Odgovori 885 postova
Lunin dnevnik "Ješću sutra"
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Lunin dnevnik "Ješću sutra"

od Luna85 » pre 8 godine

Evo i mene malo. Ovo leto uopšte ne ide zajedno sa kombinovanjem namirnica, ishranom i dijetom. Meni je mnogo lakše bilo i da spremam hranu i da ne jedem dok nije bilo ništa od namirnica nego sada. Uglavnom kilaža je trenutno 61,9, vrtim se celo leto oko 61 - 63 kg i to mi je skroz ok. S obzirom na to da nisam nijednom napravila svoj hleb i da jedem samo beli, da ne pazim na kombinaciju namirnica i da svakog dana pojedem nešto slatko, ovaj rezultat, tj činjenica da se nisam ugojila je odlična! Od pre mesec dana idem i redovno na pilates tako da će sve biti super. Danas sam prvi put nakon dosta vremena napravila neki normalan ručak i odlučila sam da od danas počinjem ponovo sa praćenjem šta jedem. Novi cilj je do rođendana u novembru da imam 57 kg što bi značilo oko 5 kg za 3 meseca što mi opet deluje izvodljivo :) Uglavnom promena se vidi a najdraži slučaj je komšija koji je došao da proveri da li sam to ja pošto se raspravljao sa drugim komšijom koji se pitao ko im to prolazi ulicom. Uglavnom došao je da me pita "Šta sam pila" pa sam oslabila. I to pitanje mi postavljaju svi - Šta si pila??? Pa dragi moji pila sam kafu i vodu a usput sam se odrekla mnogo toga nezdravog, a moj odgovor im svakako ukloni ushićenje sa lica. Uglavnom ne sviđa mi se što ne jedem povrće opet i iskreno jedva sam čekala da ovo šugavo leto krene da se završava (ne volim leto!) i da se vratim u normalu i svojim aktivnostima. Toliko :)

Dan 1
    D - jogurt, ovsene pahuljice, kornfleks, malo suvog voća (papaja, mango, aronija, suvo grožđe, brusnica...)
    R - krem čorba sa lovorom, punjene tikvice sa belim mesom, pečurkama, prelivene pavlakom.
    V - verovatno jogurt i pahuljice ali planiram prženice za ukućane pa možda ukradem koju

Današnji ručak mi miriše božanstveno. Izdinstala sam dosta praziluka, dodala sitno seckano belo meso, par živih listova spanaća i na krupno iseckane pečurke, vegetu, so i začine. Tikvice sam uzduž presekla i izdubila, posolila i napravila čamčiće i punila filom. Pre toga sam i tikvicu malo namazala pavlakom sa svih strana. Na kraju sam prelila svaku tikvicu sa izmućenim jajetom, pavlakom i kačkavaljem. Sve po malo samo da dobije šmek. Mislim da ću se raspasti :D

Krem čorba je tek otkriće. Uglavnom isecka se šargarepa a može i krompir uz nju i stavi se u 2l vode da se kuva, doda se kocka za supu (ko ne voli te varijante može i začine i so) i par listova lovora. Kada se skuva povrće skloni se sa vatre i doda se umućena pavlaka. Ja ovu čorbicu obožavam, u osnovni recept ide i malo griza da bude gušća ali ja ne stavljam. Ukus lovora u čorbi mi je otkriće pošto ga nisam koristila do sada ni za šta, a od sada ga stavljam svuda :)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 8 godine

Vraća se staro društvo na normalnu ishranu! Uživaćemo u tvojim receptima :skakutalo: :skakutalo: :skakutalo:
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 8 godine

Lazes, haj sad fino priznaj sta si pila? :wink:
    Super stanje s kilazom i sasvim realan cilj.
    Opis klope finomenalan kao i uvijek. :009:
    :mahalo:
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Dan 2

D - hleb, namaz sa tunjevinom
    U - dve čokoladice
    R - spanać i dinstano belo meso sa prazilukom i pečurkama
    V - spanać, pivo

Dan 3

D - dva jajeta, parče hleba
    U - belo grožđe
    R - grašak čorba sa piletinom, parče hleba
    V - jogurt, pahuuljice
    FA - pilates

Toliko jurim ovih dana da nemam vremena hleb da napravim pa jedem ono što imam. Jelovnici nisu sjajni ali se nadam da se vraćam u normalu uskoro.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Nosi kesicu oraha/lešnika ili nečeg sličnog sa sobom, pa nećeš posegnuti za čokoladicama :D
    Ja imam običaj da na poslu držim onu svoju mešavinu orašastih plodova i suvog grožđa (u Mađarskoj ga zovu đački mix - lešnici, kikiriki, brazilski orah, indijski orah, badem i suvo grožđe) ... u slučaju napada gladi, a ako neku voćku nisam ponela sa sobom ... šaka mešavine mi bude odlična užina.

Meni su tranutno jedini problem lubenice ... kad imam dobru lubenicu pri ruci ja je užinam, pa opet užinam, pa mi i večera bude lubenica :oops: i sve to u ne baš poželjnim i pristojnim količinama.
    Taman sam se obradovala da je sezona lubenica prošla, a mm pronašao novu nabavku ... evo doneo već drugu odličnu (on ne kupuje lubenicu manju od 12-ak kila, a nas dvoje smo sami - ona ipak nestane u roku od 2-3 dana :shock: - mislim da je on puno veći terminator, ali ... ni ja nisam zanemariva :oops: )

• Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Dragi moji tragedija kod mene :) Popela sam se lepo na 63,5 a bogami i metar ne zaostaje. Mislim izgovora imam koliko hoću ali nemaju poente u ovom slučaju, ako ništa drugo bar sam aktivna na pilatesu tri puta nedeljno i pijem vode kao kamila. Ali dobro, imam još fore do novembra :)

Danas sam spremala punjene paprike ali sam umesto pirinča uz meso dodala i proso. Rezultat savršen :)
    Salatu nisam jela dva meseca valjda, tu ne računam povrće u ručku već konkretno salatu uz obrok. Sve znam :nasilan:
    Naručila sam neko taperver posuđe koje su mi jako nahvalile devojke pošto u njemu može sve da se održi mnogo mnogo duže nego obično a planiram najviše povrće da čuvam u njemu i one moje integralne hlebčiće.

