Ne stavljam ni ja bešamel. Uza sve poštovanje prema lazanji, brašno preko kora koje su već od brašna dođe mi kao hleb uz gibanicu.
Ovaj fazon je imao evoluciju, prvo je nadev sadržao meso, ali sam umesto kora stavljala tanke režnjeve plavog patlidžana. Pa su se ukućani bunili zbog lažnih kora i prestala sam, ali sam plavi patlidžan prebacila u nadev u jednom trenutku kad sam smanjila meso u ishrani. Sad neki put zapečem samo taj fil, bez kora, i opet je lazanjast. A trik u plavom patlidžanu je taj da se samelje, malo osoli, ostavi, a onda mu se bukvalno iscedi duša. Znam da tako ode iz njega i deo vitamina, ali se dobije fantastična struktura koja je kao mleveno meso, drugo, ubije mu se donekle ukus, tako da se mnogo bolje kombinuje s drugim namirnicama (tj. ne dominira), i treće, može u zamrzivač, za razliku od svežeg plavog patlidžana (i ne zauzima mnogo mesta). Sad zimi je skup, a mislim da već i ponestaje u prodavnicama, ali ako naletiš, probaj (pa ćeš možda da odlučiš da za iduću zimu ostaviš bar neko pakovanje). Isti trik s mlevenim ceđenim patlidžanom koristila sam sad za posne sarme (mnogo luka i praziluka, taj patlidžan, mnogo bibera, malo rendane šargarepe i aleve paprike i samo trun pirinča), i komšija me je zbunjeno pitao kakve su mi to posne sarme s mesom.
Kombinacija za lazanju mi je (naravno) paradajz (uvek Vegetina pasata jer je gusta, a nema šećer, skrob itd., puta nije skupa), taj patlidžan i mladi sir (standardni redosled, na malo masl. ulja propržen luk, pa ubacim patlidžan da se i on proprži, pa paradajz, pa na kraju krupnije izmrvim sir kad je već gotov fil, a može i da se izmrvi u zasebnom redu, pa onda glumi bešamel, ali lepši mi je u samom filu), od začina obilno bosiljak i malo cimeta (dodam nekad i italijansku mešavinu, ili šta imam od toga - po trun origana, ruzmarina, estragona i sl., a nekad i biber, kako sam raspoložena), samo preko gornjeg sloja izrendam neki nemasniji tvrdi sir, da ne bude baš do te mere dijetalna da ne liči na lazanju.
Generalno sad češće pravim jela bez mesa, meso obično spremi mm posebno pa biram da li ću da ga pojedem ili ne (meso, ne njega), tako da obnavljam neka stara znanja.