Odgovori 885 postova
Lunin dnevnik "Ješću sutra"
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

Re: Lunin dnevnik "Ješću sutra"

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

E...a jel se sećaš da je likuša rekla "za sejtan koristite najgore krš brašno koje nađete, što je brašno lošije, to je sejtan bolji" i zaista hahaha onakvo pakovanje brašna što je ona pokazala nema u prodaji...garant je izvukla iz nekih ratnih rezervi hahaha.

Takođe smo čuli njenu stranu razmišljanja. Devojka je vegan i objašnjavala je neke svoje principe, afirmacije i bla bla i izjavila je da nije šećer ono što nas goji nego masnoće! Na šta smo isto ostale zgranute. "Šećer je dobar za nas jer nam daje energiju i pokreće organizam" konkretno je mislila na beli šećer jer ga je dodala u smuti sa 15 banana koji smaže za doručak hahahha :D
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 9 godine

od Luna85 » pre 9 godine

Alfa ja nisam ni znala da postoji :D od sada sve prvo pitam tebe!
    A integralno brašno koliko sam čitala nije baš od potpuno celog zrna već mu nešto fali tj piše da se dodaje belo brašno e sada ne znam da li baš u brašno ili konkretno misle na kupljen hleb u pekarama. Ja pravim neki svoj sa kvascem i raznim semenkama i 3,4 vrste brašna ali mi je ovo fenomenalno.
    Super za brašno, znači ne moram da ga jurim, od sada kupujem pšenicu! Već me čovek koji drži radnju bledo gleda jer je zbog mene morao da donosi lan i leblebije, sad će i pšenicu :D
    Možeš mi ostaviti recept ako ga imaš.

Dok je integralni hleb zapravo beli hleb pomešan sa žitaricama, hleb od celih žitarica sadrži semenke žitarica koje se dodaju integralnom brašnu, pa se time postiže veća nutritivna vrednost.

TZLJ - za to treba nova tema ova nam je malo, da u pravu si ona je baš rekla od krš brašna da pravimo sejtan onog najjeftinijeg :D uglavnom sve čega se ovde pridržavamo ona to negira. Ali zato ima ravan stomak 8) MEđutim mi nećemo biti toliko ekstremne, meni je dosta i ova pšenica.
    Poslednja izmena od Luna85 u 31 Jan 2016, 15:59, izmenjeno 1 put ukupno.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 9 godine

Šala, naravno :wink:
    Ali svakako možeš uvek da me pitaš ... kad znam ja se trudim da odgovorim najbolje što mogu. Kad ne znam, lepo kažem da ne znam :D
    Ovo za integralno brašno zaista nisam sigurna, ali sam nekako usvojila to da je integralno=celo zrno.
    Hleb, onaj koji kupujemo pod ovim ili onim nazivom smo već apsolvirali: ne može im se verovati :evil:
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Onda da te pitam - kako može 12 banana za doručak sa 5 kašika šećera da stane u želudac a da pre toga popiješ ravno 1,2 l vode ili 6 čaša :D I jel si nekada jela sejtan, ne mogu da zamislim ukus! umesi se brašno i voda i pere se pod vodom testo dok se ne spere sav skrob i ne ostane gluten i onda se to kuva i kažu menja meso :)
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • alfa
    Amater
    Amater

od alfa » pre 9 godine

Hahahaha... ovo za banane je stvarno podatak za Ginisa! Ne mogu da zamislim da se sve to strpa u želudac... ali svašta ljudi "uspeju" (odakle ti taj podatak?)
    O sajtanu znam isto što i ti: znači informacije i poluinformacije pokupljene sa interneta. Nit pravila, nit probala... istina, nije mi ni palo na pamet da pravim, a osnovno pitanje je. Zašto bih nečim menjala meso? (meso ne spada u moju omiljenu hranu, ali ga najnormalinije jedem)
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Hahahahah ne zaboravi da je taj sejtan pun belančevina iako je od krš brašna!!! Imamo i novi izazov -napraviti sir od leblebija - Luna je zaključila ako može od soje može i od leblebija!!! Glasam za da otvorimo laboratoriju, patentiramo neki proizvod i obogatimo se :D
  • alfa
    Amater
    Amater