Da li neko može da mi da savet ili ideju za salate uz obroke uz trenutno dostupno povrće, u toj oblasti sam potpuno bez ideja :)
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Stani .. to je samo 1,5 više :shock: . Ja to tretiram kao normalno odstupanje.

E ... za salate nažalost nemam savete ... ja prosto imam naviku (i volim) paradajz, papriku, luk, šargarepu, kelerabu, kupus ... da grickam onako sirove. Da, kupus salata je uvek dobra ideja :D . Meni se sviđa i ona salata od crnog luka koja se pomeša sa malo rendane šargarepe, posoli i doda malo jogurta/pavlake (česta je u gril restoranima). To malo jogurta/pavlake ublaži miris luka, pa je mirno možeš jesti u bilo koje doba dana :013: . Volim i salatu od pečene paprike (ko je ne voli), pa onda od krastavaca sa jogurtom (može se na isti način napraviti od tikvica sa jogurtom ...). Da i srpska/šopska/grčka uvek mogu biti lepa dopuna, ove dve zadnje čak i lep obrok u nedostatku ičeg drugog.
    Poslednja izmena od leonida u 22 Sep 2016, 20:32, izmenjeno 3 puta ukupno.

• Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 8 godine

Divi ko nam se vratio! :D

Jel zajeban taj pilates? Iduci put i mene da vodis. :)
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 8 godine

A paprika? Fenomenalan izvor vitamina i kraljica povrća (za mene). Crvena, lepa, sočna.. Koristi još dok ima... I svežu i pečenu i svakakvu....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

Poslušaću savete za papriku i krastavce, ne znam da li ih ma još uvek baš dugo nisam obilazila tezge ovde :) Živ luk mi smeta tako da to izbegavam, ali sutra idem da obnovim zalihe kompletno. Meni je paradajz najveće razočarenje ove godine, ne sećam se da li sam naišla na neki normalan. Sve nešto užasnog ukusa iako imam pristup pravom domaćem iz raznih bašta ni to nije ono što bi mi prijalo.

A odstupanje jeste veliko jer sam u ovo vreme već trebala da budem u minusu a ne tolikom plusu, mada sam baš užasno zapostavila ishranu tj samo izgubila svest o tome kada jedem i koliko grickam ali vraćam se, moram :)

Kufi pilates je za mene Boginja vežbi, ja volim te konkretne i gde ne mora da se skače mnogo :) Prosto ne mogu da dočekam svaki naredni trening a bogami ovo već traje dva puna meseca tako da sam postala disciplinovana :)

Inače sam malopre listala svoj dnevnik da vidim šta sam to jela kada sam skinula 13 kg za dva meseca i sama sam sebi dala brdo ideja. Možda krenem i po tom jelovniku ponovo, trenutno nisam baš puna ideja oko kulinarstva, opterećuje me posao više, imam vremena koliko da skuvam kafu u kuhinji a ne da pravim non stop nešto nažalost.
  • Kufi
    Amater
    Amater

od Kufi » pre 8 godine

U tom slucaju samo udri! :) Najbolje je naci neku fizicku aktivnost u kojoj covjek uziva, da ne mora sam sebe da tjera na to nego da ide sa merakom. Ja na primjer igram kosarku i jedva cekam da dodje termin. :)
    Nema sveca bez Velike Petke, ni pištolja bez duge devetke.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 8 godine

Ja srecna sto si tu. <3
    Salata ko salata, sta nadjes u kuci to stavi ;).
    Meni je super ljubicasti kupus sa susamom. Paradajz ovako na zivo gustiram i najvolim.
    Si ti postavljala onu stranicu sa tegla salatama? Tamo malo pronjuskaj i napravi po svom ukusu.
    Taman cu ponovo da precitam i ja tvoj dnevnik da se malo inspirisem.
    :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Bar ti si bila izvor inspiracija za sve nas :D .
    Retko ko od nas ima vremena da se igra u kuhinji ... praviš jela na brzaka ili kad imaš vremena nešto u velikom loncu/šerpi za dva dana ...

• Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 8 godine

E ja sam postavila teglas, eto lepo si me setila za to. Ma meni je salata uvek problem, valjda sto nisam navikla da je imam :)

Preporucila sam komsiji celer kad je imao problem sa vodom u organizmu i koristi ga svaki dan i resio je problem, celer je zakon :) aliii ima li neko neku salatu s celerom, u sustini sta se od ukusa moze dodati u njega da to bude ok - mislim na zacine, ulja i to? Pravi li je neko?
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Moja tetka je pravila ovako i jako sam je volela, ali .... kako odavno ne koristim majonez probaću da nađem neku zdraviju varijantu (znam ja da napravim domaći majonez, ali kome ... deca ga nikad nisu volela, ja i mm da sami pojedemo tu minimalnu količinu koju moraš da napraviš od 1 jajeta sa toliko ulja ... nema šanse, a domaće napravljen ne može dugo da stoji :( ).
    https://www.coolinarika.com/recept/740111/

I ja sam se uželela ukusa celera, neki dan sam gledala kako se pravi krem čorba (u koju se na kraju doda vrlo malo reš pečene pančete :D ).

Odgovori 885 postova