Odgovori 137 postova
Veca Pereca
  • VecaPereca
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 8 godine

Veca Pereca

od VecaPereca » pre 8 godine

Zdravo svima,

U poslednjih nekoliko dana citam vase dnevnike i to me je ohrabrilo da otvorim svoj u nadi da ce mi to pomoci da izgubim koje kilo.
    Imam 42 godine, visoka sam 175 cm i imam 73 kg. Moja idealna kilaza je 65 (a moglo bi i manje). Elem, pre tri godine sam ostavila pusenje sto je dovelo do pojacanog apetita koji se vremenom pretvorilo u prezderavanje i to me je dovelo do 85 kg. U poslednjih dve godine sam smrsala 10-tak kg izborom zdravijih opcija: gazirana pica kao i sokovi su izbaceni (mada jos uvek ponekad kupim jednu limenku), manje hleba i slatkisa i uobrocavanje (znala sam da pojedem celu jafu u ponoc pred spavanje), vise voca i povrca. Nekada sam gubila a nekad samo odrzavala. Medjutim, tezina stoji vec jako duge vreme, variram od 72-74kg i nikako ne mogu da se disciplinujem. Cini mi se da sam upala u zacareni krug: pocnem, posle nedelju-dve mali gubitak, onda brlj sa slatkisima sto vodi do odustajanja od rezima.

Citajuci vase dnevnike i ponukana sopstvenim iskustvom, odlucila sam se za UN dijetu. Da se razumemo, ne verujem u sistem ne mesanja razlicitih namirnica u jednom danu i nisam nasla ni jednu potvrdu da je to kljuc. Takodje mi je vrlo cudna podela na skrob i UH posto hemijski gledano, skrob je ugljeni hidrat. Takodje, ako uzmemo pirinac (koji se jede na skrobni dan) sadrzi oko 73.8% skroba dok makarone koje se jedu na UH dan sadrze 73.4% skroba. Nego moja namera nije da kritikujem ovde UN dijetu. Cini mi se da je odlican nacin da se postigne deficit kalorija bez koriscenja vage i merelja.

Inace ja sam vegetarijanka i pre par meseci sam pocela da idem na neke fitness vezbe (3 puta nedeljno a nekad i 4 ako stignem).

Danas zavrsavam drugi krug:
    Dan 8/90 Vocni:
    Dorucak: dve mandarine
    Rucak: dve banane
    Uzina 1: tri mandarine
    Uzina 2: jedna jabuka
    Vecera: dve banane i dve mandarine

Stavicu i tiker, samo da shvatim kako.

Unapred zahvaljujem na savetima!
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Veca Pereca

od narcisa » pre 8 godine

Dobro nam dosla. Drago mi je sto u ovu pricu ulazis sa predznanjem.
    Prica o nemijesanju proteina i skrobova i te kako pije vodu, sto ces i po sebi osjetiti. Vrlo je prost taj sistem. Zadatak sa jednom nepoznatom je mnogo lakse rijesiti nego sa dvije, tri, cetiri...
    Sretno!
    P.S. najlakse do tikera je da kliknes na neciji, on te vodi na sajt gdje imas opciju da konfigurises sopstveni. Na kraju kopiras bb cod u potpis.
    Mala sugestija, po pravilima un dijete banana se jede jedna, na V-dan mogu dvije, ali u periodu do rucka.
    I kao sto vjerovatno znas un dijeta je niskoproteinska, pa gledaj da uzimas kostunicavo voce za uzine.
    :mahalo:
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Hvala na dobrodoslici i na vrlo korisnim savetima. Nadam se da ce mi sledeci vocni biti bolji. Hemiju znam, ali mi biohemija nije bas jaca strana :D

Jedno pitanje, za sutra (proteinski dan) sam nasekla i ispekla u rerni 3 plava patlidzana, cetri paprike, 1 prazi luk i nekoliko paradaiza. To sam podelila na dva dela i za rucak sam dodala 100 gr feta sira. Da li je to previse malo?
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Povrca koliko ti je srcu i stomaku drago, a sira tog jaceg sam ja jela oko 150g, za veceru 100. Ne opterecuj se kolicinama.
    Jest ono stoji da je feta masna i slana, ali ne treba gladovati. Sljedeci put mozes da uzmes nekog mladjeg sira pristojnu kolicinu, a da zacinis tim jacim (bar ja tako radim, cak i kriscicu livanjskog ili sira iz ulja uzmem da me zelja mine). Poslije takvog obroka se pije 3dl jogurta.
    Bez brige, savladaces i biohemiju;).
    :mahalo:
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Hvala. Dodala sam i spremno za sutra na poslu da jedem.
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Dobro nam dosla i srecan put do 65!

