biljana_ts napisao:Juče sam posle duuuggooo vremena pojela tri kašike pudinga od čokolade, ostalo od deteta, da se ne baci a i da probam čisto kako regujem na slatkiše, rezultat, već skoro 24 sata sam pod jakim stomačnim bolovima, toliko da se jedva krećem.
Uf, identičan simptom.
Nisu mi radili analize, samo su mi na osnovu mog opisa rekli da je to "nedostatak amilaze i verovatno još nekog enzima" (bilo je to još davno, pa se ovde nisu radile takve analize, a mrzelo me da idem u Bg), ali nedostatak amilaze znači netoleranciju, a ja imam više simptome alergije (bolovi u stomaku, oticanje, koprivnjača, mala temperatura, upala sluzokože), i isto tako mi ne smetaju sami po sebi UH, nego samo u određenim kombinacijama (npr. ne smeta mi sam šećer niti sama pavlaka, ali ne daj bože da liznem šlag, ili recimo bele testenine mi skoro uopšte ne smetaju, a od integralnog hleba se nadujem i dobijem češu), tako da bi verovatno trebalo uraditi i neki složeniji alergo-test, što mene, naravno, mrzi.

E sad, ovo deluje kao da sam otišla off-topic... ali nije, zato što mi je svojevremeno Atkins pomogao da iščistim organizam i tad su mi se neki od simptoma drastično ublažili (znači, nisam ga držala zbog viška kg, nego zbog te alergije); tako da je dobro znati da i za to može da bude koristan. Poslednjih godina su se alergije opet pojačale, i ovoga puta nisam išla na klasičnog Atkinsa, samo sam u velikoj meri izbacila UH... tako da trenutno smem povremeno da pojedem nešto, ali oprezno. Verovatno bi mi dobro došlo jedna radikalna tura Atkinsa, ali nikako da se nakanim. (Imam zbirku originalnih recepata, tako da to nije problem - zapravo bih volela da ovde postavim više recepata, ali ima ih bar 1000, a to bi onda trebalo prevesti sa engleskog.)