Odgovori 246 postova
Da ne budem vise Yo-Yo
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Da ne budem vise Yo-Yo

od dudank » pre 8 godine

Upao je golub u lonac, nisam mu oprostila do dan-danas. :bas_tuzan:
  • VecaPereca
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

od VecaPereca » pre 8 godine

Samo da dodam komentar na članak na temu kako izdržati januar zamrzavanjem hrane. Meni to lici kao da je novinar/ka preveo ili uzeo ideju iz inostranstrane stampe koji se uopste ne uklapa u uslove i nacin zivota (i ishrane) u Srbiji i u juznom delu Evrope. Kazem to zato sto vec dugo zivim u inostranstvu I imam priliku da se na dnevnom nivou iscudjavam kako ljudi imaju drugaciji odnos prema ishrani nego mi. Ja nisam religiozna, ne obelezavam religiozne praznike osim za decu Bozic (jelka i pokloni) i Uskrs kada farbam jaja da se kuckamo. Medjutim, za mene je hrana svetinja u pravom smislu te reci! Zato i dan danas ne mogu da prihvatim da na primer zena mojih godina sa troje dece nikada (ali zaista nikada) nije skuvala supu, da puno vrsnjaka moje dece u kuci nemaju sto za rucavanje nego jedu sececi na sofi uz TV, da deca za dorucak jedu cokoladice i gumene bombone. Dobra drugarica moje cerke ima 11 god i ne pije vodu! Kaze obicna voda je neukusna. Porodica drugarice mog sina tri puta nedeljno vecera u McDonaldu/Subway/Burger King. I to sve je podhranjeno velikim firmama koje proizvode brzu hranu i koje drze ljude kao narkomane, FUJ!
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Dudo sad me podseti da sam to procitala u tvom dnevniku! Ja bih ga na rostilj nakon takvog greha :evil: (mada ovu divlju golubetinu ne bih jela ni da umirem od gladi, zovem ih "leteci pacovi")

Veco ja dosta radim sa strancima i putujem poslom, pa imam prilike da vidim bas to o cemu pricas. I da cujem odusevljene komentare stranaca na nasu hranu - pa cak i onu koja spada u kategoriju brze hrane! Tipa sok jednog konsultanta sto na svakom kiosku brze hrane moze da se nadje grilovano (ne pohovano/panirano) belo meso u lepinji, a da su najbolji prilozi (salate) besplatni. Industrija gotovih obroka (nekoliko minuta u mikrotalasnoj), tzv. TV vecera, je toliko rasprostranjena i jaka u razvijenim zemljama da je u prosecnom supermarketu lakse naci jedno 5 varijanti pileceg paprikasa (standard, ljuti, low fat, low carb, low sodium) nego sastojke da isti spremis kod kuce. Mene i dan-danas fasciniraju (u negativnom smislu) oni sklopivi individualni stocici za te TV vecere :neznalica:

Gledala sam neki dokumentarac na YouTube-u koji se bas bavi time sta se potrosacima u Britaniji nudi kao "bolji izbor" i prepoznala stosta sto sam i uzivo vidjala... Dzejmi Oliver pokusava da dopre do ljudi ne samo objasnjenjima zasto su (polu)gotova jela losa, vec i tako sto redovno izbacuje zdrave recepte koji mogu da se spreme za 15 minuta, organizovao je mrezu kuvara (profi i amatera) koji cine isto, ali na zalost ne dopire dovoljno daleko.

