Odgovori 885 postova
Lunin dnevnik "Ješću sutra"
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Lunin dnevnik "Ješću sutra"

od Luna85 » pre 8 godine

I meni je bilo zanimljivo to igranje tj i dalje mi je zanimljivo. Planirala sam da napravim hleb bez glutena sa kukuruznim i heljdinim brašnom ali nikako da to uradim. Bezglutenska brašna su jezivo skupa, zaprepastila sam se! Više od 400 din je kilogram a sastav je bezveze. Sadrže pirinčano brašno, brašno od krompira, prosa... mislim sve to može i sa mnogo manje novca.
    Sviđaju mi se tvoje pogačice i svakako su zdravije gricke od nečeg drugog ili dobra zamena za već kalorične gricke.
    Inače skoro sam saznala da se čips ne pravi od krompira :D već od brašna. Gledala sam ceo postupak i prilično sam iznenađena.

Ja sam planirala sledeći recept bez glutena pa ako se već igraš možeš da probaš - 3 šolje kukuruznog brašna, 1 šolja heljdinog brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike ulja, oko 5 dc vode i malo soli. Sve se umesi, oblikuje u pogačice, štapiće, pločice ili šta već i peče oko 30-40 min na 250. Od gore naravno semenke po ukusu.
    Večeras imam u planu nešto drugo vrlo zanimljivo od testa i ne mogu da dočekam jutro da to probam!
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 8 godine

Za prevaspitavanje tudje celjadi :hi-fi: .
    Za hlace :pivo: .
    Za recepte :01: .
    Sve u svemu :14: .
    :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Ima nečeg u toj prezasićenosti glutenom/laktozom kod nekih ljudi.
    Koleginica je imala gadnu alergiju (ispoljavala se u vidu osipa po celom telu koji je užasno svrbeo i nije prolazio mesecima). Razni lekovi koje je dobijala nisu pomagali. Na kraju joj je jedna doktorica, specijalista za alergije ukinula na neka 3 meseca sve proizvode koje sadrže gluten i laktozu i, naravno, industrijske proizvode. Gledala je u spisak užasnuta i nikako joj nije bilo jasno zašto joj nije zabranjena slanina i masnoće :D . Uz to je jedanput nedeljno išla na neke terapije nekom specijalnom mašinom (nema ih u našoj zemlji, išla je u Madjarsku). Iskreno, ja sam bila vrlo skeptična, sve mi je to zvučalo kao otimanje para, bez obzira što je u pitanju lekar specijalista.
    Alergija je prošla i nije se više vratila. Po isteku tok perioda ona se vratila normalnoj ishrani ... jednostavno je, po doktoricinom objašnjenju, bilo neophodno da se organizam pročisti od nagomilanih toksina...
    I da, u tom periodu, ona je vidno smršala (nije bila gojazna, prosto onaj klasični višak od 5-6 kila), a jela je čvarke, slaninu i ostale omražene masne namirnice :). Verovatno se metabolizam ubrzao.
    Sve u svemu ... od organizma do organizma ... nekom smeta jedna namirnica, nekom druga. Meni su definitivno beli naduvani hleb i pekarska peciva zabranjeni doživotno ... neverovatno kako loše utiču na moje varenje (pojedem ponekad 2 parčeta tog hleba za ručak kad baš nema ništa drugo u ponudi i ta količina mi ne izaziva probleme ... čak i namirnice koje nam smetaju u umerenim količinama su očito dopuštene).

Što se bezglutenskih brašna tiče ... i ja sam užasnuta cenom ... kad imaš tinejdžera kome je sasvim normalno da pojede veknu hleba uz obrok ... skuplje te izađe hleb nego meso!!!
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • usamljena_bucaa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 10 godine

od usamljena_bucaa » pre 8 godine

Tek sad sam shvatila da hljeb ne jedem vec 30 dana i da mi uopste ne nedostaje.. volila bi da ga dozivotno zaboravim hehe..

