od biljana_ts » pre 14 godine
Pozdrav svima, pre svega da se zahvalim prijateljima 314 pezos, manjana i dudank što su mi odgovrili jer mi mnogo znači da podelim svoje iskustvo sa nekim koji je u sličnoj situaciji kao i ja, i ko razume kroz šta prolazim, jer nisam uvek imala podršku kad mi je trebala i veći deo ”puta” sam prolazila sama. Nadam se da ću i u budućnosti imati vašu podršku. A sad da odovorim na pitanja.
Što se tiče fizičke aktivnosti, mislim da nije baš na zavidnom nivou, ako se izuzmu aktivnosti oko trogodišnjeg dečaka. Pokušavala sam tokom jeseni dok su trajali lepi dani da trčim, ali nažalost to je bilo 1 ili 2 nedeljno u periodu od mesec i po dana i tu sam stala. Znam da to nije dovoljno jer sam bivša rukometašica, trenirala sam aktivno 12 godina, ali zbog oštećenja hrskavice oba kolena, morala sam da prestanem da treniram. Zbog toga sam i danas ograničena na određeni tip vežbi što dodatno otežava situaciju. Čak sam se i raspitala u lokalnom sportskom centru o aerobik i fitnes programu i u planu mi je da počnem, ali tu stupa na snagu finanasiska situacija. Nažalost nisam zaposlena i zbog toga malo mi je teže da odvojim sredstva za sebe, postoje prioriteti koji su mnogo više iznad mojih.
Što se tiče pitanja o dijabetesu, moj je tip 2, takođe je da bitno da verovatno imam uticaj nasledanog faktora jer je dijabetes prisutan u mojoj porodici. Kao što sam napisala pre par meseci sam otkrila da imam povišen nivo šećera (6.86, 7.47), javila sam se internisti i nutricionisti koji su dali poreporuku da počnem sa menjanjem načina ishrane. Generalno moj jelovnik se nije mnogo promenio od dotadašnjeg jer i suprug i ja oduvek smo vodili računa o kvaliteti i načinu ishrane (ne koristim zaprške u jelima, mast, vrlo malo soli, nikad nismo bili ljubitelji slatkiša, jedemo integralni hleb, ..... inače suprug nema problema sa kilogramima ). Moj problemi su bili hleb tj. testa, velike porcije i sendviči u 12 sati noću. Sredinom januara idem na kontrolu kod interniste, treba da uradim profil nivoa šećera za protekla tri meseca i ostale pretrage, pa ću videti kakva je situacija. Što se tiče promene dijete, moram priznati da sam u početku mislila da krenem sa UN dijetom i poprilično sam upoznata sa istom. Moj problem je bio u sledećem. Zbog već pomenutog šećera i triglicerida, nutricionista mi je izbacila iz ishrane krompir, pasulj, grašak; hleb (naravno integralni) i ostale namernice sa večim iznosom UH su svedeni na minimum, tako to dovodi u pitanje skrobni dan i dan ugljenih hidrata. Znam da nevadene namernice nisu jedine ali priznajte prilično ograničava mogućnosti. Tako da mi se u tom trenutku činilo izvodljivije da krenem sa atkinsonovom dijetom. Možda je bitno da pomenem da sam problem sa želudcem i varenjem rešila kad sam zbog atkinsa iz ishrane upotpunosti izbacila hleb tj. pšenično brašno kao i kukuruzno brašno. Pretpostavljam da postoji velika šansa da sam alergična na gluten ili neki drugi sastojak, a da to nisam ni znala. Razmišljam o tome da uradim test intolerancije na hranu da budem sigurna, ali neznam kako će se odraziti na rezultat to što već mesecima ne jedem pomenute namernice. Naravno tu je neizbežan finansijski faktor.
A sad i treći odgovor. Tačno je da nisam do sada obraćala pažnju na računanje ukupnog iznosa UH i već radim na tome dato ispravim. Što se tiče količine unosa hrane, meso sam ograničavala na 150 – 200 gr (mereno sirovo), ali sam zato povrće kako sirovo, bareno ili dinstano skoro u duploj meri. Takođje sam bar po dvaput nedeljno kao doručak jela tunjevinu, pečenicu ili čajnu, koje jesu dozvoljene, ali ih je potrebno izbegavati. Sada sam i to izmenila dan počinjem jajima (bareno, prženo), omletima sa povrćem (karfiol, pečena paprika, ...) ili jednostavno samo neka od salata. Za ručak je to distana ili pečena pletina, ćuretina, junetina, riba ili neka supa ili čorba sa povrćem i mesom. U poslednje vreme sam izbacivala veceru ili užine jer jednostavno nisam osećala glad, a sad vidim da je i to greška jer ne treba imati razmak između obroka veći od 6 sati. Unosim 2 – 2.5 l tečnosti voda, čaj, i nova greška, pijem 3 – 4 duple kafe dnevno, a od skoro vratila sam se i pušenju 4 - 5 cigara dnevno. Još uvek imama strah da počnem sa uvođenjem mlečnih proizvoda, voća, ... plašim se ne uspeha, što se trenutno i dešava jer sam u fazi “zakucana u mestu” i to u prvoj fazi. Već desetak dana stojim na 85 kg, inače sam visoka 175 cm. Dosadašnji gubitak kilograma je više nego primetan, ali deo stomačnog pojasa je prilično u salu tako da gubitak još 10 – 15 kg je sasvim realan. Nisam od onih koji to rade samo zbog estetike niti mi je to prioritet, radim to zbog svog zdravlja i svog deteta.
I dalje sam otvorena za sve predloge i savete, pozdrav.