16.01.
    D: 2 mandarine, nes
    U: jabuka
    R: tanjir supe sa 1 knedlom, 2 sarme, 2 paprike iz tursije
    U: kefir sa zez
    V: mladi sir, ajvar, krastavcici
    FA: 1h spinning, sklekovi-trbusnjaci-cucnjevi u supersetu

Kao sto rekoh, situacija ni kod nas nije sjajna, ali je barem bolja nego na super-industrijalizovanim trzistitma. U mojoj lokalnoj prodavnici ima jedan raf na kome na oko 1m sirine i oko 2m visine stoje sardine i tunjevine do visine grudi, pastete i mesni naresci skoro do poda, a na najnizoj polici (skoro pa na podu) jedno 5-6 vrsta gotovih jela - onih koja pamtim iz detinjstva, u alu-pakovanju koja se zagrevaju potapanjem u kljucalu vodu. Doduse, sve je veca ponuda jela po principu "sipaj vrucu vodu i posluzi" (razne testenine, instant-supe...) i smrznutih pokusaja mesa i ribe za u fritezu. Veliki supermarketi svakako imaju veci izbor takvih opcija i znam da mnogi kupuju iste, ali i dalje preovladava normalna (koliko-toliko) hrana.

Neka ponasanja koja je Veca opisala na zalost pocinju da pustaju koren i kod nas. Jedna poznanica je svoju decu pojila sokovima od najmladjih dana "jer nisu htela vodu". Doduse, i ona se "rehidrira" Kokakolom kao i muz pa deca nisu imala od koga da vide da je voda za pice a ne samo za pranje, a kad im ja svratim u goste, gledaju me cudno sto uz kafu trazim casu obicne vode. Deca dorucak jedu iz lokalne pekare (eventualno neku smrznutu pekarsku varijantu ili sendvic sa najgorim krsem od sastojaka), rucak u skoli/vrticu ili opet neka usputna varijanta, a za veceru bude nesto iz kesice smuljano sa vodom ili "zdravija" varijanta paniranih smrznutih gluposti - ne iz friteze, vec iz rerne. Supe kuva iskljucivo iz kesice "jer njeni nece da jedu domace" - osim kod bake, i kod druge bake, i kod mene, i kod komsinice, i... Porodicni izlazak se svodi na trzni centar i klopu u Meku. Napomena: ne radi utra-odgovoran posao, ne ostaje prekovremeno, nema stelarnu profesionalnu ni akademsku karijeru, ume da skuva kad hoce... :nasilan:

I po mom obicaju, necu da zavrsim javljanje mracenjem o sadasnjem stanju stvari na trzistu prehrambenih proizvoda. Rat u BiH, dolazi Japanac kod Muje u ducan i kaze: "Gin fu si ba Kokakola!" a Mujo ga pita "Pola litre cega, ba?"
    Slika
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Ovo što Veca piše je sve prilično tačno. I ja sam živela u inostranstvu relativno dugo....
    Vratila sam se pre 14 godina ali se sećam perioda dok sam još živela tamo a redovno dolazila u Srbiju... Iz godine u godinu sam u Srbiji pronalazila sve više sličnosti sa zapadom po tim nekim lošim stvarima. Srećom, to nije preovladalo ali činjenica je da postoji masa ljudi koji se uredno hrane u mekdonaldsu i to doživljavaju kao uspešno i pametno provedeno vreme i obavljen obrok. Sva sreća, postoji mnogo više onih koji ne osećaju baš neko poštovanje prema ovakvoj hrani. Naravno, u inostranstvu samo sirotinja jede u tim restoranima (mek, burgerking, kfc i slično)... Ja recimo ne mogu da podnesem miris mekdonaldsa i njihove hrane. Kada prođem pored restorana, osećam taj miris. Kada uđem u prostoriju u koju je neko uneo to, osećam miris i ne odgovara mi.
    A Dudina situacija... Moj golube, kud se šetaš... :02:
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Mek... Prvi put me je odveo pokojni stric, inace veliki pomodar u svemu. Klopa mi je bila 'nako, ali ugodjaj (u velikoj meri i na striceve price, koji mi je mesecima obecavao da ce da me vodi) wow. Nagovorim baku i deku da me vode kad stigne penzija... Dodje i taj dan, spremimo se, uskocimo u tramvaj i pravac Slavija. Moje srece nikad vece!