A danasnje mame, djeci daju sve instant da jedu, ne mogu se pravit svetica, i moja bas voli virsle, al to nije svaki dan, jedan jaje za dorucak, drugi sirni namaz, pavlaka, treci virsle ili neka salama, a rucak i vecera je zajednicka domaca.. U medju vremenu gricka voce i voli ga.. grickalica trenutno nije ljubitelj i ne uzimam ih necu da je ucim na to kad voli i jabuku grickat, jedino voli cokoladu ko i svako dijete.. pravili smo domaci sok od grodja i ubacujem joj ga svaki drugi dan, a ovim danima kupovni.. Ne zelim da ona bude gojazna ko ja, sad se djeci usadjuju navike dok ih mozes kontrolisat kao male dok ne krenu u skolu, vrtic, s tim da ja nisam jos zaposlena..
    06.01.2020.g 102 kg
    07.02.2020.g 93,400 kg
    07.03.2020.g 87,300 kg
    07.04.2020.g 82,400 kg
    07.05.2020.g 78,700 kg 😟
    07.06.2020 ?
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Ja sam prvo mislila da preterujem, međutim nakon toga sam uvidela da ne preterujem nimalo i čak sam sada i ponosna na to što sam tako uradila. Sinoć me je sin zvao dok je dolazio sa treninga i rekao da mu spremim onu moju zbrlj salatu za večeru. On je još mali ali je počeo da ima problem sa kilažom a najviše zbog toga što se ne kreće uopšte, pasivnije dete još nisam videla. Dobro je da navikneš decu da ima mnogo toga više od grickalica, krompira, mesa i hleba za ručak. Ja baš dosta pričam sa njim o ishrani i s vremena na vreme ih pitam da li hoće da im kupim sok, čips, čokoladu i uglavnom kažu da im ne treba. Naravno da oni to jedu s vremena na vreme, pogotovo kada izađu u park ili dođe baba Mraz :D ali nije svaki dan i nije navika.

Leonida mislim da hleb od tog brašna ne bi mogao da pojede toliko jer je mnogo sitiji, to samo beli hleb može da se pojede cela vekna za ručak :D

Dan 20
    D 8h - testenina od spanaća sa sirom, malo šunke i kačkavalja
    U 12h - ono što je ostalo od doručka :)
    R 16h - oslić, krastavac
    V - grašak čorba, orasi i med (odjednom kriza za slatkim)

Testenina je ispala odlično, sigurno ću je praviti ponovo ali naravno znam šta ću promeniti :) Današnji dan je malo haotičan a s obzirom na to da je ostala čorbica od prekjuče i oslić od juče to ćemo i danas ručati.
    Danas sam kao ona što su je pitali "Šta si pravila za ručak?" - Pravila sam se mrtva!!!
    Poslednja izmena od Luna85 u 14 Oct 2016, 07:39, izmenjeno 1 put ukupno.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Ju hu. Pronasla sam recept za tu tjestininu na onoj tvojoj finoj temi, ali da ne smaram tamo pitacu ovdje.
    Koliko sirovog spinata treba cca i za koliko je ovo obroka? Ja ne jedem klizava tijesta, ali mi zvuci kao nesto sto bi tata smio da pojede jednom u deset dana ;).
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Ju hu. Pronasla sam recept za tu tjestininu na onoj tvojoj finoj temi, ali da ne smaram tamo pitacu ovdje.
    Ajde, postavite link na finu temu da ne pretražujem forum :D
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

leonida evo linka https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.p ... 40#p476840

narcisa ne znam koliko treba svežeg, pošto sam ja merila obarenu količinu ali neka ne preovlađuje, za početak i ako samo on jede pola šolje je dovoljna količina. I dodaj neko finije brašno, ja sam koristila ražano ali nisam zadovoljna ukusom koji daje pošto to brašno nije onako fino samleveno već je grubo kao kukuruzno a to nije dobar izbor. Sledeći put ću ili heljdino ili speltino tj kombinaciju.
    Za "barenje" spanaća preporučujem onu metodu koju je duda pomenula - sveže listove spanaća staviš u šerpu bez ikakve tečnosti i spanać će se obariti sam od sebe :)
    Inače ovu testeninu sam ranije pravila i crvenu koliko se sećam u pitanju je bila šargarepa ali ne mogu se setiti postupka a ni recepta. vidim da ni google nešto nema pojma :D