od alfa » pre 9 godine

TZL, brašno nije "krš" namirnica, deleko od toga. Samo se previše upotrebljava u ljudskoj ishrani i normalno je da nam organizmi postaju prezasićeni. Ne postoji namirnica koja je toliko prisutna.
    Inače, bila je jedna karikartura sa piramidom opsanosti po život. Ne sećam se tačno redosleda i detalja (ako nažem postaviću), ali poenta je da su od dole prema vrhu nevedeni zemljotresi, požeri, atomska bomba, terorizam, saobraćajne nesreće, otrovi, katastrofe... a na samom vrhu stoji: belo brašno. :16:
    Inače, prevare sa hranom tipa "biljni sir" jesu sjajan izvor prihoda tako da... svašta bi se tu moglo patentirati :)
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Alfa ne kaže TZLJ da je brašno krš već citira devojku koja je pravila sejtan. Evo i linka https://www.youtube.com/watch?v=K82ZyjJrPZw
    Što se tiče sira od leblebija, nađoh recept i za to ali se nešto ne usuđujem da zamišljam ukus :D
    btw ista devojka je jela 7 banana (3 kg) za doručak a pre toga popila 1,2 l vode u 6h ujutru. Inače jede oko 12 :) https://www.youtube.com/watch?v=LFRgT75ppHQ Banana "smudi" je na 5:50
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

Alfa ja da mislim da je brašno krš ne bih ga jela nikada, a pogotovo ne sada :) Ali! Ako postoji krš meso, krš voće i povrće ( mislim na krš kvalitet ) verujem da što se tiče brašna i tu postoji krš mada nisam to htela da kažem već aludiram na rečenicu koju je devojka rekla u videu.
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Dan 24 - 4.dan potrebnih 2.000 kalorija

9h D - mala integralna palačinka premazana tunjevinom i salatom - 200 kcal
    14h R - meso + zelena salata + crveni kupus salata i grozno balzamiko sirće - 400 kcal
    17h U - 3 kifle sa malo sira - 450 kcal
    21h - klin čorba :) napraviću neku smuti supicu sa nekim povrćem

Izazov 140 čučnjeva i 90 sek plank - rekord, umrla sam dok je prošlo 90 sekundi!

Činjenica je da neću dostići ove zadate kalorije jer prosto nema šanse da se to desi sa ovako loše organizovanim jelovnikom za koji sam naravno sama kriva i kada nemam u kući ništa od namirnica. Već treći dan za redom ne znam iz kog razloga nakon užine budem toliko prejedena da za večeru ne postoji nikakva šansa. To znači da ili treba da izbacujem užinu ili da večeram u 18h - 19h. Ono što mi još pada na pamet je da mi doručak bude kaloričniji kao i užina nakon njega a ovo ostalo nek bude kako bude. Ove kiflice i testo generalno su se pokazali jako loše za moj želudac i ovo je valjda prvi put u životu da meni testo smeta! To mogu da objasnim samo time da se odvikao od njega?! ako tako nešto uopšte može jer sam i hleb smanjila na minumum, nisam unosila testeninu pa sada kada dobije testo tu nešto ne štima.
    Ono što ja mogu da kažem nakon pokušaja ove cik cak dijete (danas 4.dan) je da nijednom nisam ispoštovala kalorije i da je nemoguće to sprovesti tako mehanički - tipa danas ovoliko sutra onoliko i da se mora pratiti sopstveni ritam. Jeste, sada se vraćam na sve ono što ste mi pričale na početku ali eto kažem i ja sada vama - "u pravu ste" 8)
    Od danas ću ja ovako :) uzimaću samo onoliko koliko mi organizam traži pa makar to bilo jedan dan i samo 800 kcal a drugi dan 2800 kcal, neću juriti nikakva ograničenja i pokušavati da ih stignem jer onda trpam u sebe stvari koje mi ne prijaju u vreme koje mi ne odgovara. Pokušaću samo da nađem šta je to što mi organizam traži i u količinama u kojima mi traži pa koliko god to bilo ispod neke granice, pretpostavljam da ne može mnogo da pogreši :)

