Sinoć smo TZLJ i ja do kasno u noć "dumale" o hrani i usput gledale kako se pravi sejtan, između ostalog je navedeno da je
bogat belančevinama pa smo ostale u zbunu kakve belančevine imaju veze sa belim brašnom a onda je TZLJ uzvinula
"Treba istražiti pšenicu!" To me podsetilo na ono "Eureka" pa sam rešila da istražim malo o čemu se radi pa možda nekome i koristi.
Naime, sejtan se pravi od brašna koje je samleveno od
CELOG ZRNA PŠENICE iliti od punog pšeničnog zrna i samim tim je zato bogato belančevinama, ništa se nije odbacilo. Pa sada se ja pitam gde da nađem to brašno i krećem da istražujem dalje i naiđem na recept -
napravite sami hleb od proklijalog zrna pšenice i kažem OVO JE ZA MENE!.
Naravno oduševljenje jer ne moram da jurim brašno od celog zrna pšenice jer ću ga sama proizvesti i
naterati da proklija.Kažu da se ovako pravi i tonus hleb, nisam ga jela tako da ne znam, ali i kažu da je ovo najzdraviji hleb na svetu koji obiluje vlaknima i ima ga mnogo mnogo mnogo više nego u običnom belom pa i integralnom hlebu. U integralnom hlebu na oko dve kriške ima 2 gr vlakana dok u ovom od celog zrna pšenice ima oko 4 gr i to u jednoj kriški. Pošto ja nikada ne kupujem hleb, sama ga pravim, ovde se radi o domaćoj proizvodnji.
Priprema:Korak 1: Pšenicu prelijte vodom i ostavite da odstoji tri dana sve dok ne počne da klija. Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.
Korak 2: Nakon tri dana pšenicu ocedite od vode i u malim količinama sameljite mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu. Dobićete masu slična testu.
Korak 3: U samlevenu pšenicu dodajte pahuljice po izboru (ječmene, ovsene i sl). Pahuljice prvobitno natopite mlakom vodom, pa kada omekšaju dobro ocedite..
Korak 4: U masu dodajte druge semenke po izboru (seme suncokreta, lana, susama) koje prethodno treba da blago popržite na suvom tiganju.
Korak 5: U 50 ml vode umešajte pola svežeg kvasca sa kašikicom šećera. Kada kvasac nadođe dodajte ga masi za hleb i zamesite rukom. Nema potrebe da dodajete dodatne količine vode jer je sama pšenica dovoljno vlažna.
Korak 6: Masi za hleb dodajte i kašiku soli, dobro sve sjedinite i izručite u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min. Najbolje je da koristite silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća. Dok se masa odmara kalup prekrijte vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.
Korak 7: Rernu uključite na 220oC.Pre pečenja u rernu ubacite nekoliko kockica leda da bi se zaparila, što će omogućiti kvascu da još malo digne hleb pre nego što očvrsne kora. Ubacite hleb da se peče oko 45-50 min.
Nakon što se hleb ohladi uvijte ga u plastičnu foliju i čuvajte u frižideru. Možete ga i raspodeliti na dnevne porcije i zamrznuti, pa koristiti po potrebi.
izvor: mogu ja to sama
E pa najzdraviji hlebu na svetu evo stižem za 4 dana samo da mi proklija pšenica