Edit: evo našla sam

Siroki rezanci sa paradajzom (crveni)

* 2 jaja
    * 65 gr paradajz pirea
    * 1 kasika maslinovog ulja
    * 330 gr brasna
    * hladne vode po potrebi

Siroki rezanci sa persunom

* 330 gr brasna
    * 2 jaja
    * 3 kasike svezeg seckanog persuna
    * 1/2 kasicice soli

Siroki rezanci sa spanacem (zeleni)

* 330 gr brasna
    * 2 jaja
    * 200 gr spanaca
    * 1/2 ksicice soli
    * 1 kasika ulja

Spanac ocistiti, oprati i skuvati u slanoj vodi (oko 8 min) pa dobro ocediti i sitno naseckati ili samleti.

Siroki rezanci sa cveklom (rozi)

* 330 gr brasna
    * 2 jaja
    * 100 gr obarene, samlevene cvekle
    * 1/2 kasicice soli

Siroki rezanci sa heljdinim brasnom

* 100 gr brasna
    * 200 gr heljdinog brasna
    * 2 jaja
    * 1/2 kasicice soli
    * mlakog mleka po potrebi

Aromaticni siroki rezanci

* 1 kasika svakog od sledecih zacina:
    * timijan
    * zalfija
    * origano
    * ruzmarin
    * majoran ili bosiljak ( ne oba)
    * 2 jaja
    * 330 gr brasna

Siroki rezanci sa sargarepom (narandzasti)

* 330 gr brasna
    * 2 jaja
    * 150 gr obarene, ocedjene, pasirane sargarepe
    * 1 kasika ulja
    * 1/2 kasicice soli

http://www.volimo.net/recipeitems/print/834
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Dan 21
    D 8h - omlet sa pečurkama, spanaćem, slaninicom
    R 14h - supa, sos od mlevenog mesa i paradajza i špagete od tikvica, krastavci s pavlakom, mirođijom i belim lukom
    V 21h jogurt, ovsene pahuljice, čija

Moram da se potrudim da mi ručak bude gotov oko 14h inače uvek zabrljam sa užinom pa ručkom koji je oko 18h i onda i večera bude mrljava. Ovako sam imala fin doručak pa i ručak koji je baš sit i onda pilates a večera dolazi nakon vežbi i taj tempo mi definitivno najviše odgovara. Večera će biti slabija - samo salata ili jogurt sa semenkama.
    Sutra idem na rođendan pa ću gledati da mi obroci budu laki pošto će sigurno biti dosta alkohola uveče.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Dan 22
    D 12h - speltin hleb sa semenkama, malo sira, dva režnja šunkarice
    R 17h - gulaš od piletine s tikvicama, kupus salata
    V - dve kiflice, pivo, dva tost hleba sa sirom

Inače svi u kući jako rano ustajemo, već u 7h svi na nogama ali danas je nešto posebno lenj dan. Podne a svi još spavaju :D Ja sam se nekako podigla u 10h i napravila speltin hleb pa sam onako vruć doručkovala skoro samo njega i to u podne. Ručak će svakako biti kasnije a onda idem na rođendan. Inače odevna kombinacija koju sam izabrala je zanimljiva jer igrom slučaja istu džemper haljinu sam imala i pre dve godine ali sam u njoj izgledala kao štrikano bure, sada sam već ko neka štrikana flaša :D
    Inače je sin rešio da krene mojim stopama i sada moram da spremam više moje hrane a tu negde je i ćera. Prosto ih ne forsiram već kada vide kako to moje lepo izgleda hoće i oni. Juče komentarišem kako ću kuvati bolonjez sos ali njima sa špagetama a meni sa špagetama od tikvice i samo su redom naručili - hoću i ja to. Na kraju je mm bio skeptičan zbog sirovih tikvica, sin mi se pridružio dok je ćerka jela sa špagetama ali naše tikvice jela kao salatu :D Sve u svemu, malo malo pa me pitaju - jel ovo zdravo, jel se ovo treba da se jede, a šta ti jedeš, a što mi ne jedemo to, šta da jedemo za večeru, nećemo sendviče, tako da ću sada gledati da svi obroci budu veći pa neka se ubaci ko kako hoće.
    Za ručak sam planirala neki gulaš sa pilećim mesom ali i tikvicama, ubaciću i neki karfiol unutra pošto ga mm voli.