Ono što mi organizam sada traži je lep prelep pire krompir sa mlekom koji nisam jela više od mesec dana iz eto ne znam ni ja kojih glupih razloga.
    Još samo da kažem kada sam već tu da mi je neverovatno koliko manje pojedem kada ne kombinujem proteine + hleb + krompir recimo. I prosto ne znam kako i to da objasnim. Jer ranije sam bez problema pojela i dva parčeta mesa, plus dve kriške hleba + krompir. A sada pojedem samo jedno parče mesa i malo salate i to je to. Verovatno ta salata radi svoje :)

Ovo je sada bitka Luna VS Luna, runda 3 :nasilan:
    Poslednja izmena od Luna85 u 31 Jan 2016, 21:11, izmenjeno 1 put ukupno.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Za sejtansam čula i ja direkt iz Dudinog dnevnika. Ja koliko sam upratila ( a može biti da sam pozaboravljala) je da se obično brašno ispira u nekoliko voda i da se od toga pravi tijesto. Znam da se masa znatno smanji (od kile da se dobije do 300 g, al ni u to nisam sigurna).

Super je što učiš i pipkaš i vjerujem da ćeš naći pravi sistem.
    Naklon do poda za plankovanje :mahalo:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Koliko vidim pitaš se kako to da te užina toliko zasiti pa ne možeš da večeraš....
    Primećuješ li nešto neobično u ovom tvom jelovniku od pre par dana?
    8h D - crni hleb, suhomesnato 300 kcal
    12h U - crni hleb, režanj šunke 200 kcal
    16h R - gulaš (svinjsko meso, luk, paprika, pečurke, lan) sa tikvicama i kupus salatom 500 kcal
    19h U - jogurt, čija, banana, lešnici, lan - 450 kcal
    21h V - crno vino - 100 kca
    l

Ta famozna zasitna užina zamalo da ispadne najkaloričniji obrok dana!
    Po meni obrok od 450 kcal nikako nije užina.. ovo je jedan kompletan zasitan obrok za sebe (pri tom pun šećera, UH i masnoće – sve u jednom). Ti si u stvari u 19h večerala sve ovo gore navedeno tako da si sa hranom završila za taj dan.
    Po meni je užina nešto od 100 – 150 eventualno 200 kcal (koliko god mene ne zanima brojanje kalorija ali ti govorim orijentaciono jer si ti sada očigledno na brojanju) a takva užina bi mogla da bude nešto od sledećeg: samo jogurt sa eventualno nečim unutra (lan), samo lešnici, samo banana i slično, eventualno kombinacija neka dva od navedenih...
    Ja obrok od 450 kcal ne smatram užinom.
    Sad nije važno da li si ti na brojanju kalorija (pri čemu imaš nameru da cikcakuješ) ili na UN ili na hrono ili bilo čemu.. Obrok od 450 kcal je preveliki obrok za užinu.... naravno da je ovako kaloričan kad si koristila lešnike, lan, bananu... sve u jednom...
    Kada bi čovek imao tri glavna obroka od po 450 kcal, to je 1350 i da doda još dve užine od po 150 to je 1650 – solidan dnevni meni u kalorijskom smislu!!! A kod tebe je užina 450..

Trebalo bi da ti je ovaj ručak u 16h koji u sebi sadrži svinsko meso bio dovoljno zasitan za 4 sata pa i 5 (mogla si da dodaš malo više mesa pa da bude umesto 500 bar 550 ili 600). Eventualno, ako je potrebna, užina nakon 3 sata od ručka, 100 kcal npr, tako da imaš prostora za večeru. Ovako, po meni, ta užina posle ručka je u stvari večera koja je došla malo rano... trebalo je da bude npr u 20h.... Ili jednostavno, da nisi ni imala užinu (jer je ručak bio zasićujući za 4 ili 4,5 ili 5 sati) pa da si uzela večeru.
    Ako hoćeš da nabijaš kalorije, malo to drugačije raspoređuj... Takođe, ja ne bih nikada uzimala ovakvu vrstu obroka za večeru (osim ako nema ništa drugo da se jede): jogurt + banana + čija + lešnici + lan.... to je za mene kao da si pojela kolač... (osim ako tipuješ na kolač varijantu za večeru zato što želiš da napraviš SuperVK dan – ali u tom slučaju ova večera nije trebalo da bude 450 kcal nego 1000 kcal)...
    Kada imate VK dan, ne pokušavajte da ga nabijete sa šest obroka u koje ćete dodavati šta znate da biste nabile kalorije nego uzmite nešto žestoko u jednom obroku – gibanica sa svim, pljeskavica sa kajmakom, šta god.. znate valjda šta su gurmanluci...