Ulazimo, deka bira sto. Ja mu k'o matora objasnim da moramo prvo da uzmemo hranu.
    D: Da uzmemo?! Sami?! Pa jel ovo radnicka menza?!
    Narucujemo... Deka bi pivo... Nema piva...
    B: Cuti, bre, vidis da je ovo restoran za decu!
    Sedamo za sto.
    D: E jes za decu, ova stolica mi jedva bubrege pridrzava!
    Ja radosno otvaram stiropor-kutiju big meka i porciju pomfrita, sipam kecap iz kesice u poklopac kutije i umacem kecap "k'o velika".
    B: Sine, pa ti ne volis ovol'ko slan krompir! (lizne kecap) A ovo paradajza nije videlo!
    Deka (savezni veterinarski inspektor, tada vec u penziji) secira big mek...
    D: Da je meni ovako nesto zapalo u nekoj klanici, zatvorio bi' ih na neodredjeno! Ovo je toliko izmleveno i izmuceno da su i pacove mogli da ubace! Bez guljenja! Ovo je gore djubre od najgore pastete iz PKB-a il' Centroproma! Ovo bi trebalo zakonom zabraniti! Nek' ga jedu Amerikanci, ako nemaju bolje. Mi imamo!
    Ja vec flipnula jer su bili sve sem tihi: Ne blamirajte me! Ko me uopste terao da vas izvedem ovde?!
    B: Sine, jos si dete. (za taj uzrast opasna uvreda) Kad porastes, shvatices... (svoj big mek nije ni takla, pa je presla na pitu od jabuka) A da ti baka spremi tri put' bolju pitu od pravih jabuka sutra? Ovo jabuku videlo nije, sem ako ispred fabrike ima neka ukrasna jabuka!
    (Ovako se ja secam i secacu se doveka, mozda je stosta parafrazirano)

Zavrsila ja jelo, njih dvoje spakovali svoje i odneli mom tati jer je on u kuci bio "dezurni kontejner". Posto je dosta putovao u to vreme, bio je upoznat sa "zlatnim lukovima" i to je bio prvi i jedini put da je "dezurni kontejner" odbio "ponude" a da ih nije ni omirisao uz komentar: "Dacu vam pare za trosak, pa jos toliko, samo da ovo ne jedem!".

Meni je trebalo nesto vremena da shvatim sta su to "matori" pricali, ali sam shvatila :D

I dok ovo kucam bas pokusavam da se prisetim poslednjeg svojevoljnog odlaska u Mek da jedem i - ne ide! Ako ne racunamo period pre nego sto su uveli obavezu kupovine radi upotrebe toaleta, a toaleti su im ipak (barem tada) bili mnogo bolji od bilo kog javnog...

17.01. Glup dan
    D: 5 kliker-kivija, nes
    U: jabuka
    R: kajgana od 3 jaja sa sirom, tursija
    V: 100g slavskog zita

Elem, zasto glup dan? Prijela mi se kajgana sa sirom, pa sam se odvalila za rucak i bas mi je nekako tesko pala. Obicno jaja i sir super varim, ali ovaj put se nesto desilo. A kad je zeludac konacno odradio svoje, otvorila se ala za slatko, pa sam u najgore moguce doba dana uzela UH. Hoce li se nocas probuditi ala, jos ne znam. Za sad je duboko u zimskom snu!

Inace, nista od FA jer je "genije" otisao da kupi cigare i - ljosnuo na klizavim plocicama pod taknkim slojem snega. Imam jedne patike koje su to nekad bile (raspad sistema, djon izlizan do bola) "za do radnje" koje sam obula po inerciji umesto voljenih mi "starih" kanadjanki koje inace koristim u iste svrhe po snegu. Izlazim iz prodavnice, korak, dva, tri, sve 4 u vis! Ugruvala sam blago najveci deo sebe - zadnjicu, a posto mi ona igra kljucnu ulogu u spinningu, resila sam da je postedim veceras. Bez brige, nista ozbiljno ni znacajno (inace bih vec bila na foto-sesiji kod cika-Rentgena), imam pun dijapazon pokreta i nista od bolova, nego "ono, za svaki slucaj", da ne krene da "otice" ;)
    Slika
  • grazia
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