Ako ništa drugo, makar neka pokupe neku zdravu naviku od mene a posle kako ih život već usmeri :)
    Poslednja izmena od Luna85 u 16 Oct 2016, 16:55, izmenjeno 1 put ukupno.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Strikano bure-buhahahaha.
    Za recepte ti stvarno hvala! Trebaju mi bas-bas, jer hocu da mu ishrana bude raznovrsna.
    Kupila ciju, ne mjenja ukus, a nije mi ni puding napravila :neznalica: . Samo se malo zapjenio jogurt i dobio na "lakoci". Jel to tako treba?
    Uzivaj na zurki :pivo: .
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Za puding treba dosta čije, ne znam koliko si stavila? Jedno 3 kašike na čašu jogurta. Testiraj je u vodi, stavi kašiku čije i malo vode recimo pola čaše pa vidi šta ćeš dobiti, to možeš posle iskoristiti za bilo šta a možeš i ovako popiti pre obroka jer stvara osećaj sitosti i vezuje UH. Čisto da vidiš kako se ona ponaša, tj koju strukturu daje. Ja je ubacujem u svako kuvano jelo obavezno, time zgusnem čorbice i tako to :D
    Narcisa nam ode u kuvarice, svaka čast :D
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Dan 23
    D 11 - banana, parče crnog hleba, malo slanine
    U 14h - banana
    R 17h - musaka sa tikvicama, krastavac
    V - kuvano vino, malo kačkavalja i slanine za nabosti (neplanirani gosti)
    Poslednja izmena od Luna85 u 17 Oct 2016, 12:39, izmenjeno 1 put ukupno.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Testiracu je. Ja sam stavljala malu kasicicu u strahu da ne pretjeram...
    Mislila sam da ce jogurt da mi iskipi iz solje i sa ovo malo zrnevlja.
    Kuvarica nego sta :wink: .
    Po sadrzaju posta vidim da je na rodjendanu bilo super. Ako-ako.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Na rođendanu je bilo super samo nije bio super naredni dan :D

Dan 24
    D 9h - integralni štapići, duvan čvarci, sir, paprika
    R 15h - plećka i povrće iz rerne, kiseli krastavci
    V - tikvice i pečurke na teflonu, kupus, dimljeni batak
    FA - pilates

Obimi su mi najzad spali na minimum koji sam dostigla sa najmanjom kilažom od 61,4 samo što je sada vaga malo više u plusu ali za to "krivim" pilates i onaj čuveni sirup đumbir.
    Sinoć sam napravila integralne štapiće pa ih je sin poneo za užinu, i dalje me prati i deluje vrlo ozbiljno u nameri da istraje, ostalo je malo i meni za doručak.
    Ručak je danas neki pokušaj da to izgleda malo drugačije. Naime, plećku sam isekla malo po površini i posolila, premazala kombinacijom senfa, meda i malo belog luka. Stavila u tepsiju lovor i jabuku, crni luk a u meso zabola neki karanfilić. Trenutno se peče pod folijom pa ću dodati tu pri kraju pečurke, tikvice, karfiol i po neki krompir za ukućane. Valjda će biti jestivo ;)
    Večera će biti nakon pilatesa, verovatno neka salata i sir.
    Poslednja izmena od Luna85 u 17 Oct 2016, 21:16, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori 885 postova