Izvinjavam se što zvocam (videti pod Baba Koja Zvoca, prim.aut.Ne mora se jesti skupi (i ogavni) Ella sir, moze i obican mlad sir sa pijace.
Možda je to nešto generacijski, ne poznajem uživo nikog ko u to veruje.vecina ljudi misli da za vitku liniju moraju da jedu najskuplje "dijetalne" proizvode na trzistu, jer su tako negde procitali/culi.
Pa i ja se stalno pomalo čudim i pitam se da li je do mene, jer ni ja ne nailazim baš na ljude koji imaju te vrste nesporazuma sa hranom ili sa mišljenjem kako se čuva linija ili kako treba i ne treba... mislim malo me bune te ocene. Primećujem kod mnogo ljudi da ne umeju da jedu u drugom smislu (obavezne namirnice na dnevnom nivou, minimalne količine, preterivanje sa ovim ili onim, ne organizuju se na vreme pa onda bude normalno da ogladne u nedoba, ne trude se dovoljno da unose neophodne vitamine i minerale, dovoljno proteina, ne upravljaju svojom ishranom i slično) ali većina ljudi na koje nailazim ne naseda na te neke iluzije o zdravoj hrani, čarolijama, dijetalnim proizvodima, pilulama i tome sličnom...Možda je to nešto generacijski, ne poznajem uživo nikog ko u to veruje.vecina ljudi misli da za vitku liniju moraju da jedu najskuplje "dijetalne" proizvode na trzistu, jer su tako negde procitali/culi.Videla sam neki mali broj puta na forumu, recimo.
E da znas da sam se smotano izrazila! Mladi, pravi, domaci sir je ono pravo, a Ella (ceo brend, ne samo sir) je odgovor na isprogramiranu traznju na trzistu za "nemasnim" zbog usadjene "masnofobije". I onda neko jede zu-zu i zaliva ga tim sramnim pokusajem jogurta...Izvinjavam se što zvocam (videti pod Baba Koja Zvoca, prim.aut.), ali se na ovu temu uvek palim... Kad to ovako formulišeš,
neko bi mogao da izvede pogrešan zaključak samo zbog te formulacije (prva ja bih pogrešno zaključila, da nemam izgrađen stav i mišljenje na ovu temu).
Kad kažeš ne mora se jesti ella sir - može da se zaključi da je ella sir nešto dobro i poželjno i da bi bilo dobro da se jede, ali (!) pošto je skup ipak može siroti mladi sir sa pijace da ga zameniako baš mora...
U stvari ja na to gledam sasvim drugačije: sva srećada ne mora da se jede ella sir (ja kada bih morala iz nekog razloga da ga jedem shvatila bih to kao kaznu i nevolju) i hvala nebesima što postoji mladi sir
(osećam se privilegovano kad god sam oprskrbljena mladim sirom tako da ga imam za svaki ili bar skoro svaki dan po jednu porciju - 200 gr minimum).
Imam blagoslov lokalne mesare koja pored dobrog mesa ima i super mladi sir, pa se tamo snabdevam na svaka 2-3-4 dana. Nedavno sam pricala sa komsinicom koja je imala prigovor na njihov mladi sir "mora da ga kupuju bajat, meni u frizideru ne izdrzi ni 5 dana, a oni iz radnje stoje po 2 nedelje!"Domaći mladi sir je zdrav, niskokaloričan, niskomasan, odličan izvor proteina, kalcijuma, odličan način da se unose mlečni proizvodi a odličan i za ishranu u smislu kontrole kilaže i uspostavljanja funkcionalne ishrane, lepo ide uz mnoge druge namirnice, ne sadrži konzervanse i štošta....
Kvarljiv je odnosno promenjiv ,(što ne znači da ne može da se jede nakon nekoliko dana kada promeni ukus ili da se ubaci u pitu ili neki zapečeni bućkuriš, šta god), što govori da je kvalitetan i zdrav jer nije prošao kroz neke veštačke procese niti podvrgnut aditivima. Treba probati mladi sir kod više prodavaca, dok se ne pronađe sir po svom ukusu. U Beogradu, u centru grada, nije preterano jeftin ako se kupuje redovno, ali je i dalje isplativiji od svake industrijske varijante.