od grazia » pre 8 godine

Yo-yo tvoji postovi su za mene kao da citam dobru komediju. Stvarno prijaju.
    Nadam se da povreda nije jako ozbiljna ipak se pricuvaj malo nadoknadices ti vec vezbanje.
    a sto se tice meka ja sam jedna od onih hajde jednom godisnje ne skodi. Pa zrenjanin je jedini grad gde se isti zatvorio tako da... sta reci
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Yo, pa eto tako se uce deca i prenosi se znanje sa kolena na koleno.

Dobro kada se nisi gore povredila. Ali to ti je zbog tih glupih cigareta. Sta bi deka tek o njima zborio? (Izvini ako sam previse napadna. Samo mi reci da zavezem. :wink:
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

grazia ja sam ti udarena - veceras malo vise u pozadinu od strane zlih plocica, a inace u glavu ;) A mislim da se i negde na jugu Srbije mek zatvorio, tako da lepo ubacujemo klinove u tockove globalnih trovaca :-P

Veco da li mi verujes da onako k'o izvrnuta kornjaca, dok sam se smejala (jer se uvek smejem kad ljosnem, mada se to ne desava toliko cesto), razmisljala da kad napisem bas ces ti da me pecnes za cigare. Inace, deka jeste pusio, ali je kupovao duvan "od svojih ljudi" i sam ga motao (iz jedne kutije) ili je punio lulu (iz druge kutije). Za vreme bombardovanja 99te, tata je upecao neki domaci duvan jer je na trafikama bila nestasica cigareta. Popusim jednu i mirna sam satima! Ti samo odvezi ;) , mozda te i poslusam osim u dole navedenim prilikama... Inace sam se mislila da pazarim i flasu bermeta pored koje sam stajala u redu - eto srece, da sam sa njom ljosnula, divni vinski nektar bi se razlio po zlim plocicama!

Inace, najvise uzivam kad zavrsim neki veci projekat, pa se castim flasom porta, izvucem "onaj" prsut iz zamrzivaca i zapalim Kohibu Rojal (tompus). Nakon manjih projekata se pocastim plavim sirom i cigarilosom.

Hedonizam jaca organizam :D
    Slika
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

od Luna85 » pre 8 godine

Moj prvi i poslednji susret s Mekom bio je dok sam cekala u bolnici da se porodim pa sam dosla u veliki grad. Tu zivi mm sestra koja je dosla u posetu a pre toga me nazvala u fazonu "jel volis Mek" - ja onako debela i gladna kazem naravno, misleci ko ga ne voli. Radosti moje kad je donela veliku kutiju i jedva sam čekala da ode kako bih pojela nesto veliko i ukusno. Docekalo me je nesto malo okruglo na dnu one velike kutije ali sam brzo ubedila sebe da taj cizburger ne mora ni biti veci. Medjutim ono što sam probala bilo je nešto najcudnije do tada jer je gadno smrdelo a nije imalo ukus. Iako ne bacam hranu nikad ovo nisam pojela. I dalje mi nije jasno zašto se ljudi pretvaraju da im je ta "hrana" ukusna. Nisam bila nikakav poznavalac namirnica tada i jela sam mnogo brze hrane ali to cak nije bilo ni to, odnosno to nije hrana.
    Zato sam bila jako ljuta kada su mi decu na ekskurziji odveli u Mek. Deca sa sela dosla u veliki grad pa pored Kalemegdana i Ade valja videti i Mek. Moja cerka koja pojede sve sto ima veze sa mesom nije mogla to nesto u kutiji. Nisu ni uciteljice...ali hej, bili su u Meku :)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • grazia
    Početnik
    Početnik