A ovaj šejtan... nisam nikad jela iz prostog razloga što nisam dovoljno vredna da spremam i pravim to...
    Kako sam ja to razumela... šejtan je u stvari gluten iz pšenice (ne treba da ga uzimaju oni koji ne tolerišu gluten, ali ne oni koji se lože protiv glutena nego ljudi koji su zaista netolerantni tj alergični). Izvor je proteina. Zašto bi neko uzeo šejtan kao zamenu za meso (?)– zato što npr posti (odlična ideja da se šejtanom uzimaju proteini prilikom posta). Razlog zašto su ga uzimali oni za koje ja znam da su ga uzimali – bili su na dijetama sa ograničenim količinama UH i recimo da im je nedostajao hleb – jedu ove hlepčiće (zadovoljavaju ljubav prema hlepčiću) a u stvari uzimaju proteinski obrok.

Još nešto, bez uvrede, volela bih da ne obraćaš pažnju na to šta ima da kaže osoba koja jede 12 banana u obroku, koja tvrdi da šećer ne goji (dakle dobar je) a masti... i da ne primaš savete vegana osim ako sama planiraš da postaneš vegan..... Ne gubi vreme na to....
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • signorina
    Amater
    Amater

od signorina » pre 9 godine

Ja o seitanu znam isto što i Narcisa. A 12 banana, hahahaha, pa to čak ni ja ne bih mogla. :neznalica:
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od Luna85 » pre 9 godine

Sve si ti draga moja debelicka u pravu to sam i ja shvatila u svom zadnjem izlaganju :) I zato više ne brojim nikakve kalorije, probala i videla da ja to ne umem da rasporedim kako treba i da to nije to. Tako da sam završila sa tim. Ta famozna užina je i bila večera jer posle nje nisam jela ništa a pritom da mi je prijala i nije nikako :) Ovo brojanje i praćenje je za nekog malo pametnijeg od mene, ja se tu nikako ne snalazim!

Ja namerno piskaram o svim svojim "tripovima" i dilemama, razmišljanjima javno jer mi je tako lakše da sumiram sopstvene utiske pa isto tako i kada nešto zaje**m kao što sam sada, možda neko nešto i nauči iz ovoga :D

Ovu devojku ne smatram potpunim gubljenjem vremena jer mi je iz nekog ugla zanimljivo koliko je sve suprotno a i nisam do sada imala prilike da vidim neki potpuni veganski obrok pa eto sada znam i to. Ne primam savete ali eto ona me je podstakla da istražim i naučim o pšenici mnogo više nego što sam znala pa i da napravim taj čuveni klijajući hleb :)
    narcisa plank je bio izazovčina!
  • pink rose
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 12 godine

od pink rose » pre 9 godine

Kao da sam ja pisala, ono pojela bi sigurno dva parceta mesa , krompir i jos uz to dva hleba...bas pisem kod mene u dnevniku to je kod nas standardni nedeljni rucak 9 a verujem i ne samo kod nas). E sad posto mene mrzi da an sve to sto je spremljeno ja sad sebi kao nesto pravim, a to moje sumnjam da bi ibilo jdnako ukusno...ja lepo pojedem i tg pirea ( kog se ne odricem , pa makar i ne jela meso ), a posle posto je nedeljom obicno rucak ranije ) opet kazem bar kod nas) , eto pilike i za meso kasnije. E sad moguce da ja i nisam u pravu...ali kad se vec odricem i slatkisa i hleba i testa uglavnom..sto ne bi pojela bar tanjir pire krompira.
    Sto ce reci potpuno podrzavam tvoju potrebu da spremis sebi jedan lep pire. :wink:
Odgovori 885 postova