Prosto nemaš osećaj da jedeš nešto drugo a da nisu špagete jer su tikvice neutralnog ukusa imitiraju hranu na koju smo navikle, neka više neka manje, i pritom upiju sav sos od gulaša. Još jedna dobra stvar je što se lanom idealno sve to zgusne i pritom je to dobitna kombinacija.
A testa volim da pravim pa volim i onda nekako to zbućkam za dva minuta sve, eto i neke koristi od mog decenijskog mešenja testa pa poznajem strukuturu i već znam kakvo će biti kada se ispeče. Ostavila sam recept za pogačice u hrono receptima
viewtopic.php?f=18&t=3162&start=60Tu je i recept za heljdine palačinke koje sam malo izvukla iz konteksta recepta tj prilgodila sebi, njih ću sutra za doručak.
Ono što bih ja da podelim sa vama je jedno moje slučajno testiranje u vezi lana. Pravim hrono hleb dugo već, međutim naprvila sam jednu turu sa čak 100 gr mlevenog lana, susama, chie i ostalih semenki i naravno ražanog i integralnog brašna. Recimo konzumiranje tog hleba dovodi do potpunog pražnjenja creva, nikakva dijareja već ono prirodno izbacivanje.
Nakon toga nisam imala lan i napravila sam hleb bez njega i nije bilo tog efekta. Lan sam ubacivala u druge stvari i opet nije bilo tog efekta. Pa sam shvatila da u toj kombinaciji obavezno ražano brašno i integralno + lan donose pun pogodak.
Inače ne znam koliko je ko upoznat pa da ponovim da se u nama nalazi jako mnogo "otpada" koji ne može da se izbaci,
lan to radi i čisti creva i rešava nas tog otpada. On je bogat omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, proteinima i još mnogo čime ali nisam nigde našla koja je to količina potrebna telu za omegom. Ne postoji podatak ili ga ja nisam našla. On se mora samleti neposredno pre upotrebe jer celo seme nesamleveno samo prođe kroz organizam i ne uradi ništa, negde sam čitala da je to isto i sa susamom. Dakle lan namirnica broj 1. Ja sameljem ujutru lan, susam, potopim chiu i sameljem i malo kikrikija. Kada mi je neko povrće bezukusno samo bacim šaku ovoga i to bude super
Chia (čija, čia) nije jeftina ali dugo traje. Ja kupujem pola kg za oko 12 eur i traje jako dugo. Ona zamenjuje jaja, ako se unese pre obroka ona vezuje UH iz hrane i stvara osećaj sitosti. Mora se potopiti jer vezuje vodu za sebe, napravi oko sebe želatin masu. Koristila sam je i za voćni puding, to je tek otkriće. Potopi se chia u mleku i stoji u frižideru preko noći, napravi se puding od toga i unutra sam dodala neko lepo voće, bananu ili jagode i to bude nešto perverzno jer ostaje u slojevima. ali tu se troši mnogo chije pa sam odustala, skupo za moj dzep