od grazia » pre 8 godine

Takve osobe kao ti si I potrebne na ovakvoj vrsti druzenja jer stvarno tvoji postovi podizu moral.
    Kako je udarena zadnjica danas? Najiskrenije se nadam da si bolje
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Luna cesto prolazim pored Meka na Slaviji (tog prvootvorenog, gde su me baka i deka "blamirali" ;) ) i vidjam povremeno kako dovode buljuke dece, bas onako u ekskurzijskom formatu. A za kolicine - od onoga normalan covek ne moze posteno da se najede (cak i da ima zeludac za to), pa je to dodatna bruka. 'Fala lepo, ja cu radije nasu domacu pljesku u lepinji!

Grazia hvala na pitanju - mnogo bolje, skoro da bih zaboravila da me komsinica koja je sve videla sa terase nije zezala na temu nove metode izlaska iz prodavnice :evil:

Mogu jos i da se pohvalim da mi slavsko zito nije pravilo problema u smislu kasnovecernjih/nocnih napada gladi. Ne znam da li je do toga sto za vecinu ukusa moje zito nije dovoljno slatko (ne stavljam secer lopatom), do vlakana, oraha ili cega vec, ali sam svakako zadovoljna.

Danas bi trebalo da mi bude mali VK, ali nesto nemam inspiraciju. Mozda padne veca porcija zita za veceru :D

EDIT: Ostatak dana i jos par misli...

18.01. mali VK
    D: jabuka, nes
    U: mandarina
    R: mladi sir, ajvar, krastavcici
    V: slavsko zito
    FA: 1h spinning, vezbe sa gumama

Kao sto FA ukazuje, moja cenjena pozadina se oporavila, al' ego jos pati, pa sam ga tesila slavskim zitom. A posto je VK dan, resila sam da si ugodim ugodjaj, pa sam ga jela iz prabakinih kristalnih cinijica za dezert, koje je ona dobila od pradekine bake za svadbu.

E sad, ono sto je bitno je da su moje "cinijice za dezert" kupljene u Eurosalonu (ili nekom slicnom objektu za pokucstvo) po zapremini jedno x3 u odnosu na ove! Sinoc cam onih 100g sipala u jednu od tih svakodnevnih cinijica (ove nasledjene cuvam za posebne prilike) i iskreno: delovalo je malo bedno. To je bila jedna puna-prepuna-da preliva i jedna lepo puna supena kasika. Veceras sam izvadila jednu od tih posebnih cinijica i krenula da sipam. Stalo je isto toliko - da sam jedva kasicicu ugurala!

Sto me je nateralo na razmisljanje, pa sam teskom mukom (jer sam imala peskir na glavi - sveze oprana kosa) povadila jos nekoliko pazljivo sklonjenih tanjira i cinija za pojedinacne porcije i uporedila ih sa svojim redovnim posudjem. Duboki tanjiri su tu negde, stari plitki imaju "radnu povrsinu" kao dezertni, a dezertni su kao danasnje tacnice od soljica za kafu. Soljice za kafu imaju duplo vecu zapreminu.

Potrosacko drustvo? Moda? Ili smo samo pobacali previse bakinog i prabakinog posudja?
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

To sto kazes za tanjire je tacno. I jeste pomalo posledica mode i potrosackog drustvs, ali mi danas jedemo mnogo, mnogo vece kolicine nego sto su jele generacije nasih baba i prababa.

Nego, sta su ti vezbe sa gumama?
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Veco jedan moj set fensi crnih tanjira od akropala (placeni djavo i po kad su se tek pojavili, ali gurman mora da ima fensi posudje ;) ) je bas poveci, a jedan od tih tanjira ima povrsinu kao bakin oval za ribu. Ne, nisam kupila posluzavnike da ih koristim za tanjire :evil: A da ne pricam o restoranskim dubokim tanjirima sa povecim obodom u kojima sluze pastu...