E priznajem da je taj deo price bio ponukan jucerasnjom kupovinom za VK veceru, kad videh da se cena seckane salate u posudi (ne konzumiram) izjednacila sa cenom puterice, koja je do pre ovih debelih minusa bila 3x jeftinija.A zelena salata...
Ja sam 79. godiste i u mojoj generaciji (pa i koja god. starijih) poznajem brdo zena koje:Nego nebitno ko veruje, a ko ne veruje... htela sam nešto drugo da kažem, ako zaista mlađe generacije misle da je to tako, ili žele da misle da je tako, onda je tu na delu lenjost, a možda i svojevrstan snobizam. Možda nekom nije in da ostavi gomilu zdrave i dijetalne (i jeftine) zimnice, zato što je to demode, ili zato što "nema vremena" (samo kad saberem koliko vremena ode na dovlačenje istih tih tegli iz prodavnice, neuporedivo je praktičnije ostaviti zimnicu, što kažem kao neko kome je radni dan minimum 12 sati puta radim takav posao da je doslovno vreme = novac - a o kvalitetu da ne pričam). Ili sam ja neki atavizam u profilu savremene žene, pa mi je lakše da odvojim 10 minuta nedeljno za pravljenje kvalitetnog sira umesto da jedem nešto što ne volim i što je skuplje.To jest, znam da nisam "atavizam" jer poznajem mnoge, i žene i muškarce, koji to rade, obezbeđuju na sličan način sebi kvalitetnu i jeftinu hranu i ne pomišljaju na dijete i "dijetalne proizvode" jer imaju i bez toga zdravu i lepu liniju, i verovatno taj Ella sir ne bi dali ni mački, niti bi bacili pare na njega. Ali to su ipak ljudi od četrdeset i neku godinu pa naviše, zato mozgam da li je moguće da se stav prema hrani tako menja.
Moje 2 komsinice se kunu u Herbalife. Nisu debele, ali im je ishrana ocajna. Piju te muckalice, a uzinaju SmokiPa i ja se stalno pomalo čudim i pitam se da li je do mene, jer ni ja ne nailazim baš na ljude koji imaju te vrste nesporazuma sa hranom ili sa mišljenjem kako se čuva linija ili kako treba i ne treba... mislim malo me bune te ocene. Primećujem kod mnogo ljudi da ne umeju da jedu u drugom smislu (obavezne namirnice na dnevnom nivou, minimalne količine, preterivanje sa ovim ili onim, ne organizuju se na vreme pa onda bude normalno da ogladne u nedoba, ne trude se dovoljno da unose neophodne vitamine i minerale, dovoljno proteina, ne upravljaju svojom ishranom i slično) ali većina ljudi na koje nailazim ne naseda na te neke iluzije o zdravoj hrani, čarolijama, dijetalnim proizvodima, pilulama i tome sličnom...
Mislim da je ovo pun pogodak - ne traze ljudi magicno resenje za mrsavljenje, nego za pokretanje. Nije lako pobediti cika-Njutna i njegovu inerciju, magiju navike.Iz mog iskustva, ljudi u Srbiji obicno znaju sta je zdava a sta ne zdrava hrana. Mislim da vecina ljudi (ukjucujuci mene) se goje i/ili ostaju bucmasti zato sto nemaju snage da se bave sobom pored ostalih zivotnih i svakodnevnih problema.
Promijeni sistem treniranja, posle odredjenog vremena organizam se adaptira i prestane da reaguje.Plato se nastavljaCak i obimi stoje!
Razmisljam da krenem neki "detox" rezim, nesto bas NK, ali sam svesna da mi to moze na duge staze doneti vise stete nego koristi. Znam, znam, pametni dijetalci ne razmisljaju tako, vec strpljivo sacekaju da se stvari stabilizuju... Uh!
Racionalno, u proteklih nedelju dana jesam imala veci unos UH neko obicno (i verovatno veci nego sto bi trebalo) zbog stomacnih problema, sto je verovatno uticalo na produzetak platoa.
Svi saveti su dobrodosli, a ja od danas dodatno pritezem UH.
Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju
Copyright 2017 © Dijeta.net. All Rights Reserved. Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Limited.