UN-ka daje super rezultate, a ne zahteva neku narocitu "magiju" u smislu brojanja kalorija, preciznog odmeravanja porcija i specijalnih namirnica/obroka koje prosecan, normalan covek tesko moze da pronadje i/ili priusti.

Super sto si fizicki aktivna, ume da bude od koristi - ne samo za mrsavljenje, vec za celokupno zdravstveno stanje i raspolozenje!
    Slika
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od 314pezos » pre 8 godine

Dobro nam došla na forum i sretna i uspešna ti bila dijeta 8)
    Slika
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Yo-Yo, potpuno se slazem sa tobom. Ne verujem bas mnogo u to da odredjene kombinacije su uzasne i da ce one same po sebi udebljati vise. Mislim da je to sve ulaz minus izlaz. Pretpostavljam da biti mrsav nije jednako biti zdrav. Ali volim UNku zato sto je jednostavna i nema racunanja. Inace, hvala na dobrodoslici i pordsci.

314pezos, hvala i tebi na dobrodoslici. Koliko shvatam ti si ovde Boss.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

314pezos, hvala i tebi na dobrodoslici. Koliko shvatam ti si ovde Boss.
    Ne, nisam boss, ali sam član i urednik sa najdužim aktivnim stažom na forumu 8)
    Slika
    Slika
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Danas sa pojela pun pleh pecenog povrca (plavi patlidzan, paradaiz, paprike i prazi luk) sa tri kasike maslinovog ulja, tako da je dan izgledao ovako:
    Dan 9/90 Proteinski
    Dorucak: dve mandarine
    Rucak: peceno povrce + 150 grama feta sira, zaliveno sa 250 ml jogurta
    Uzina: 250 ml jogurta
    Vecera: isto kao za rucak ali sa 100 grama fete i bez jogurta

FA: Cirkularni trening 50 minuta i crkoh

Samo da dodam da danas ujutru, posle osam dana Unke imama 1.2 kg manje. Znam da je to samo voda ali :skakutalo:
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater

od Yo-Yo » pre 8 godine

Cestitke - za jelovnik, za trening, a i za minus :veseljak:

Sem toga, bar 0,2 mora da bude nesto konkretnije od vode :D
    Slika
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Čestitam :veseljak: .
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Bravo za početni minus :headbang:
    Slika
    Slika
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

Čestitke za minus :pivo: i pozdrav za korišćenje raznovrsnog povrća! :wink:
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • VecaPereca
    Amater
    Amater

Hvala Debeliccka na cestitkana i na savetu za socivo. Inace ja ga puno koristim u supama od povrca (menja krompir i daje onu gustinu). Takodje ga upotrebljavam umesto mesa u jelima kao sto su musake od tikvica/plavog patlidzana, paprikasima i kao bazu za razne salate. Moja majka nije upotrebljavala socivo u ishrani a ja sam ga otrkila skoro. Debeliccka kaze da moze da se koristi na skrobni dan sto ce sigurno biti moj sledeci. Ne znam kako u Srbiji (ja zivim u inostranstvu) ali ovde ima tri vrste braon, zeleni i crveni. Braon i crveni su bolji sa salate posto ostaju u istom obliku posle kuvanja, dok se crveni raspada, slicno kao pasulj, pa ga vise koristim za musake i supe.

Za danas sam imala pirinac sa pecurkama u paradaiz sosu. Dakle:

10/90 Skrobni dan
    Dorucak: dve jabuke
    Rucak: pirinac sa pecurkama
    Uzina: supa od povrca
    Vecera: pirinac sa pecurkama (ista kolicina kao za rucak :oops: )
    FA: -
    i sada pijuckam caj od djumbira i limunaa

Mislim da mi ova supa nije bas najsrecnije resenje. To je ona instant sto se samo prelije kljucalom vodom, i sve su one guste (verovatno na bazi krompira ili nekog gustina) a nemaju bistrih varijanta. One su super zgodne za posao, stavim u vecu solju u prelijem vodom. Medjutim, nekako mi je to dosta vestacko.

Radujem se sutrasnjem UH danu!
Odgovori 137 postova