Vezbe sa gumama - pitaj gugl za "resistance bands", da vidis kako to izgleda. To su ti gume (kao cevke) razlicite debljine (i time otpora), a na kraju imaju dodatak da se zakace hvataljke za ruke ili kaisevi koji se vezuju oko clanaka. Za kucni trening (koji ja radim) su savrsene, jer ti treba prostora kao za bilo koje druge vezbice, a smotaju se u torbicu koja je manja od mog putnog kozmetickog nesesera. Umeju da budu "opasne" ako ne radis pazljivo sa njima (da li si se ikad "osamarila" gumicom za tegle? pomnozi to sa 100! ;) ). Ja sam uz moje dobila i "sidro" koje se ukaci na vrata, pa mogu da radim vise vezbi. Najcesce zavrtim 3-5x rutinu za celo telo, tj. za sve misicne grupe, i to je to.

Inace, kad prilike dozvole da odem na jedan "poligon", rado radim i prave vezbe sa gumama. To je onaj "strongman" fazon - udaranje gume maljem, prevrtanje traktorske gume i tako taj balet ;) Posle takvog treninga bar nedelju dana ni najveci kreten ne moze da me iznervira, makar mu to bila misija.

19.01.
    D: banana, nes
    U: mandarina
    R: 3 sarme, salata od kiselog kupusa (hmmm, a mogla sam i neki ribanac da dodam ;) )
    V: sir, ajvar, salata od kiselog kupusa
    FA: 45 min spinning, plank-ruska stolica u supersetu

Inace, plank od danas radim na malo neuobicajen nacin, da angazujem dodatno i triceps i grudi - postavim se u poziciju za sklek, spustim se na 1/3, pa tu drzim. Na laktovima ili na krutim rukama mogu i da odremam partiju, ali ovako izdrzim do minut. I mislim da me ceka upala jer osecam da mi grudni i triceps "bride". Rusku stolicu sam radila na jednoj nozi, ali mi pozadina i noge ne "javljaju" da ce sutra da me terorisu.

E, sad ce neko (svako?) reci da sam bolesna u glavu, ali uzivam u upali misica. Jer mi je to znak da sam bas-bas odradila trening. U vreme kad mi je na celu bila inventarska plocica iz teretane ;) , upale sam dobijala barem na mesec-dva. U kucnoj varijanti moram bas-bas da se potrudim da bih dobila tu verifikaciju. Ili teroranciju, kako ko gleda. Najgoru upalu u zivotu sam dobila kada sam bivsem (tada jedno 30-40kg tezem i 20cm visem od mene) sa njegovim bucicama (20kg, ja sam tad isla do 10) pokazivala kako se pravilno radi naizmenicni biceps pregib bez "trzanja" i "lomljenja" ledja. Problem je bio u tome sto je bilo leto i gadna vrucina, a meni su bicepsi bili toliko upaljeni da sam izgledala k'o tipicna bilderka na steroidima u majici bez rukava :roll:

A mogla bih i u krevet nekad... :mahalo:
    Slika
  • grazia
    Početnik
    Početnik

od grazia » pre 8 godine

E, sad ce neko (svako?) reci da sam bolesna u glavu, ali uzivam u upali misica. Jer mi je to znak da sam bas-bas odradila trening.

Yo-Yo I ja sam ista kao I ti, ako nemam dobru upalu kada neku grupu misca ne radim dugo onda znaci da nisam dobro uopste radila. tako da po meni uopste nisi bolesna u glavu ili smo po nekima obe takve.

nadam se da si se skroz oporavila od bliskog susreta sa podom na koji se tvoja straznjica elegantno spustila.
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

To sam i ja mislila o upali misica. Idem na treninge vec vise od sest meseci i svremena na vreme me sve boli iako bi trebalo da vec budem uvezbana. Nedavno sam negde citala da upala misica nije uvek indikacija da smo efikasno odradili vezbe. Medjutim, nisu bas objasnili zasto. Zbunjena...
Odgovori 246 postova