banana
15h R - šnicla u sosu od pečuraka i praziluka + kupus salata
20h V - čorba od bundeve sa domaćim kiselim mlekom + dve kocke ovog hleba, ajvar, sir i kupus salata - bogami bogato